Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

MIMORIADNY ONLINE Atentát na premiéra Fica v Handlovej: 71-ročný strelec ho zasiahol tromi ranami

Atentát na Roberta Fica Zobraziť galériu (5)
Atentát na Roberta Fica (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Po stredajšom rokovaní vlády v Handlovej sa strieľalo. Postrelili premiéra Roberta Fica, Šéf vlády bol okamžite prevezený do nemocnice. Podľa oficiálnych informácií je v životohrozujúcom stave.

Atentát na Roberta Fica

18:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil stredajší útok strelca v Handlovej na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a označil ho za "strašný" čin. "Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Treba urobiť všetko pre to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, v žiadnej forme a v žiadnej oblasti," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

18:12 Košické mestské zastupiteľstvo (MsZ) prijalo rezolúciu v súvislosti s útokom na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD). Ako uviedol primátor Jaroslav Polaček, ide o znak tolerancie a pokoja. MsZ od stredajšieho rána na svojom mimoriadnom zasadnutí rokuje o viacerých témach. "Týmto odsudzujeme akékoľvek násilie. V každej forme je pre nás neprijateľné. Hlásime sa k úcte, tolerancii a vzájomnému rešpektu medzi všetkými ľuďmi, aj k politikom. Nesúhlas s názormi sa nesmie preniesť do podoby útoku na život a zdravie človeka," predniesol Polaček v reakcii na útok na predsedu vlády. S týmto názorom sa hlasovaním stotožnilo všetkých 31 prítomných poslancov.

18:06 Národná rada SR v reakcii na útok na premiéra posilňuje bezpečnostné opatrenia v parlamente, prijíma tiež opatrenia na bezpečnosť poslancov NR SR. Do odvolania zároveň pozastavuje návštevy budovy parlamentu v Bratislave. Rokovanie NR SR je prerušené predbežne do 21. mája.  "Do odvolania významne zvyšujeme ochranu objektov v správe národnej rady a do odvolania pozastavujeme aj návštevy budovy NR SR. Súčasne prijímame opatrenia na bezpečnosť poslancov, pretože viacerí z nich vyjadrili obavy," oznámil podpredseda NR SR Peter Žiga, ktorý je poverený riadením NR SR. Rokovanie parlamentu je v súčasnosti prerušené a tento týždeň sa už rokovať nebude. "V rokovaní bude národná rada pokračovať najskôr v utorok na budúci týždeň," ozrejmil Žiga.

17:32 VIDEO prevozu premiéra do nemocnice v Banskej Bystrici.

 

17:30 Podľa záberov z Handlovej padlo až 5. výstrelov.

17:07 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu ostro odsúdil streľbu, ktorej terčom sa stal slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). "Správa o zbabelom pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica mnou hlboko otriasla," napísal na platforme X. TASR informuje podľa agentúry DPA.

17:06 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg vyjadril zdesenie nad stredajšou streľbou na premiéra SR Roberta Fica. TASR o tom informuje podľa Stoltenbergovho príspevku na sociálnej sieti X.

17:05 Ministra financií SR Ladislava Kamenického sa vracia na Slovensko. Správa o útoku na predsedu vlády SR Roberta Fica ho zastihla na zahraničnej pracovnej ceste v Arménsku

16:53 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán je šokovaný zo stredajšieho útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, ktorého zároveň nazval svojím priateľom.

16:40 Strelcom má byť Juraj C. Muž má 71 rokov a je spisovateľom z Levíc. Viac v našom článku.

MIMORIADNY ONLINE Atentát na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Repro foto X)

16:30 Vzhľadom na aktuálne udalosti zvolený prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini predčasne ukončuje svoj pobyt v zahraničí a vracia sa do vlasti. 

Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (5)
Premiéra Roberta Fica po streľbe previezli do nemocnice v Banskej Bystrici  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

16:29 "Posádka záchranárskeho vrtuľníka bola dnes popoludní vyslaná do Handlovej na pomoc pacientovi so strelným poranením. Rýchlo a šetrne bol transportovaný do FN F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," uviedli leteckí záchranári. 

16:17 "Na Roberta Fica bol dnes spáchaný atentát. Bol viacnásobne postrelený a aktuálne sa nachádza v životohrozujúcom stave. V tomto momente je prevážaný vrtuľníkom do Banskej Bystrice, pretože do Bratislavy by to trvalo príliš dlho vzhľadom na nevyhnutnosť akútneho zákroku. Najbližšie hodiny rozhodnú," píše sa na oficiálnom účte premiéra.

15:57 "So zhrozením som prijal informáciu, že predseda vlády Robert Fico sa stal po rokovaní vlády v Handlovej terčom atentátu a počas stretnutia s ľuďmi utrpel po útoku strelné zranenia. Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne. Atentát na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Ak budeme iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach, a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujeme všetko, čo sme za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali," napísal zvolený prezident Peter Pellegrini. Premiérovi zaželal čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. "A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia," dodal. 

15:54 Útočníka krátko po streľbe zadržali. Podľa televízie Joj strieľal 71-ročný muž z Levíc. Markíza informuje o mužovi v strednom veku.

15:27 "Krátko po 14:30 sme na tiesňovú linku prijali informáciu o postrelenom mužovi v Handlovej. K 59 - ročnému pacientovi sme vyslali záchranársky vrtuľník. Zásah stále prebieha," uviedlo operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. 

15:25 "Dnešné zhromaždenie na podporu RTVS s ohľadom na útok na premiéra rušíme. Absolútne a ostro odsudzujeme násilie a dnešnú streľbu na premiéra Roberta Fica. Veríme, že bude v poriadku. Zároveň vyzývame všetkých politikov, aby sme sa zdržali akýchkoľvek vyjadrení a krokov, ktoré môžu prispieť k stupňovaniu napätia," uviedol šéf PS Michal Šimečka. 

15:17  Oficiálne informácie o stave premiéra zatiaľ nie sú. Podľa našich informácií mali padnúť štyri výstrely, tri z toho údajne zasiahli premiéra. Niektorí očití svedkovia tvrdia, že ho zasiahli do brucha, hrude a hlavy. 

15:16 "Ostro odsudzujem dnešný brutálny a bezohľadný útok na premiéra Roberta Fica. Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 

15:05 Podľa informácií portálu Topky.sk padli na mieste štyri výstrely. Všetky chránené osoby okamžite evakuovali. Roberta Fica odviezli do nemocnice v Handlovej. Na mieste ostala kaluž krvi. Strelca spacifikovali na mieste policajti. 

15:04 Schôdzu Národnej rady prerušili na neurčito. Oznámil to počas rokovania Ľuboš Blaha.  „Toto je vaša robota," povedal smerom k opozícii. 

Podľa informácií DenníkaN mali postreliť premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorého vezú do nemocnice. Fico prišiel k ľuďom, ktorí ho privítali. Následne svedkovia počuli niekoľko výstrelov. Fica zodvihli zo zeme a ochrankári ho naložili do auta.

 

Správu budeme aktualizovať.

 

Viac o téme: StreľbaHandlováRokovanie vládyVýjazdové rokovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu