Couchsurfing je viac než len ubytovanie zadarmo. Spája ľudí a vytvára životné priateľstvá

2015-01-09 08:00:00 |   |    | 

V mnohých z nás drieme obrovská túžba po cestovaní. Vidieť miesta o ktorých snívame doma v obývačke. Častým problémom sú však chýbajúce financie. Je treba zaplatiť cestu, ubytovanie, stravu a možno zopár vstupov na atrakcie. Sú však možnosti ako redukovať náklady na minimum. Jednou z nich je globálna komunitná sieť Couchsurfing (CS).



 

Couchsurfing spôsob života

 

Pýtate sa čo to je za zázrak? Couchsurfing vznikol primárne ako online sieť pre cestovateľov, ktorí hľadali ubytovanie v cudzích krajinách. Postupom času sa z CS stal takmer až životný štýl. O jeho úspechu svedčí aj fakt, že v Číne ho už kopírujú a vládni cenzori pripravujú jeho zákaz, tak ako v prípade Googlu, Facebooku, Twitteru, či Instagramu. Rád vám o tejto sieti napíšem viac, no ak ste človek, ktorý chce využiť len pohostinnosť ľudí, tak prosím rovno prestaňte čítať tento článok a radšej si objednajte hotel.

 

Na prvý pohľad sa zdá, že na tejto sieti môžete ponúknuť svoje priestory pre potulné duše, alebo hľadáte, kde by ste sa mohli sám zložiť. Je toho však omnoho viac, no poďme po poriadku. Ak chcete mať nejakú šancu, aby ste tu boli vnímaní seriózne, tak si dajte poriadne záležať na svojom profile. Poriadna profilová fotka, vyplnené záujmy, životná misia, to všetko je len základ, ktorý by ste mali vyplniť s radosťou a eleganciou. Musíte totižto pôsobiť ako človek, z ktorého netreba mať strach a zároveň ako človek, ktorého stojí za to spoznať. Samozrejme žiadne klamstvá. Je tiež dobré prihodiť do profilu daľšie fotky, aby ste ilustrovali svoj život a to aký ste. Taktiež je super, ak napíšete svoju super schopnosť, alebo niečo čo môžete naučiť druhých ľudí.

Daľšou dôležitou súčasťou je tzv. couch request. Ten zaberie asi najviac času, pretože musíte napísať dobrú žiadosť, ktorá osloví hostiteľa a bude mať záujem vás spoznať. To je práve ten zlomový okamžik, ktorý triedi ľudí podla toho, či chcú len ubytovanie, alebo nie. My sme v nórskom Osle ubytovali za semester približne 25 ľudí z celého sveta. Vždy sme sa snažili pomôcť čo najviac, no ak nám napísal niekto (a nebolo ich málo), že potrebuje prespať vtedy a vtedy bodka, tak sme mu ani neodpovedali, pretože takto sa jedná s hotelmi.

 

To všetko má okrem kredibility ešte jeden podstatný účel. CS totižto nie je žiadny ubytovací portál pre chudobných pocestných. Je predovšetkým o spoznávaní, priateľstváchzdielaní. Ano, sú tu ľudia, ktorí chcú pomôcť, no to čo ich skutočne motivuje zúčastňovať sa na Couchsurfingu je jednoduchá túžba spoznať ľudí zo zahraničia, ich kultúru, zvyky, možno niečo ochutnať, no ide im predovšetkým o priateľstvo.

Kamarát z Nemecka išiel stopom z Moskvy, cez celé Rusko, Mongolsko, Čínu, Laos až do Bangkoku. Na ceste toho zažil veľa cez CS, no to čo ho dojalo bol príbeh z Ruska. Prespal totižto pár nocí za Uralom, v malej dedinke v ktorej takmer nikdy nevideli cudzincov (tobôž nie Nemcov :D ), až do času keď sa jeden z miestnych rozhodol založiť si účet. Veľa toho materiálne nemal, a tak si nemohol dovoliť cestovať. Mal však svoj jednoduchý dom, ktorý sa síce rozpadal, no stále poskytoval strechu nad hlavou. Počas kamarátovej návštevy bolo u pána päť ľudí, každý z inej krajiny, pričom to ich hostiteľ to okomentoval slovami „ak nemôžem ísť ja do sveta, tak musí prísť svet za mnou“. Podobných príbehov z CS sú tisíce a každý z nich je unikátny ako v prípade kamarátov zo Slovenska.

 

Skutočné čaro CS je totižto v ľuďochkomunite. Aj preto sa organizujú rôzne stretnutia a podujatia CS. Nájdete na nich ľudí, ktorí sú veľmi otvorení, milí, s kladným vzťahom k životu. Ludia si radi pomáhajú, starajú sa o seba a ich priateľstvá kvitnú. Ak ste teda človek, ktorý rád spoznáva ľudí z celého sveta, tak Couchsurfing je výborná voľba, či už v pozícii hostiteľa, alebo hosťa

Autor: Genie

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Genie

Hodnotenie článku:
4.4/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa