Najšpinavšie pláže a nechutne znečistená voda. Kde v Európe a vo svete sa nekúpte?

2015-04-14 12:00:00 |   |    | 

Plánujete dovolenku? Potom isto hľadáte miesta, kam by ste mohli toto leto ísť. Niekedy však nepotrebujete tak veľmi vedieť kam ísť ako hlavne kam neísť. Ktorým miestam v Európe sa vyhýbať? A kde sú tie najhoršie pláže na celom svete?



 

V Európe

 

Situácia v Európe je dlhodobo stabilná a vyše 96% všetkých prímorských vôd spĺňa minimálne základné požiadavky na čistotu a teda sú vhodné na kúpanie. Výbornú kvalitu u nás v Európe dosahuje dokonca vyše 85% všetkých pobrežných vôd. Naopak nevyhovujúcich je len 1,9%.

Keď sa pozrieme na výsledky vydané Európskou Úniou zistíme, že najvyššiu kvalitu vody má v EÚ Cyprus Luxembursko (do výsledkov sú zarátané aj vnútrozemské vodné plochy určené na kúpanie). Nasleduje ich MaltaChorvátskomGréckom. V týchto sa však už nachádzajú aj vody, ktoré nedosiahli najvyššie hodnotenie, no stále podmienkam na kúpanie vyhovujú.

Na európskom chvoste sa ocitli krajiny ako Rumunsko Albánsko, kde je kvalita vôd najhoršia (minimálna, prípadne úplne nevyhovujúca). Spolu s nimi získali najhoršie hodnotenie (pobrežných vôd) Estónsko, Dánsko, Fínsko, HolandskoŠvédsko. V týchto krajinách je kvalita niektorých vôd nevyhovujúca, keďže sú postihnuté znečistením.

Vo všeobecnosti sa za najznečistenejšiu oblasť Európy považuje pobrežie Baltského mora.  Ovplyvňuje tak krajiny ako Nemecko, Švédsko, Estónsko, ktoré sa objavili na posledných priečkach v čistote vôd. Ohrozené je aj Stredozemné more, kam sa ročne vypúšťajú milióny ton odpadu. Zažiť to môžeme aj na vlastnej koži, keď more vyvrhne na pláž množstvá rôznych odpadkov.

Stav sa pomaly zhoršuje na miestach ako Veľká Británia, Írsko, Albánsko a iné.

 

Chcete vedieť, kde sú naopak najkrajšie pláže? Čítajte:

Najkrajšie pláže sveta? Nájdete ich na 2 ostrovoch v tropickom raji

Využite posledné dni First momentov a objavte prekrásne pláže Európy

Ukryté pláže Európy: Francúzsko vás naláka na pokojné mestečká a šum oceánu

Biele pláže a nekonečné more – Navštívte Zanzibar a nechajte sa ním podmaniť

Najkrajšie nedocenené mestské pláže v USA

 

Vo svete

 

Aby sme nezostali len pri Európe aj vo svete existuje mnoho miest, kam by sme radšej ani nechodili. Na týchto plážach je kúpanie buď zakázané, pre množstvo chemikálií vo vode, alebo sa neodporúča. Naraziť tu taktiež môžete na obrovské množstvo odpadkov a kde tu do vás narazí aj krava.

 

Pláž Kamilo

 

Aj my sme si Havaj vždy predstavovali ako raj, ale nie je tomu tak úplne všade. Na juhovýchode ostrova Hawaii totiž nachádzame jednu z najšpinavších pláží sveta. Pacifik sem pravidelne vyplavuje tony odpadu, ktoré v ňom kolujú.

 

Pláž Calangute

 

V Indickej Goi môžete na pláži postretnúť naozaj hocičo. Okrem obrovského množstva ľudí ešte aj kravy. Tie ako posvätné zvieratá môžu chodiť kam sa im zachce, a tak vás otravujú a pláž ešte aj znečisťujú.

 

Pláž Repulse Bay

 

Aj Hongkong sa so svojou plážou dostal medzi tie najšpinavšie na svete. Mieste továrne tu do vody vypúšťajú množstvo chemikálií a odpadov, ktoré potom nachádzajú plavci.

 

Pláž Doheny State Beach

 

Kalifornii sa táto pláž už zopár rokov po seba zasluhuje prvé miesto medzi naznečistenejšími plážami. Postupne sa údaje vylepšujú, ale niektoré vzorky stále obsahujú priveľa chemikálií.

 

Pláž Chowpatty

 

V Indii nájdeme mnoho divov. Jedným z nich je aj znečistenie, ktoré postihuje stále väčšiu časť krajiny. Na tejto pláži ej to evidentné. Odpad z celého Bombaja sa tu pravidelne objavuje na pláži.

 

Pláž Marunda

 

Už z ďaleka si rozmyslíte či na pláž Marunda blízko Jakarty prídete. Pre prúdy a vetry sa stala skládkou všetkého odpadu, ktorý sa tu uskladňuje.

 

Kde v Európe ste Vy natrafili na špinavú pláž a more? Poraďte nám a vytvorme spolu rebríček.

 

 

Zdroj/autor: ec.europa.eu, panswiss.org, surfingatlas.com, cnn.com, nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa