Cestovanie za pár eur. Ako si pripraviť výlet, ktorý vás nebude stáť celý majetok?

2016-04-13 08:00:00 |   |    | 

Študenti, ale aj celkovo cestovatelia, majú väčšinou hlboko do vrecka. Ak sa im však podarí ušetriť nejaké eurá, radi ich investujú do cestovania. Sú zvedaví a istotne chcú spoznať svet ešte predtým, než ich dostihnú starosti dospelosti. I na ich príklade sa potom môžeme presvedčiť, že túlanie sa po svete nestojí veľa a niektorými tipmi a trikmi sa môžu inšpirovať aj ostatní cestovatelia.



 

Cestujte po Slovensku

 

Pre študentov je to skutočne tá najideálnejšia možnosť. S bezplatnými železnicami sa totiž môžu vybrať kam sa im zachce. Netreba si namýšľať, že ste už všetko podstatné videli a to ostatné nestojí za povšimnutie. I u nás nájdete mnoho pamiatok a atrakcií, ktoré môžu smelo konkurovať svetovým kolegom. Ak navyše nemáte peniaze ani na návštevu pamiatok, môžete sa vybrať všade aspoň na turistiku alebo sa len tak túlať mestom a pozrieť si jeho jednotlivé lokality. Za minimálne, niekedy možno i žiadne náklady tak spoznáte svoju rodnú krajinu.

 

Múzeá zadarmo

 

Zvyčajne je tou najdrahšou investíciou letenkaubytovanie. Preto vyskúšajte stránky ako Airbnb alebo couchsurfing a osvojte si znalosti pravého travelhackera. Potom už len zostáva nájsť si bezplatné atrakcie. V podstate ich nájdete v každom meste, no niekde je ich viac a navyše ani náklady na stravu a ubytovanie nie sú tak náročné. V tomto smere môže byť pre vás výhodné Írsko, ktoré ponúka v Dubline všetky hlavné múzeá zadarmo, pozrieť sa môžete do botanickej záhrady, bývalého sídla zakladateľa pivovaru Guinness, zadarmo sú aj mestské parky a stačí sa zaviesť na predmestie a popozerať nádhernú prírodu a vyhliadkové trasy. Najlacnejším európskym hlavným mestom je Lisabon, do ktorého sa síce nelieta priamo, no opäť môžete vystihnúť lacné letenky a dostať sa tam i späť do 100 eur. Musíte si len zvoliť správnu kombináciu prestupných miest.

 

8 jednoduchých rád ako ušetriť za dovolenku. Nezabudli ste na ne?

 

Na otočku k susedom

 

Využiť sa dajú aj zlacnené cestovné lístky do susedných hlavných miest. V oboch prípadoch môžete do 20 eur kúpiť mesačný otvorený lístok, a tak sa na pár dní dostanete do cudziny. V prípade Viedne navyše môžete využiť akciu na autobusy, keď v slabšie dni ponúkajú jednu cestu len za jedno euro. Chce to len mať trochu trpezlivosti a plánovať vopred. V Budapešti si zadarmo pozriete nádherný parlament, vyhliadku z Citadely, časť bývalých hradieb a rybársku baštu a niektoré múzeá. Vo Viedni sa prejdete historickým centrom, pozriete si záhrady pri Schönbrunne, prejdete sa po Prátri a blízkom parku alebo zájdete na promenádu pri Dunaji.

 

Letenky za facku

 

Ten kto chce cestovať, musí sa vedieť orientovať aj v džungli letenkových akcií. Stačí len obozretne a neustále kontrolovať akcie, ktoré ponúkajú letecké spoločnosti letiace zo Slovenska a tomu prispôsobiť dovolenku. V niektorých prípadoch, ako napríklad Londýn, kam sa lieta dvakrát denne, sa takto môžete pokojne vybrať i na párhodinový výlet. Najlacnejšie lety sú obvykle do Berlína alebo do Milána. Ak máte šťastie, za spiatočnú letenku zaplatíte len 15 eur.

 

Páčil by sa vám Karibik za 250 eur? Maurícius? Potom si prečítajte, ako hľadať najlacnejšie letenky

 

Porovnateľné Česko

 

Keď si môžete dovoliť dovolenku na Slovensku, poobzerajte sa po tom, kde by ste za rovnakú sumu videli niečo cudzokrajinné. Veľmi porovnateľné a v niektorých prípadoch i lacnejšie ponuky nájdete v Českej republike. Sumu za výlet znížite napríklad aj tým, že budete v lete stanovať, vyberiete sa na cyklotúru po mnohých skvelých cyklistických trasách alebo nájdete nejaké zľavové pobyty. Veľmi podobne je na tom i susedné Poľsko, ktoré je navyše pre našincov neopozerané a ponúka stále mnoho skvelých možností na výlety. Tam je to však s dopravou zložitejšie, a preto treba hľadať iné možnosti.

 

TOP 8 miest Českej republiky, kam sa vybrať za spoznávaním nášho suseda?

 

Autom s kamarátmi

 

Lacnejšie vás dovolenka vyjde vlastným autom. Ak budete štyria, značne tým ušetríte na cestovnom a navyše sa nebudete prispôsobovať verejnej doprave. V tom prípade je však nutné dbať aj na poplatky za diaľnice. Ak ste len dvaja, v aute môžete aj prespať, prípadne sa do zahraničia vyberte s karavanom a nebudete platiť špeciálne za ubytovanie.

 

Last minute pobyty

 

Na internete by ste nemali sledovať len ceny leteniek, ale aj pobytov. Skúste si pozrieť ponuky predajcov leteniek, ktorí ponúkajú aj špecializované zájazdy. Za 100 alebo 150 eur sa bez autobusov dostanete na krásny výlet. Ceny sa znižujú nielen v akciách, ale aj tesne pred dátumom pobytu, keď zostáva iba pár miest. Taktiež môžete využiť lacné jednodňové poznávacie zájazdy, keď sa aspoň na chvíľku dostanete do zahraničia.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa