Dovolenka na poslednú chvíľu: 12 pravidiel pre najlepší LAST MINUTE

2016-07-18 00:00:00 |   |    | 

Leto je v plnom prúde a s ním prichádza aj široká ponuka zliav a zájazdov last minute. V snahe ušetriť nemalé finančné prostriedky po tejto možnosti každý rok siaha aj množstvo Slovákov. Vybrať si správne však nemusí byť jednoduché. My vám poradíme, ako sa v ponukách zorientovať a na čo si rozhodne dávať pozor.



 

1. Stanovte si priority

V prvom rade si dobre zvážte, či je dovolenka na poslednú chvíľu pre vás. Určite túto možnosť nevoľte, ak by ste mohli mať problémy s uvoľnením v zamestnaní a takisto v prípade, že máte špecifické požiadavky. Nie je veľká pravdepodobnosť, že na poslednú chvíľu nájdete ponuku, ktorá vám bude vyhovovať po všetkých stránkach. Určite si priority a ďalej hľadajte podľa nich.

 

2. Výber termínu

Pri last minute zájazdoch máte v súvislosti s výberom termínu dve možnosti. Mnoho dovolenkárov si vyberie voľno v práci na konkrétny termín a potom sa rozhoduje podľa toho, čo je na daný termín v ponuke. Ak ste v práci flexibilní, môžete vyčkávať, kým nenájdete ponuku, ktorá sa vám bude páčiť najviac, a to bez ohľadu na termín. V takom prípade určite oceníte, že niektoré agentúry ponúkajú možnosť nechať si ponuky podľa vašich predstáv zasielať na e-mail.

 

3. Buďte pripravení

Nikdy nie je na škodu, ak budete mať zbalenú batožinu pre prípad, že by ste našli naozaj výhodnú ponuku s odchodom napríklad na druhý deň. V každom prípade si už vopred skontrolujte cestovné doklady. Nezabudnite, že do niektorých krajín potrebujete pas s platnosťou minimálne 6 mesiacov po návrate (napr. Turecko, Tunisko, Egypt...). Myslite aj na prípadné očkovanie, nákup potrebných vecí či iné záležitosti, ktorých vybavenie by vám mohlo trvať dlhšie.

 

4. Nečakajte zázraky

Najväčšou chybou pri výbere last minute zájazdu sú nesplniteľné  očakávania. Záujemcovia čakajú do poslednej chvíle na drastické zníženie cien, to sa však obvykle nedostaví. Zľavy sa pohybujú v rozmedzí od 10 do 50 %, najviac pritom možno ušetriť pri luxusnejších ponukách. Výhodou je sledovať ceny priebežne, aby ste si vedeli porovnať, nakoľko je aktuálna ponuka naozaj výhodná.

 

5. Porovnajte si ponuky

Neverte hneď všetkému, čo v ponuke Last Minute svieti s obrovskou zľavou! My sme našli 8-dňový zájazd s odletom na druhý deň v cene 1500 eur, pri ktorom svietila zľava 93 percent! Matematika nepustí, a tak sme si podobný zájazd vyhľadali aj inde. Výsledok? Iná cestovná kancelária ponúka veľmi podobný zájazd dokonca v nižšej sume na august či september, a bez zľavy! Aj keď naďabíte na naozaj výhodnú ponuku, určite ju hneď bezhlavo nerezervujte. Porovnajte si podobné alternatívy, až potom sa rozhodnite definitívne.

 

6. Dajte si pozor na skryté náklady

Nízka cena je samozrejme pri rozhodovaní najdôležitejším parametrom, niekedy v nej však môžu chýbať položky, ktoré považujete za úplne samozrejmé. Vždy si preto preverte, aký typ stravy a dopravy je v cene zahrnutý. Zistite, či nebude nutné priplácať za klimatizáciu, lehátka, výmenu obliečok či záverečné upratovanie. Špeciálnu pozornosť venujte povinným príplatkom (letiskový, palivový, príp. iné).

 

7. Čítajte recenzie

Niektoré cestovné kancelárie majú na svojich stránkach uvedené recenzie od zákazníkov, najreálnejšie hodnotenia však nájdete na nezávislých portáloch ako napríklad tripadvisor.sk. Tam uvidíte reálne fotografie hotelov a niekedy aj informácie, ktoré vám cestovné kancelárie v snahe predať zájazd radšej zataja. Sú izby čisté? Zariadenia udržiavané? Zahŕňa all inclusive naozaj všetky nápoje? To všetko si zistite skôr, než sa pre daný hotel rozhodnete.

 

8. Spoznajte lokalitu

Každý má svoju predstavu o tom, ako by mala vyzerať jeho vysnená dovolenka. Všetci sa však zhodneme na tom, že lokalita hotela je veľmi dôležitá. Niekto chce bývať čo najbližšie k pláži, pre iného je dôležitejšia blízkosť obchodov a promenády. Nezabudnite si preto vyhľadať dané zariadenie aj na mape. Pri tej príležitosti si tiež preverte, v akej vzdialenosti sa nachádza letisko a koľko vám bude trvať preprava do hotela.

 

9. Preverte si cestovnú kanceláriu

Pred definitívnym rozhodnutím si dobre preverte aj cestovnú kanceláriu, ktorá daný zájazd zabezpečuje. Hlavne si zistite, či je poistená proti úpadku. Certifikát by mal obsahovať názov poisťovne a informácie o platnosti poistky. Ak nie je doklad dôveryhodný, radšej kontaktujte priamo poisťovňu, ktorá vám informácie o platnosti bez problémov potvrdí. Len tak zabránite riziku prepadnutia vašich peňazí. Väčšinou platí, že značka a dlhá história sú zárukou kvality a spokojnosti.

 

10. Nezabudnite na zmluvu

Od objednania last minute zájazdu do odjazdu na dovolenku niekedy uplynie len naozaj krátka doba, obvykle len pár dní či dokonca hodín. To by vám však v žiadnom prípade nemalo brániť riadne preštudovať a podpísať cestovnú zmluvu. Tá by mala obsahovať meno klienta, plný názov cestovnej kancelárie, miesto zájazdu vrátane názvu hotela, druh dopravy a stravy, prípadne aj služby delegáta. Ak máte špeciálne požiadavky, napríklad vegetariánsku stravu či výhľad na more, nechajte tieto údaje do zmluvy doplniť.

 

11. Poistite sa

Cestovné poistenie je v dnešnej dobe naozaj chvíľkou záležitosťou. Cez internet poistíte seba aj rodinu za pár minút a naviac si ľahko porovnáte ceny. Poisťovne ponúkajú väčšinou tri kategórie s rozdielnym krytím. Základom je poistenie liečebných nákladov, úrazové poistenie a poistenie zodpovednosti za škodu. K nim si môžete pridať aj poistenie batožiny, storno poplatkov a iné. Niektoré poisťovne ponúkajú špeciálne zľavy pre svojich klientov. Ak cestujete častejšie, zvážte celoročné poistenie.

 

12. Skúste super last minute

Ozajstní dobrodruhovia najviac ušetria pri super last minute zájazdoch, ktoré sa dajú objednať doslova len pár hodín pred odletom cez internet alebo priamo na letisku. Okrem zbaleného kufra však treba k tejto alternatíve aj veľkú dávku odvahy. Odmenou vám však bude skutočne výrazne znížená cena.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa