Svet trápia výčiny počasia: Čo robiť v prípade živelných katastrof?

2019-11-14 08:00:01 |   |    | 

Počas cestovania sa môžete nečakane dostať do rôznych nepríjemností. Tie môžu spôsobiť aj prírodné katastrofy, na ktoré nie sme v našich končinách zvyknutí. V takýchto momentoch je najdôležitejšia prvá reakcia, ktorá vás zachráni od väčších problémov.



 

Uviaznutie na púšti

Fakultatívne výlety na púšť sú veľmi obľúbené najmä v arabských a afrických krajinách. Aj tam sa môže stať, že sa stratíte, alebo nastanú iné nepríjemnosti. V prvom rade si nájdite nejakú pokrývku hlavy, pretože kvôli silnému slnku by ste mohli dostať úpal. Zohľadnite všetky možnosti a pozrite sa, kde by ste našli aspoň malý úkryt pred intenzívnymi lúčmi. Pokiaľ nemáte vodu, čo najmenej sa hýbte, aby sa telo rýchlo nedehydrovalo. Rovnako obmedzte prísun jedla, ktoré si vyžaduje viac tekutín. Nedýchajte ústami, ale nosom, pretože tak budete menej smädní. Ak máte nejaký väčší zdroj vody, namočte si do nej textíliu a dajte si ju dozadu na krk, aby ste sa lepšie schladili.

 

Veľké mrazy

Najväčším problémom mrazivého počasia je, že vtedy nepociťujete smäd a kvôli tomu sa spomaľuje cirkulácia krvi a telo sa nedokáže samé zohriať. Preto napriek tomu pite pravidelne tekutiny a hydratujte sa. Najviac tepla odchádza z organizmu cez hlavu. Preto je veľmi dôležité, aby ste si ju intenzívne chránili spolu s končatinami a krkom. Mrazy si vyžadujú silnejšiu stravu. Mali by ste mať pri sebe potraviny s vysokým obsahom tuku, aby sa organizmus dokázal zahriať. Dávajte si pozor, na aký sneh stúpate. Keď má sýto bielu farbu, tak už je stuhnutý a pevnejší. Pokiaľ má jemne sivastý nádych, tak je čerstvo napadaný a môžete sa do neho zaboriť a zapadnúť. Pri uviaznutí autom v silnej snežnej búrke, odkiaľ sa neviete dostať niekoľko hodín, musíte obetovať vaše autosedačky. Rozrežte jednu z nich a jej vnútornú výplň si dajte pod oblečenie. Táto vrstva bude pôsobiť ako izolácia a nebude vám tak veľká zima.

 

Džungľa

Keď sa stratíte v džungli, ste ešte v pomerne dobrej situácii. Dostanete sa tak k vode aj k potrave, preto to najdôležitejšie je zachovať chladnú hlavu. Tekutiny si zabezpečte z dažďovej vody, ktorá sa usádza vo veľkých listoch. Pokiaľ je možné, najprv ju prevarte a až potom vypite. Pri hľadaní jedla sa vyhýbajte hríbom a bobuľkám, ktoré sú v mnohých prípadoch nejedlé a spôsobujú otravu. Jednou z pomôcok je, že veľmi často sú nejedlé tie suroviny, ktoré majú mandľovú arómu. Keď sa chcete dostať von z džungle, stále choďte rovno a nemeňte smer, pretože tak máte menšiu šancu stratiť sa.

 

Uviaznutie na lodi

Pri potopení lode sa snažte zostať čo najbližšie pri jej vraku. Ten je vo vode dobre viditeľný a keď príde záchrana, máte väčšiu šancu na pomoc. Keď zostanete v záchrannom člne, začnite čo najskôr loviť ryby. Nemusíte byť hneď úspešní, preto je lepšie urobiť si nejakú zásobu. Výhodou je, že ryby pokojne môžete jesť surové a navyše ich krv aspoň v malých množstvách dopĺňa tekutiny, čo vás zachráni od dehydratácie. Pokiaľ zostanete vo vode iba s nejakým kusom dreva, o ktorý sa opierate, tak sa snažte čo najviac hýbať nohami. Kolená prisúvajte smerom k hrudníku, ako keby ste sa chceli odniekadiaľ odraziť, aby ste rozprúdili v tele krv a nebola vám zima.

 

Túra vo vysokohorských podmienkach

Slovenské kopce skúseným horolezcom a turistom nenarobia také problémy, ako zdolávanie najvyšších končiarov v Európe alebo vo svete. Podľa odborníkov by ste vtedy mali mať vždy so sebou cesnak, ktorý slúži ako prevencia pred problémami spôsobenými rozdielnym tlakom. Zbavíte sa pocitu nevoľnosti a nebude sa vám ani točiť hlava. Na tieto končiare stúpajte pomaly a postupne viacero dní, aby si telo vždy zvyklo na novú nadmorskú výšku. Keď sa necítite dobre, zastaňte, zatvorte oči a začnite pomaly a hlboko dýchať, čo vám pomôže upokojiť sa a dobre to prekysličí organizmus.

 

Lavína

To najdôležitejšie je neutekať priamo pred lavínou, ale radšej sa čo najskôr dostať na stranu, kde vás už nezasiahne. Keď vás už tlak lavíny strhne, snažte sa rozpažiť ruky a nohy, aby vás to vynieslo na vrch a tam sa pokúste akoby plávať. Pokiaľ už budete cítiť, že nemáte dostatok síl a nával snehu vás strhne so sebou, dajte si pred seba ruky, aby ste si vytvorili vzduchovú bublinu na dýchanie. V strese vám ako prvá možnosť napadne, že sa odtiaľ sami vyhrabete. No nánosy snehu sú často veľmi veľké, majú rovnakú váhu ako betón, takže sa nimi iba viac zavalíte. Namiesto toho pokojne ležte, aby vám čo najdlhšie vydržal kyslík.

 

Zemetrasenie

Pri zemetrasení sa snažte nájsť niečo, čo vám poslúži ako ochranný kryt. Kľaknite si na štyri a dajte sa pod ten kus nábytku, ktorý je v miestnosti najstabilnejší. Ideálny je veľký a ťažký stôl, ktorý sa nebude tak veľmi hýbať. Vhodný je aj trik s rámom dverí, pretože tam je budova dobre vyvážená, lenže v tom prípade podstupujete riziko, že vás udrú samotné dvere a dostanete sa do ťažkostí. V žiadnom prípade neutekajte z budovy, pretože vonku je to nebezpečnejšie. Pokiaľ ležíte v posteli, otočte sa tvárou k matracu a na hlavu a krk si dajte vankúš, ktorý vás chráni pred nárazmi iných predmetov.

 

Tsunami

Ľudia často podceňujú silu tsunami, ktoré sa dokáže pohybovať takou rýchlosťou ako lietadlo. Nedá sa pred ním ujsť, musíte si nájsť iba bezpečné miesto, kde ho prečkáte. Choďte tam čo najrýchlejšie, ako uzriete rútiacu sa vlnu. Vyberte čo najvyššiu budovu a presuňte sa na vrchné poschodie alebo strechu. Pomôcť vám môže aj strom, pokiaľ sa na neho dokážete vyšplhať. Potom sa už len pevne držte a prečkajte v bezpečí aspoň štyri hodiny, pretože séria vĺn sa vždy opakuje. Keď vás strhne voda, chyťte sa niečoho, čo sa plaví na hladine a nechajte sa unášať prúdom.

 

Tornádo

Pred tornádom sa dá len ťažko ochrániť, preto je najlepšie čo najskôr od neho ujsť. Ak sa vám to nepodarí, skryte sa v nejakých podzemných priestorov ako pivnica alebo jaskyňa, kam jeho sila nedosiahne. Dajte si na hlavu prilbu, ktorá vás chráni pred prípadnými úrazmi. Keď nemáte inú šancu, ako sa skryť v dome, choďte do kúpeľne. Tam silu tornáda zmierňuje vrstva kachličiek a množstvo rúr, ktoré ňou prechádzajú.

 

Problém pri zoskoku s padákom

Bežní turisti využívajú skôr tandemové zoskoky, kde sa môžu spoľahnúť na vycvičeného parašutistu. Ak už skáčete sami a neotvorí sa vám padák, prvé metre sa snažte padať bruchom smerom na zem. Kopírujte tú istú pozíciu, ako keby ste leteli s padákom. Po pár sekundách vyskúšajte náhradný padák, ktorý sa väčšinou otvorí až v nižšej polohe. Pokiaľ všetky možnosti zlyhajú, pokúste sa spomaliť pád tým, že vytvoríte nohami a rukami tvar písmena W a budete nimi hýbať. Keď už máte dopadnúť na zem, vždy sa nasmerujte najprv nohami, pretože tak utrpíte najmenšie zranenia.

 

Havária v lietadle

V tomto prípade vám pomôže len prevencia. Rezervujte si sedadlo, ktoré sa nachádza najviac päť radov od núdzového východu. Zadné miesta sú pri pádoch bezpečnejšie a na let si vždy oblečte oblečenie, ktoré nie je z umelého, prudko horľavého materiálu. Vyberte si z vreciek ostré predmety a odstráňte všetko nebezpečné z vašej blízkosti. Dôsledne sa naučte presné pokyny pri núdzovom pristátí a pri rýchlom opustení lietadla nikdy neberte so sebou žiadnu batožinu, pretože to nezdržuje len vás, ale najmä ostatných ľudí. Život je cennejší ako materiálne veci.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa