Lietadlá sú semeniskom nákazy: 10 tipov, ako neochorieť počas letu

2020-01-29 12:00:00 |   |    | 

Spoločnosť Which? robila prieskum medzi pasažiermi ohľadom čistoty aerolínií, ktoré lietajú do všetkých britských miest. Najhoršie z neho vyšiel Ryanair, ktorý má podľa tohto hodnotenia problémy s hygienou v ich lietadlách a zvyšuje tým riziko ochorenia priamo počas letu. Nakaziť sa môžete nielen od chorých cestujúcich, ale aj kvôli zle vyčisteným priestorom. Preto by ste podľa odborníkov mali dodržiavať týchto desať dôležitých pravidiel.



 

1. Pred jedlom si umyte ruky

Uvedomte si, čo všetko ste chytali, kým ste sa dostali do lietadla. Všade na zábradliach, kufroch a sedačkách sa nachádzajú baktérie, ktoré vám môžu spôsobiť tráviace ťažkosti alebo na vás prenesú infekciu dýchacích ciest. Ak vám nie je príjemné navštíviť toaletu, majte pri sebe navlhčené hygienické utierky alebo dezinfekčný prostriedok, ktoré použijete ešte predtým, ako sa dotknete akéhokoľvek jedla.

 

2. Nedotýkajte sa očí, úst a nosa

V lietadle si často aspoň chvíľku zdriemneme a po zobudení si pretrieme oči rukou. Vzápätí začneme zívať a ústa si zakryjeme dlaňou tak, že sa dotkneme aj pier. Pri všetkých týchto podvedomých zvykoch robíme chybu. Cez nos, ústa a oči sa do tela najrýchlejšie dostanú bacily, ktoré prenášajú rôzne choroby. Pokiaľ nemáte ruky úplne čisté, tak by ste sa ich nemali dotýkať. Keďže v lietadle je kvôli vysokej koncentrácii ľudí aj viac vírusov, tak sa zvyšuje i riziko ochorenia.

 

3. Berte si so sebou dezinfekčný gél

Nikdy neviete, či v lietadle nemôžu nastať problémy s vodou na umývanie rúk. Keď sa potom vrátite späť z toalety, tak ste s veľkou pravdepodobnosťou so sebou priniesli aj baktérie E-coli, ktoré spôsobujú infekčné hnačky, ale zasiahnuť môžu aj močové cesty. Nikto z nás by si istotne nechcel priniesť na dovolenku takýto nevítaný pozdrav z lietadla. Preto by ste mali mať so sebou dezinfekčný gél, ktorým si ošetríte ruky.

 

4. Nevypínajte klimatizáciu

Studený vzduch z klimatizácie je nepríjemný najmä na krčnú chrbticu. Ak máte takéto problémy, často ihneď po posadení siahnete na toto miesto a otáčate príslušnými gombíkmi. Lenže takto sa môže stať, že rýchlejšie ochoriete na chrípku, nádchu alebo iné ochorenie dýchacích ciest. Pretože pokiaľ niekto pri vás kýcha a kašle, budete vdychovať aj tieto baktérie. No ak budete mať priamo na seba pustený studený vzduch, do dýchacích ciest sa vám dostane ten a ochráni vás pred ochorením.

 

5. Sadnite si k okienku

Pri presúvaní sa po lietadle sa každý chytá sedadiel, ktoré sú rovno v uličke. Tie sú preto podľa výskumov najviac znečistené. Pokiaľ je to možné, sadnite si k oknu, lebo s týmto miestom má kontakt najmenej ľudí. Navyše si môžete hlavu skloniť smerom ku sklu, vďaka čomu ste ďalej od spolusediaceho a v prípade jeho choroby sa na vás nepresunú jeho baktérie.

 

6. Pred jedením si utrite stolček

Medzi jednotlivými letmi nemá personál leteckých spoločností čas upratať komplet celé lietadlo. Väčšinou iba odstránia viditeľné smeti a už sa pripravujú na ďalšiu cestu. Najmenej pozornosti venujú vyklápacím stolíkom, ktoré preto patria medzi najznečistenejšie miesta v lietadle. Ak budete jesť alebo si len plánujete položiť na neho nápoj, za každých okolností ho najprv kompletne utrite a až tak si nechajte naservírovať vašu objednávku.

 

7. Použite nosný sprej

Nezabúdajte na veľmi jednoduchú a účinnú prevenciu. Po vstupe do lietadla si streknite do nosa sprej, ktorý bude slúžiť ako zábrana pred preniknutím bacilov a vírusov. Zároveň si tak zvlhčíte sliznicu, takže sa vám nevysuší a bude sa vám dýchať jednoduchšie.

 

8. Pite dostatok vody

Ľudia často robia chybu v tom, že počas cestovania nepijú veľa tekutín. Lenže kvôli tomu nie ste dostatočne hydratovaní, čím sa znižuje aj obranyschopnosť organizmu. Vždy si na palubu doneste fľašu minerálky a nezabúdajte aj na nesladené čaje, ktoré vám pomôžu zostať fit.

 

9. Pri kašli používajte vreckovku

Veľmi dôležité je nielen chrániť sa voči chorobám, ktoré môžete dostať na palube lietadla, ale zároveň byť aj ohľaduplný voči ostatným cestujúcim. Ak sa stane, že letíte nachladnutí alebo so zápalom dýchacích ciest, vždy majte pri sebe papierovú servítku alebo vreckovku, ktoré budete používať pri kýchaní a kašľaní. Takto nepresuniete bacile okolo seba a nenakazíte ostatných ľudí.

 

10. Nestresujte

Na imunitu má vo veľkej miere vplyv aj stres. Keď máte už pár dní pred odletom strach a navyše sa na vás navalí veľa povinností ohľadom balenia a ostatných príprav, automaticky sa tak znižuje aj vaša obranyschopnosť. Preto sa snažte udržať v pohode, nebuďte nervózni a užívajte si predstavu dovolenky, ktorá na vás čaká.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa