Cestovné poistenie v čase koronavírusu: Pozor na nové pravidlá

2020-09-15 12:00:00 |   |    | 

Koronavírus zmenil mnoho našich zvyklostí počas cestovania. Dávame si väčší pozor na hygienu, dôslednejšie zvažujeme vybrané destinácie a pred odchodom zisťujeme pravidlá, ktoré platia z hľadiska nosenia rúšok alebo iných obmedzení. Ďalšia výrazná zmena sa dotkla cestovného poistenia, ktoré nemusí zahŕňať všetky vaše výdavky v prípade poistnej udalosti.



 

V červených krajinách nekryjú náklady spojené s koronavírusom

Slovenské poisťovne upozorňujú vo svojich vyhláseniach všetkých cestovateľov na dôsledné sledovanie tzv. cestovateľského semaforu. Náš Úrad verejného zdravia rozdeľuje krajiny na červené a zelené podľa toho, aká je v nich aktuálna situácia so šírením vírusu. Pokiaľ štát preradia do červenej zóny, po návrate musí človek absolvovať povinnú karanténu a testy. Toto rozdelenie je dôležité aj z hľadiska cestovného poistenia, pretože ak je krajina zaradená do červenej skupiny, tak v tom prípade vaše poistenie nepokrýva náklady na liečbu koronavírusu, ktorý vám bol zistený priamo v danej destinácii. V tom prípade si testy, liečbu, hospitalizáciu, ale aj presun domov musíte hradiť z vlastných úspor. Dôsledne si preto rozmyslite cestovanie do týchto končín, pretože v prípade infikovania a ťažšieho priebehu choroby sa vám môže vaša dovolenka poriadne predražiť.

 

V zelených krajinách

V prípade cesty do tzv. bezpečných krajín zo zeleného zoznamu je to inak. Ak vám tam zistia koronavírus a jeho priebeh si vynucuje liečbu, poisťovňa vám preplatí všetky náklady, ktoré si táto situácia vyžiada. To platí aj v prípade, že sa daná krajina dostane na červený zoznam až po vašom príchode do nej. Pozor, je veľmi dôležité uvedomiť si rozdiel medzi krajinami tzv. „vyhlásenými“ a už priamo „zaradenými“ do červenej zóny. Poisťovňa vám totiž nebude platiť výdavky už od dňa, kedy bola daná krajina vyhlásená za rizikovú a nie až od dátumu, kedy bola medzi ne zaradená. Čiže ak napríklad pandemická komisia vyhlási v stredu večer, že vaša destinácia sa od soboty zaradí medzi červené, poistenie vám nebude platiť, ani keby ste vycestovali vo štvrtok alebo piatok.

 

Cestovateľský semafor a úrazové poistenie

Uvedené podmienky sa však týkajú len koronavírusu, čo neznamená, že ak vycestujete do rizikových červených krajín, cestovné poistenie netreba. Keby sa vám totiž prihodil nejaký úraz alebo by ste dostali akékoľvek iné ochorenie, poisťovňa musí vyriešiť vašu poistnú udalosť štandardným spôsobom. Čiže vaše náklady budú naďalej kryté v plnej miere, vylúčené sú z nich iba poplatky za liečbu koronavírusu, ktoré by ste si museli uhradiť sami.

 

Dbajte na správne nastavenie poistky

Mnoho cestovateľov sa pri uzatváraní cestovného poistenia dopúšťa základnej chyby. Pri výbere aktivít nepriznajú všetky svoje plány, pretože na to jednoducho nepomyslia, alebo si cielene chcú znížiť výšku poistky. Dôsledne si však prečítajte všetky podmienky - ak sa plánujete venovať náročnej horskej turistike, adrenalínovým športom, cykloturistike alebo chcete mať skrátka aktívnu dovolenku s viacerými pohybovými aktivitami, treba si zvoliť iný typ poistenie. Inak sa môže stať, že pri úraze pri podobných činnostiach vaša poisťovňa nepokryje náklady na liečbu a všetko vrátane prevozu domov si budete musieť hradiť sami.

 

Ako je to s výdavkami na repatriáciu?

Cestovateľský semafor určuje aj povinnosť úhrady poisťovní v prípade repatriácie. Tam platia rovnaké pravidlá ako pri pokrývaní nákladov na liečbu koronavírusu. Ak teda vycestujete do zelenej krajiny alebo táto destinácia bola ešte v čase vášho odchodu zelená, tak vám poisťovňa uhradí náklady na repatriáciu v dôsledku vášho ochorenia, alebo kvôli uzavretiu hraníc a zrušeniu všetkých možností na návrat do vašej domoviny. No ak ste vycestovali v čase, keď bol daný štát červený alebo už bol ohlásený, že sa od istého dátumu zaradí do tejto skupiny, v tom prípade si všetky náklady s repatriáciou musíte uhradiť sami.

 

Poistenie zrušenia alebo zmeny letov u leteckých spoločností

Mnoho leteckých spoločností hlási najhorší prepad v histórií a počty zákazníkov sa ani zďaleka nepribližujú tým, ktoré mali pred dvanástimi mesiacmi. Ľudia sa okrem iného boja cestovať aj kvôli tomu, že ich let bude náhle zrušený, krajina označená za rizikovú alebo vám budú meniť dátum cesty. Z toho dôvodu viaceré letecké spoločnosti ponúkajú špeciálne poistenia, ktoré pokrývajú všetky náklady spojené so zmenami v dôsledku zhoršenia koronavírusovej situácie. Podmienky poistenia si vždy prečítajte pri kupovaní letenky, pretože sa v jednotlivých spoločnostiach líšia. Niektoré najmä nízkonákladové aerolínie však takúto možnosť poistenia ani neponúkajú.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa