Originálne letné zážitky na horách v Dolnom Rakúsku: Zábavná túra s lamami či nocovanie na strome

2014-06-23 16:00:00 |   |    | 

Projekt Leto na horách v Dolnom Rakúsku odštartoval svoju tretiu sezónu. Dolnorakúske hory ponúkajú počas horúcich letných dní príjemný chládok v tieni vysokých vrchov a nezameniteľnú krásu nedotknutej prírody. Návštevníci krajov Mostviertel a Viedenské Alpy sa môžu tešiť na množstvo kultúrnych podujatí, koncertov, nezabudnuteľných výletov, turistických atrakcií a populárnych horských podujatí priamo medzi vrcholmi hôr. Nenechajte si ujsť kultúrne leto v Semmeringu, koncerty na brehu horského jazera, zábavnú túru s lamami alebo noc strávenú priamo na strome. Špeciálnou novinkou pre leto 2014 je výber 15 atraktívnych a netradičných výletov.



Dolnorakúske horské oblasti Mostviertel a Viedenské Alpy ponúkajú čoraz viac relaxu, zábavy a areálov vhodných pre najrôznejšie cieľové skupiny. „Pri súčasnom zrýchlenom životnom štýle a každodennom strese sú hory a príroda tým najlepším oddychom. Preto už niekoľko rokov budujeme horskú infraštruktúru, snažíme sa ponúkať tie najkvalitnejšie služby a vytvárame priestor pre nové zážitky a zábavu všetkým milovníkom prírody i aktívnym turistom,“ hovorí štátna ministerka cestovného ruchu Dr. Petra Bohuslav. Dolné Rakúsko opäť víta všetkých návštevníkov a otvára letnú sezónu „Leta na horách v Dolnom Rakúsku“. Skvelé podmienky vytvorené v súlade so životným prostredím ocení naozaj každý. Individuálne výlety, s priateľmi alebo rodinou. Všetci čo majú radi prírodu si prídu na svoje. Ponúka sa im pešia turistika, horské zlaňovanie, výlety na horských bicykloch alebo jednoducho oddych a relax. „Od  Hochkaru, Dürrenstein a Ötscher v Mostvierteli až po Rax, Schneeberg a Wechsel vo Viedenských Alpách sa koná množstvo horských festivalov, kultúrnych podujatí a najrôznejších akcií. Celý program, ponuky a možnosti pripravujeme aj s ohľadom na potreby susedných krajín. Veď len minulý rok sme mali viac ako 4 milóny návštevníkov zo Slovenska, Čiech a Maďarska,“ povedal prof. Christoph Madl, MAS, riaditeľ krajinskej organizácie cestovného ruchu Niederösterreich-Werbung.

Neobyčajná ponuka zážitkov - šesťdňová túra či nocovanie na strome

Tento rok si Dolné Rakúsko pripravilo niekoľko výnimočných zážitkov, ktorými chce prilákať ešte viac návštevníkov. Vďaka celkom novej ponuke zo zoznamu „Výber leta na horách“ si môžu záujemcovia rezervovať ktorýkoľvek z 15 unikátnych výletov. V časti Mostviertel na návštevníkov čaká šesťdňová túra so sprievodcom, netradičné výlety bicyklami, pozorovanie hviezd na najtmavšom mieste v Európe či noc strávená na strome. Viedenské alpy ponúkajú svoj horský raj s najkrajšími výhľadmi, maliarske workshopy v nádhernej ružovej záhrade, nevšedný výlet na horu Rax ukončenú cisárskou večerou či jazdu na 160 rokov starej železnici, ktorá je zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. „S novým výberom nevšedných letných ponúk objavia návštevníci v Dolnom Rakúsku ešte viac kultúry, zábavy a originálnych horských zážitkov,“ doplnila Dr. Petra Bohuslav. Viac o netradičných výletoch na http://www.bergsommer.at/.

 

Tradične dobrý program

Popri nových výletoch a ponukách sa môžu návštevníci tešiť aj na tradičné kultúrne podujatia. Užívať letnú pohodu si tak môžu aj na klasických koncertoch uprostred hôr, kultúrnych a regionálnych podujatiach a ochudnať domáce jedlá i výrobky.  Obľúbeným festivalom gurmánov je „Dialekt chuti“, ktorý sa koná od 9. augusta až do 7 septembra.  Každý rok sa výletníci tešia na originálne žiarivo oranžové lavičky s názvom „Enzos“ umiestnené v rôznych horských oblastiach Mostviertelu a Viedenských Álp. Sú nie len pohodlné a moderné, ale dobre sa vynímajú aj na spoločných fotografiách. Viedenské Alpy v predošlom roku predstavili aj špeciálne „kukátko“, ktoré si veľmi rýchlo získalo obľubu. Je cez neho vidieť Alpy z najrôznejších uhlov, ktoré tak získavajú celkom nový rozmer. Prechádzky s lamami, elektronické bicykle, adrenalínové športy a komorné regionálne podujatia sú len zlomkom toho, čo dolnorakúski usporiadatelia ponúkajú. Nadšení výletníci Dolného Rakúska majú k dispozícii aj stále aktuálne informácie, výhodné ponuky a netradičné kulinárske zážitky. Zoznam podujatí a rôzne tipy môžu návštevníci získať aj vďaka karte „Priatelia hôr“. Objednať zdarma si ju môžu na www.freundederberge.at. Pre tých, ktorí však chcú podnikať rôzne výlety výhodne je tu „Skvelá divoká karta“ regiónu Mostviertel. Ponúka viac ako 40 podujatí, ktoré môžu záujemcovia navštíviť ešte výhodnejšie. Viac informácií o karte na stránke www.wildewunder.at.  

Silnú tradíciu si v letnom období získali aj e-bicykle. Ich sieť sa každým rokom rozširuje. V regióne Mostviertel sa tak k mestečkám Göstling an der Ybbs, Hollenstein an der Ybbs a Lunz am See v tomto roku pridali aj  Gaming a Lackenhof. Spolu ponúkajú už 29 e-bicyklov. Je to ideálne športové zariadenie - či už ste skúsený cyklista alebo začiatočník. E-bike kombinuje pohon vlastnou silou a elektromotorom. Je optimálnym riešením pre získanie dobrej kondície a šetrenia kĺbov. 

 

Kvalita zaručená

Množstvo horských lanoviek a obľúbených chát a penziónov v dolnorakúskych horách prispelo k tomu, že sa do tohto regiónu hostia rôznych vekových kategórií stále vracajú a pribúdajú noví. Minulý rok odštartovalo Dolné Rakúsko projekt „Kvalifikácia chát“, ktorého cieľom je stále zlepšovať kvalitu služieb a vytvárať pestrú ponuku produktov. Či už ide o malé chalúpky a penzióny alebo horské komplexy. Prebieha v spolupráci s Asociáciou rakúskeho alpského klubu (VAVÖ), Rakúskym alpským klubom priateľov prírody a Rakúskym turistickým klubom. „Spojili sme sily, aby sme mohli zabezpečiť konzistentnú kvalitu v rôznych ubytovacích zariadeniach na všetkých úrovniach,“ hovorí prof. Christoph Madl, MAS. Zapojených je momentálne 11 zariadení:

Mostviertel: Anna-Alm, Schutzhaus Eibl Teichhütte, Otto Kandler-Haus (Hohenstein), Schutzhaus Vorderötscher, Terzerhaus, Traisner Hütte, Zum Bäreneck

Viedenské Alpy: Neue Seehütte (Rax), Ottohaus (Rax), Raxalpen Berggasthof, Naturfreundehaus Knofeleben

 

Bohatá sieť lanoviek

Príjemnou a komfortnou alternatívou, ako si pozrieť dolnorakúske hory, sú lanovky. Každý tak môže ľahko a pohodlne navštíviť vrcholy hôr alebo tradičné horské chaty. Lanovky vedú na Rax (Reichenau), Wechsel (Mönichkirchen), Snow Mountain (Puchberg), Semmering, Gemeindealpe (Mitterbach), Hochkar (Goestling / Ybbs), Oetscher (Lackenhof) a Muckenkogel (Lilienfeld). Vďaka širokej sieti lanoviek sa tak môžu na vysokopoložené miesta dostať aj mladé rodiny či starší ľudia, obzrieť si krásnu prírodnú panorámu a užiť si leto na horách v Dolnom Rakúsku.

Výber letných podujatí:

Prechádzka s lamami - 6. júl, 3. august, 7. september, 5. október 2014

Prírodný park – od 14:00 hod. (prechádzka trvá približne 1,5 hodiny)

Každú prvú nedeľu v mesiaci si milovníci zvierat prídu na svoje. V Dolnom Rakúsku na nich čaká skvelá zábava v podobe turistiky s prítulnými lamami a plyšovými alpakami. Prechádzka s týmto exotickým zvieraťom je určite skvelým zážitkom.

Kultúrne leto v Semmeringu – od 5. júla do 7. septembra 2014

Počas leta sa v Kurhause v Semmeringu koná množstvo kultúrnych podujatí. Bohatý hudobný program zložený z klasickej hudby, opier a operiet dopĺňa divadlo, literárne čítanie a rôzne prehliadky umeleckých diel. Viac informácií a celý program nájdete na stránke: http://www.festivalamsemmering.at/

 

Koncerty na brehu jazera v mestečku Lunz am See – od 4. júla do 26. júla 2014

Tóny vĺn jazera si môžete počas júla vychutnať v malebnom mestečku Lunz am See. Jedinečné prepojenie hudby a prírody uprostred hôr vytvára nádherný zvuk a prináša nezabudnuteľný zážitok. Javisko plávajúce na vode, divácka tribúna na strmom svahu a hudobné koncerty na pozadí nádhernej panorámy veľkého jazera. Vrelo odporúčame.

O festivale: http://www.wellenklaenge.at/

Dialekt chuti – od 09. augusta do 07. septembra 2014

Jedinečné podujatie, ktoré spája tradície s inováciami, mesto s dedinou a klasickú hudbu s populárnou. Zjednocuje nárečia so súčasným jazykom a vytvára originálne kombinácie. Kiná priamo v hostincoch, koncerty v horách a k tomu špeciality z domácej kuchyne. Počas minuloročného leta sa tento festival konal prvýkrát a získal si množstvo fanúšikov.

Program a informácie nájdete na tomto linku:

http://www.mundartig.at/index.php/projekte/articles/DSaB2012.html

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa