Na skok z Budapešti – navštívte nádherný Stoličný Belehrad

2020-07-16 12:00:00 |   |    | 

Stoličný Belehrad alebo po maďarsky Székesfehérvár je pre mnohých dobre utajenou perlou, ktorú zatieňuje hlavné mesto Budapešť. Kvôli tomu sa mu nedostáva toľko pozornosti, čo je nepochybne veľká škoda. V minulosti bol prvým slobodným mestom v Uhorsku a pre súčasné generácie sa im podarilo uchovať hneď niekoľko nádherných atrakcií.



 

S jedným prestupom z centra Budapešti

Výlet do Stoličného Belehradu je ideálne naplánovať počas dovolenky v Budapešti. Odtiaľ sa pohodlne dostanete autom, ale aj miestnymi spojmi. Prvou alternatívou je presunúť sa tam vlastnou dopravou, keďže z hlavného mesta je to do vašej zvolenej destinácie niečo vyše 60 kilometrov a dostanete sa tam za menej ako trištvrte hodiny. Dobré spojenie máte aj prostredníctvom verejnej dopravy. Prvou úlohou je dostať sa na vlakovú stanicu Köbánya-Kispest, kde vás čaká jediný prestup a potom už nasadnete na priamy spoj až do Stoličného Belehradu. Celkovo trvá cesta niečo vyše hodiny a pol. Kombináciou autobusových liniek a aspoň dvoch prestupov sa dostanete aj priamo z centra Budapešti.

 

Korunovali tam 38 kráľov

Ako prví osídlili túto oblasť Kelti. Hneď po nich ju zabrali Rimania, ktorí tam vďaka miestnym termálnym prameňom našli vynikajúce podmienky na ich typické rímske kúpele. No keď sa tohto územia zmocnili predkovia Maďarov, ihneď sa do neho zamilovali a rozhodli sa ho kompletne prerobiť podľa vlastných predstáv. Časom tam rozložili hlavné centrum uhorskej moci a Stoličný Belehrad premenili na nové korunovačné mesto. Tomuto účelu slúžilo až do 16. storočia, keď ho napadli Turci a získali ho ako svoje ďalšie územie. Do tohto obdobia tam korunovali dokopy 38 kráľov a 18 z nich tam našlo svoje posledné miesto odpočinku. V tejto ére sa tam taktiež konali všetky dôležité súdy a vykonávali tam aj trest smrti.

 

Ruiny katedrály Panny Márie

Všetky korunovácie kráľov sa odohrávali v Katedrále Panny Márie. Žiaľ, Turci sa po príchode do Stoličného Belehradu zbavovali všetkého, čo pripomínalo kresťanské pamiatky a snažili sa tam vniesť vlastnú pečať. Kvôli tomu ako prvý padol za obeť práve tento svätostánok, aby zároveň demonštrovali svoju moc a ukázali, že sa neboja uhorskej monarchie. Pozostatky katedrály sa podarilo odhaliť až v novodobých dejinách. Na 900. výročie úmrtia Štefana I. tam obnovili časť korunovačnej záhrady a opätovne sprístupnili sarkofág tohto zakladateľa Maďarska. Z historického hľadiska ide o jedno z najvýznamnejších miest v krajine.

 

Hrad Bory

Tou najnavštevovanejšou pamiatkou v Stoličnom Belehrade je hrad Bory. I keď vyzerá ako starobylý zámoček, v skutočnosti vznikol v prvej polovici 20. storočia. Jeho majiteľom bol Jenö Bory, ktorý si kúpil pozemok na okraji mesta. Pôvodne sa tam nachádzal iba malý domček, ktorý chcel Bory len zveľadiť. No potom dostal nápad, že ho premení na zámoček, ktorý bude niesť viacero prvkov maďarskej architektúry. Majiteľ sa nakoniec podieľal nie iba na jeho plánovaní, ale aj na výstavbe. Práce mu zabrali 41 rokov, ale vďaka svojej usilovnosti sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov, keďže ako jednotlivec postavil tú najrozsiahlejšiu stavbu na svete. Súčasťou areálu je aj nádherná záhrada s viacerými sochami.

 

Múzeum farmácie

V centre mesta sa nachádza aj vzácna lekáreň, ktorá pochádza zo 17. storočia. Otvorili ju tam tesne po tom, ako sa Maďarom podarilo oslobodiť spod tureckej nadvlády. Odvtedy ju obhospodarovalo niekoľko generácií rodiny prvého majiteľa a neskôr ju posledná vdova bez potomkov predala ďalšiemu farmaceutovi, ktorí ju odkúpil za 1200 forintov. Od tohto momentu bola nepretržite otvorená až do roku 1971, keď ju natrvalo uzavreli a neskôr premenili na múzeum farmácie. Ladená je do pôvodného retro zariadenia a nájdete tam informácie o bývalých spôsoboch liečby.

 

Arpádove kúpele

V roku 1905 otvorili v meste honosné kúpele v secesnom štýle. Tie nadväzovali na rímsku, tureckú, ale aj maďarskú kultúru kúpania. Ihneď boli sprístupnené pre verejnosť a ponúkali rôzne štýly starostlivosti o telo a najmä pokojný relax. Odvtedy ich niekoľkokrát renovovali a v súčasnosti predstavujú luxusnú podobu maďarského kúpeľníctva. Počas rekonštrukcie sa snažili uchovať čo najviac pôvodných prvkov, aby tak vzdali hold pôvodným architektom.

 

Impozantná hodinová veža

V Stoličnom Belehrade si môžete pozrieť maďarskú obdobu orloja. Ten vyrobili v skromnejšej podobe a nadväzovali na pôvodné dejiny, ktoré preslávili toto mesto. Jednotlivé sošky predstavujú bývalých uhorských kráľov, ktorí sa verejnosti ukazujú za sprievodu tradičnej hudby. Po prvýkrát si ich môžete pozrieť ráno o desiatej hodine. Veža je nápadne sfarbená a púta pozornosť už z diaľky. V jej blízkosti sa nachádza radnica, v ktorej je vystavená replika uhorskej korunovačnej koruny.

 

Bazilika svätého Štefana

Po navrátení územia Maďarom v 18. storočí vytvorili verejnú zbierku, z ktorej potom financovali výstavbu novej baziliky. Tú symbolicky zasvätili svätému Štefanovi a v jej interiéri pripravili miesto pre niekoľko sarkofágov tunajších významných osobností. Na stenách môžete vidieť nádherné freskové zdobenie, ktoré potom prechádza do honosného oltára.

 

 

Autor: © ZoznamDavid

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa