Surová krása severnej Moravy a Sliezska: Autentické zážitky na unikátnych miestach

2020-08-15 00:00:00 |   |    | 

Sever Moravy je plný úžasných miest, ktoré stoja za návštevu. Je tu nádherná príroda, zaujímavé pamiatky, ale aj možnosť zabaviť sa. Moravsko-sliezsky kraj má unikátne technické dedičstvo, ktoré nikde inde v Česku v takom rozsahu nenájdete. Najväčším ťahúňom sa stali ostravské Dolní Vítkovice, ktoré sú najnavštevovanejšou mimopražskou atrakciou. Po technických pamiatkach kraja vás prevedie projekt Technotrasy, ktorý je o autentických zážitkoch na unikátnych miestach. Môžete sfárať do hlbín uhoľnej bane, preveziete sa parným vlakom, zažijete pocity vojaka v úzkom priestore pevnosti, alebo na vlastné oči uvidíte výrobu múky vo vodnom mlyne.



 

Oceľové mesto ako z Verneovky

Najväčším magnetom pri putovaní Technotrasou sú industriálne pamiatky metropoly kraja, Ostravy. Oceľové srdce republiky, tak sa kedysi nazýval areál Dolních Vítkovíc, ktorý tvorila baňa Hlubina, koksovňa a vysoké pece, kde sa v rokoch 1828 až 1998 ťažilo uhlie a vyrábalo surové železo.

Dnes je tento industriálny areál nazývaný „Ostravské Hradčany“ a je jedinečným vzdelávacím, spoločenským a kultúrnym centrom, ktoré sem každoročne priláka množstvo turistov. Až na vrchol vysokej pece vás pri komentovanej prehliadke vyvezie skipový výťah, ktorý sem predtým dopravoval koks a železnú rudu.

Vynechať nemôžete ani vyhliadku z Bolt Tower, 20-metrovej modernej nadstavby na pôvodnej vysokej peci, kde sa vo výške zhruba 80 metrov nachádza kaviareň a klub. Na vrchol vás dovedie adrenalínová 235 metrov dlhá vonkajšia lávka. Ten, kto si na takúto prechádzku v oblakoch netrúfa, môže použiť výťah. Rodiny s deťmi sa za zábavou a poznaním vyberú do interaktívnej expozície  Malého a Veľkého sveta techniky.

Ďalšou zastávkou na Technotrase je bývalá Baňa Michal, v ktorej je  expozícia koncipovaná ako posledný pracovný deň baníka na šachte pred jej uzatvorením. Zažijete tu atmosféru ako nikde inde. So sprievodcom si prejdete trasu, ktorú baníci absolvovali pred samotnou prácou v bani. Uvidíte retiazkovú šatňu, sprchy, známkovňu, lampovňu či výdajňu desiat. Nechýba ani kancelária riaditeľa, geológa či ošetrovňa.

Sfárať  priamo do uhoľnej bane pomocou banského výťahu môžete v baníckom skanzene, Landek Parku, na opačnom konci Ostravy. Aby bola autenticita čo najväčšia, prevedie vás štôlňou bývalý baník.

 

Hlučín-Darkovičky

Milovníci vojenskej histórie s tematikou II. svetovej vojny ocenia dve zastávky na Technotrase – výborne zachovalý Areál čs. opevnenia Hlučín-Darkovičky a unikátny pechotný bunker MO S-5 „ Na Trati“ neďaleko meste Bohumín. V oboch si môžete vyskúšať rôznu techniku, od muničného výťahu cez zameriavací ďalekohľad až po pozemný telegraf.

 

Mesto klobúkov - Nový Jičín

Nový Jičín sa preslávil ako mesto klobúkov. V historickom dome na Masarykovom námestí, kde v roku 1790 zomrel slávny rakúsky generál Laudon, vzniklo Návštevnícke centrum s interaktívnou expozíciou približujúcou tradíciu klobučníctva siahajúcu až do 16. storočia.

Okrem iného si tu môžete vyskúšať asi 300 pokrývok hlavy, vyhotoviť si s nimi fotografiu a uvidíte výrobu mini klobúkov na parnom stroji v multifunkčnom ateliéri s detským kútikom. Okrem expozície klobúkov, sa v budove nachádza aj interaktívna expozícia Generál Laudon, pripomínajúca jeho život a vojenské úspechy. V suteréne domu sa nachádza informačné centrum, kaviareň a predajňa klobúkov z tunajšej firmy Tonak.

 

Zo Štramberku bez uší neodídete

V Štramberku, prezývaného pre malebné zákutia aj Moravský Betlehem, vás okrem jedinečnej vyhliadky z dominanty mesta - valcovej veže Trúba čaká komentovaná prechádzka. Prejdete sa za pokladmi baníkov, sládkov a cukrárov, zoznámite sa s miestnou históriou ťažby železnej rudy a vápenca, ochutnáte pivo, ktoré sa od nepamäti pilo v tunajšom vápencovom lome a v tradičnej pekárni si ušpiníte ruky pri pečení Štramberského ucha.

Cukrovinka z perníkového cesta sa tu po stáročia pečie v tvare ľudských uší na pamiatku legendárneho víťazstva štramberských kresťanov nad tatárskym vojskom. Pečivo pripomína tvarom zvinuté ľudské uši, ktoré Tatári urezávali nepriateľom a posielali ich svojmu chánovi ako dôkaz vojenských úspechov.

Štramberské uši majú ochranné zemepisné označenie Európskej únie a podľa tradičných postupov a receptov vás ho naučia piecť napríklad v cukrárni U Hezounu. Nenechajte si ujsť ani prehliadku pivovaru Štramberk a ochutnajte miestny nefiltrovaný ležiak plzenského typu Trubač, či tmavý nefiltrovaný ležiak flekovského typu The Troobacz.

 

Osoblažská úzkorozchodná trať

Ako Harry Potter na ceste do Bradavíc slávnym expresom, tak si budete pripadať pri jazde parným vlakom po úzkorozchodnej trati z Třemešné v Sliezku do Osoblahy. Rozprávkový vláčik jazdí po najkľukatejšej trati s najprudšími zákrutami na českých železniciach od roku 1898. Známeho čarodejníka síce po ceste nestretnete, ale s týmto krajom je spojená iná slávna knižná postava – lúpežník Hotzenplotz, čo je taký „nemecký Rumcajs“. Osoblahy sa po nemecky povedia Hotzenplotz a týmto názvom sa inšpiroval nemecký spisovateľ Otfried Preussler, keď tvoril túto postavičku.

 

Tu sa mlela múka

Kedysi sa na severnej Morave nachádzalo okolo 700 veterných mlynov. Do dnešných dní sa dochovalo len zopár. Najmenší veterný mlyn holandského typu v Česku je u Spálova. Postavili ho v roku 1929 a fungoval do roku 1938. Drevený veterný otočný mlyn uvidíte v Cholticiach. Je v ňom umiestnená múzejná zbierka hospodárskych potrieb.

V Bartošoviciach zase natrafíte na historický mlyn s vodnou mini elektrárňou a dozviete sa tu, čo znamená „mať za lubom“ a ako sa tradičnou metódou suší ovocie. Na vlastné oči i uši uvidíte a počujete všetky mlynské stroje v prevádzke. Za návštevu stojí aj vodný mlyn Weselsky pri obci Odry, kde si môžete zarezervovať aj večernú prehliadku.

 

Studénka, mesto vagónov

Mesto Studénka sa pýši tradíciou výroby železničných vozňov. V tunajšom zámku sa nachádza unikátne Múzeum vagónov. Návštevníci sa tu dozvedia informácie o histórii železničnej dopravy a miestnej továrni na železničné vagóny, uvidia tu zmenšené kópie vagónov a lokomotív. Deti a oteckovia si najviac užijú unikátnu funkčnú modelovú železnicu s dvoma okruhmi koľajísk.

 

Automobilový raj

Žiadnemu automobilovému nadšencovi netreba predstavovať značku Tatra Kopřivnice. Technické múzeum Tatra, ktoré sa v meste nachádza, poskytuje jedinečnú možnosť vidieť históriu svetoznámej automobilky TATRA pod jednou strechou. V múzeu je vystavených zhruba 70 automobilov, mnoho modelov, motorov a svetových unikátov.

K najväčším ťahúňom patrí replika prvého automobilu (kočiara bez koní) v Rakúsko-Uhorsku z roku 1898, Präsident. Z ďalších unikátov je to Tatra 11 z roku 1923, Aerosane V 855 z roku 1942, kabriolet Tatra 600 Tatraplan, vyrobený k 70. narodeninám J.V. Stalina z roku 1949, Tatra 87, ktorú preslávili cestovatelia Zikmund a Hanzelka či slávna nákladná Tatra 111.

Najväčším exponátom je železničný rýchlikový vozeň Slovenská strela z roku 1936, ktorá prechádza momentálne generálnou opravou a bude vystavená v novovybudovanom pavilóne pre nákladné automobily, ktorý by mal byť dokončený v roku 2021. Súčasťou Technického múzea Tatra je aj expozícia venovaná fenomenálnym českým olympionikom Dane a Emilovi Zátopkovým.

 

Klenot Sliezska – zámok Hradec nad Moravicí

Severná Morava ponúka okrem industriálnych pamiatok aj nádherné zámky. „Klenotom Sliezka“ sa nazýva  Hradecký zámok, ktorý nájdete južne od Opavy. Stojí v krásnej prírode nad údolím rieky Moravice a jeho areál tvoria dve časti, Biely zámok s vežou rovnakej farby a novogotický Červený zámok. Ten dnes slúži ako hotel, reštaurácia a koncertná sála, kým v areáli Bieleho zámku sa nachádzajú prepychovo zariadené salóny a zámocká obrazáreň.

Rozsiahly anglický park vybudovaný na konci 18. storočia je druhým najväčším zámockým parkom na Morave a v Sliezsku. V minulosti bol miestom stretávania mnohých svetových osobností. Koncertovali tu Beethoven aj Liszt, tunajšie lovecké revíry obdivovali kancelár Metternich i ruský cár Alexander. Dnešnú podobu získal za panstva pruského rodu Lichnovských z Voštic, ktorí boli milovníkmi umenia a mecenáši najslávnejších hudobníkov svojej doby. Karel Lichnovský bol žiakom geniálneho Mozarta. So zámkom je najviac zviazaný príbeh Ludwiga van Beethovena a návštevníci dodnes môžu vidieť komnatu, v ktorej býval a klavír, na ktorom hrával.

 

Zámok Raduň má dvojníka na Loire

V susedstve zámku Hradec nad Moravicí môžete navštíviť aj nemenej zaujímavý zámok Raduň. Stojí na riečke Raduňka a mnohí ho prirovnávajú k jednému z najnavštevovanejších zámkov na Loire, renesančnému Azay-le-Rideau. Tento rok obec Raduň a šľachtické sídlo oslavujú 700. výročie od svojho založenia, a tak sa tu koná kultúrno-historický festival, sprevádzaný akciami, koncertmi a výstavami.

Zaujímavý je nielen exteriér, ale aj interiér zámku. Prvý prehliadkový okruh vedie atraktívne zariadenými spoločenskými a súkromnými izbami, mapujúcimi život aristokratických majiteľov a služobníctva v období od začiatku 19. až do polovice 20. storočia. Cenná je zámocká knižnica so 16-tisíc zväzkami.

Druhá návštevná trasa ponúka unikátnu zámockú oranžériu s priľahlou okrasnou záhradou, kde rastie takmer sedemsto cudzokrajných rastlín a citrusových drevín. Anglický zámocký park patrí k najvýznamnejším prírodno-krajinárskym areálom kraja. Vstupenky na prehliadku zámku si môžete kúpiť aj dopredu online.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa