Aj Morava má svoju Eiffelovku: Držiteľka niekoľkých rekordov oslávila 90 rokov

2020-10-30 12:00:00 |   |    | 

Ostrava - hlavné mesto Moravskosliezskeho kraja je plošne druhé a čo do počtu obyvateľov tretie najväčšie mesto Českej republiky. Jej najznámejšou dominantou je funkcionalistická veža Novej radnice. Od otvorenia jedného z ostravských symbolov v stredu uplynulo 90. rokov.



 

Nová radnica v Ostrave bola postavená v rokoch 1925-1930 s najvyššou radničnou vežou v Československu  s výškou 85,6 metra a slávnostne otvorená 28. októbra 1930. Stavba už vtedy držala niekoľko prvorepublikových rekordov: najväčší radničný areál, najvyššia radničná veža, najdlhší rýchlovýťah doplnený paternostrom.

Už v čase výstavby si tlač uštipačne doberala predstaviteľov mesta, že sa pustili do výstavby nákladného megalomanského paláca, do útrob ktorého by sa zmestila celá poslanecká snemovňa aj so senátom. Čas ale ukázal, že napriek minutým viac ako 50 miliónom Kč získalo mesto funkčnú budovu, ktorá sa stala neprehliadnuteľným symbolom mesta.

Veža radnice sa stala ostravskou „Eiffelovkou“, ktorej návštevu si nechá ujsť len máloktorý návštevník mesta. Dvojkrídlový areál v tvare písmena „U“ sa stal súčasťou Ostravy. Obe krídla sú trojposchodové, len ústredný blok s vežou má o jedno poschodie viacej.

Oceľovú presklenú konštrukciu veže s medeným opláštením vážiacu 155 ton na samotnej budove radnice  drží len 16 oceľových skrutiek vyrobených spolu s vežou vo Vítkovických železiarňach. Ale tie uvidíte len výnimočne, lebo veža je sprístupnená po 292 schodoch len dvakrát v roku (Deň európskeho dedičstva a Medzinárodný deň pamiatok a sídel).

V roku 1933 bola na veži otvorená vyhliadková ochodza, ktorá bola v čase socializmu prístupná len vzácnym návštevám. Od roku 2002 sa sem turisti dostanú celoročne. Pohľad na Ostravu z vyhliadkovej terasy vo výške 73 metrov berie dych. K dispozícii sú tu aj bezplatné ďalekohľady.

Z jednej strany máte pod sebou rieku Ostravicu, sady a Sliezsku Ostravu. Na druhej strane strechy domov a kostolov Moravskej Ostravy, v diaľke komíny železiarní, na horizonte Beskydy a pri dobrej viditeľnosti aj Jeseníky. Čo vás asi najviac prekvapí pri pohľade z vtáčej perspektívy, že koľko zelene v oceľovom meste uvidíte. Na jedného obyvateľa pripadá 30 m2 zelenej plochy.

V cene vstupného je výklad sprievodcu, ktorý vám popíše históriu i súčasnosť mesta. Dozviete sa od neho aj to, že nacisti na vežu pridali hákové kríže, ktoré komunisti vymenili za červenú päťcípu hviezdu. Na vyhliadku sa dostanete rýchlovýťahom z Ostravského informačného servisu sídliaceho na 6. poschodí veže. Pre zaujímavosť, po ceste do infocentra vás čaká aj  jazda výťahom paternoster z roku 1928.

Priečelie budovy zdobia štyri 3,2 m vysoké bronzové sochy – symboly baníctva, hutníctva, vedy a obchodu. Od roku 1999 stojí pred radnicou fontána so sochou Ikara, ktorá je treťou najväčšou bronzovou plastikou v Česku (po Žižkovi a sv. Václavovi na koni v Prahe).

Veža aj s radnicou je každý večer farebne vysvietená a je vtedy obzvlášť fotogenická . Viac sa o radnici a možnosti sa vyviesť na vyhliadku v čase epidémie covidu-19 dozviete na www.ostravainfo.cz.

 

FAKTY A ČÍSLA

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa