Zážitok, ktorému sa nič nevyrovná: 10 najúžasnejších vyhliadok v Rakúsku

2021-05-31 12:00:00 |   |    | 

Z vtáčej perspektívy vyzerá krajina celkom inak: hory a jazerá sa nám odhalia v celej svojej majestátnej kráse a všetko ostatné v údolí sa javí celkom maličké. Takýto výhľad poskytujú návštevníkom vyhliadkové plošiny na mnohých miestach v Rakúsku. Vybrali sme pre vás desať najkrajších.



 

1. Dachstein Skywalk, Štajersko

Aký je to pocit pozrieť sa zo strmej skalnej steny dolu, si môžete vyskúšať na Dachsteine. Vyhliadková plošina so sklenou podlahou patrí k najúchvatnejším v Alpách. Nachádza sa vedľa hornej stanice lanovky na Dachsteine vo výške 2.700 metrov. Zahľadieť sa oplatí nielen 250 metrov do hĺbky, ale aj horizontálne na mnohé okolité vrcholky pokryté snehom a ľadom. Za pekného počasia vás určite poteší dohľadnosť až do Slovinska a Čiech.

Ak túžite po adrenalínovom zážitku, prejdite sa po visutom Dachsteinskom moste, ktorý sa vinie ponad 400 metrov hlbokú priepasť a vedie ku „Schodom do prázdna“. Tam sa po 14 úzkych schodoch dostanete na sklenený stupienok, ktorý vyčnieva ponad príkro sa zvažujúce skaly (hlavné foto). Výhľad na hory z tohto miesta vám vyrazí dych.

 

2. Top of Tyrol, Tirolsko

Panoramatická plošina Top of Tyrol na Stubaiskom ľadovci je naozaj hodná svojho mena – leží totiž vo výške 3.210 metrov. Na túto exponovanú vyhliadku sa dostanete panoramatickou kabínkovou lanovkou Schaufeljoch a z najvyššie položenej horskej reštaurácie v Rakúsku, Jochdohle, je to na plošinu iba na skok. Mostík z dreva a ocele kopíruje líniu horského hrebeňa. Váš pohľad môže odtiaľ zaletieť ďaleko ponad Stubaiské Alpy a Dolomity až po majestátny Ortler.

 

3. Five Fingers, Horné Rakúsko

Zárukou riadnej dávky adrenalínu je vyhliadka Five Fingers na vrchu Krippenstein v pohorí Dachstein. Táto plošina sa nachádza v bezprostrednej blízkosti hornej stanice lanovky Dachstein-Krippenstein a vedie k nej pohodlný náučný chodník. Konštrukcia, ktorá pripomína ľudskú ruku s piatimi prstami, vyčnieva zo 400 metrov vysokej skalnej steny až osem metrov do priestoru a ponúka nádherný výhľad na Halštat - svetové kultúrne dedičstvo UNESCO. Každý z piatich „prstov“ vás zaujme odlišným prevedením. Podlaha jedného z nich je napríklad celá zo skla a umožňuje pohľad na Krippenbrunn ležiaci 400 metrov pod ním.

 

4. Top of Salzburg, Salzbursko

Vo výške 3.029 metrov na Kitzsteinhorne v Kaprune sa nachádza panoramatická vyhliadková plošina „Top of Salzburg“. Na tomto mieste, odkiaľ váš pohľad obsiahne šíry svet hôr a ľadovcov, naplno pocítite fascinujúcu silu Álp. Vyhliadka leží pri hornej stanici lanovky, takže sa sem dostanete veľmi pohodlne.

 

5. Weinblick, Burgenland

Obraz krajiny pri Eisenbergu v južnom Burgenlande je utkaný z miernych kopcov porastených vínnou révou. To, ako presne sú zoradené vinice a ako sa líšia farebnými odtieňmi, uvidíte najlepšie zhora. Za týmto účelom vznikla pred niekoľkými rokmi na južnom svahu vrchu Eisenberg vyhliadka „Weinblick“. Z plošiny obkolesenej zábradlím so sklenou výplňou sa v pokoji môžete tešiť z krásy vinohradov a vínnych pivničiek. Za jasných dní siaha výhľad dokonca až k Riegersburgu v sopečnom štajerskom regióne, po Koralpe v Korutánsku i k maďarským susedom na východe.

 

6. Glocknerblick, Salzbursko

Na vrchu Stubnerkogel v údolí Gasteinertal v Salzbursku vás 140 metrov dlhý visutý most zavedie na vyhliadku „Glocknerblick“ – „Výhľad na Glockner“ vo výške 2.300 metrov. Za svoje meno vďačí táto vyhliadková plošina vrchu Großglockner, ktorý je odtiaľto možné vidieť a ktorý je so svojou výškou 3.798 metrov najvyšším vrchom Rakúska. Nezvyčajná, detailne prepracovaná plošina je vybudovaná z ocele a dreva. Bezpečnosť návštevníkov zaisťuje drôtené pletivo umiestnené po obvode, ktoré však vôbec nebráni vo výhľade. Presklený otvor v podlahe plošiny umožňuje pohľad do hĺbky.

 

7. Skytour, Štajersko / Dolné Rakúsko

Na vrchu Hochkar sa o neopakovateľný 360-stupňový výhľad postará vyhliadka Skytour. Táto úžasná oceľová konštrukcia vyčnieva 8,5 m zo skalnej steny vrchu. Kto nazbiera odvahu a vstúpi na ňu, môže sa pozrieť nielen 120 metrov strmo nadol, ale aj niekoľko kilometrov dovnútra krajiny: z najvyššej dolnorakúskej vyhliadky dovidíte od masívu Hochschwab až po Großglockner – takže celé Východné Alpy budete mať ako na dlani!

 

8. Top Mountain Star, Tirolsko

Panoramatická plošina Top Mountain Star pri obci Hochgurgl na vrchu Wurmkogl vo výške 3.080 metrov je pravdepodobne tou najextravagantnejšou vyhliadkou. Vďaka Swarovského krištáľom na jej vonkajšej časti sa budova, ktorá pripomína pagodu, ligoce a jagá na slnku. Vo vnútri sa nachádza panoramatický bar, ktorý ponúka úžasný 360-stupňový výhľad na Ötztalské Alpy.

 

9. Pyramidenkogel, Korutánsko

Pyramidenkogel pri obci Maria Wörth v Korutánsku je najvyššia drevená vyhliadková veža na svete. Táto sto metrov vysoká pozoruhodná konštrukcia sa týči k oblohe nad jazerom Wörthersee. Jej špirálovitý tvar umožňuje kochať sa pri ceste nahor po schodoch a na jednotlivých úrovniach impozantným 360-stupňovým výhľadom na prekrásnu korutánsku krajinu s jazerami a horami. Priehľadný panoramatický výťah, ktorý tiež ponúka rozhľad na okolitú prírodu, dopraví návštevníkov na vyhliadkovú plošinu vo výške 70 m. Výnimočnou atrakciou novej veže je najvyššia šmykľavka v Európe, po ktorej sa môžete spustiť 52 metrov do hĺbky rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu.

 

10. Adlerhorst, Tirolsko

Tajným tipom je vyhliadka Adlerhorst v tirolskom pohorí Rofangebirge. Vyhliadka na vrchu Gschöllkopf, ktorá sa podobá na orlie hniezdo, ponúka fantastický výhľad na okolité štíty Rofanu okolo jazera Achensee. Kto by zatúžil po adrenalínovom zážitku, môže sa nechať vyviezť pomocou lanovkovej konštrukcie AirRofan Skyglider 800 metrov nahor na Gschöllkopf. Po krátkom oddychu potom „zletí“ rýchlosťou asi 85 km/h naspäť k stanici lanovky – celkom ako bájny grécky hrdina Ikaros.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Österreich Werbung

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa