Dva v jednom po rakúsky: Z najvyššej drevenej rozhľadne sveta vedie 52-metrová šmykľavka

2021-04-27 12:01:00 |   |    | 

Rakúsko je domovom niekoľkých svetových unikátov, za všetky spomeňme napríklad Eisriesenwelt – najväčšiu ľadovú jaskyňu. Od roku 2013 tam stojí aj najvyššia drevená vyhliadková veža. Okrem úžasného výhľadu na okolie s malebným jazerom Wörthersee ponúka aj niekoľko adrenalínových zážitkov.



 

Najvyššia drevená vyhliadková veža na svete Pyramidenkogel stojí na vrchole rovnomenného kopca (851 m) pri obci Maria Wörth v Korutánsku.

Táto sto metrov vysoká pozoruhodná konštrukcia sa týči k oblohe nad jazerom Wörthersee od júna 2013, keď nahradila staršiu rozhľadňu.

Veža za 8 miliónov eur má špirálovitý tvar, ktorý umožňuje kochať sa pri ceste nahor po schodoch a na jednotlivých úrovniach impozantným 360-stupňovým výhľadom na prekrásnu korutánsku krajinu s jazerami a horami.

Samotná konštrukcia meria 67 metrov a na nej ešte ležia dve najvyššie vyhliadkové plošiny a kompletne presklený „Sky Box“, ktorý sa dá prenajať. Na vrchole potom ešte vežu uzatvára 18 metrov vysoký stožiar s rozhlasovými vysielačmi pre celé Korutánsko.

Ak by ste sa radi rozhliadli z maximálnej možnej výšky čosi vyše 70 metrov, no šliapanie po 441 schodoch nie je nič pre vás, určite oceníte priehľadný panoramatický výťah s kapacitou 20 osôb, ktorý tiež ponúka rozhľad na okolitú prírodu.

Užiť si môžete aj cestu nadol. K dispozícii je totiž najvyššia krytá šmykľavka v Európe, po ktorej sa dá spustiť z výšky 52 metrov a svišťať 120 metrov nadol rýchlosťou až 30 kilometrov za hodinu. A ak by vám adrenalínu bolo málo, môžete vyskúšať aj „let“ na zip-line „Fly-100“ s dĺžkou 100 metrov, ktorá vedie 70 metrov nad zemou.

Projektanti však nezabudli ani na praktické zariadenia. Na prízemí hlavnej budovy sa nachádza reštaurácia a obchod so suvenírmi. Pre najmenších návštevníkov je vonku pri veži pripravené ihrisko s veľkou preliezačkou, šmykľavkou, hojdačkami a kopcom s tunelmi.

Rozhľadňa aj s atrakciami je v závislosti na počasí otvorená celoročne a počas sviatkov sa tam konajú zaujímavé podujatia. k tým najobľúbenejším patria vianočné trhy.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Pyramidenkogel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa