Príroda bola ku Korutánsku veľmi štedrá: Užite si dovolenku na slnečnej strane Álp

2021-06-13 00:01:00 |   |    | 

Korutánsko je spolková krajina s najväčším vodným bohatstvom v Rakúsku – na jeho území sa nachádza 200 jazier, 8000 kilometrov riek, 60 liečivých prameňov a 43 ľadovcov. Okrem toho sú tu hory, siahajúce od majestátnych trojtisícoviek až po oblé kopce pohoria Nockberge. Z ich vrcholkov sa pohľad zatúla ponad krajinu, ktorú charakterizuje kultúrna rozmanitosť alpsko-jadranskej oblasti, mierne a slnečné podnebie na južnej strane Álp a ľudia, ktorí vítajú hostí s radosťou, otvorenosťou a veľkou dávkou chuti do života.



 

1. Desať jazier naraz

Cyklistická trasa „Veľký korutánsky jazerný okruh“ vám umožní vidieť až desaťier. Tento okruh v tvare ležatej osmičky s celkovou dĺžkou 340 km vznikol ako spoločný projekt piatich korutánskych destinácií: Millstätter See, Villach – Faaker See – Ossiacher See, Wörthersee, Klopeiner See – Südkärnten a regiónu Nassfeld – Pressegger See – Lesachtal – Weißensee. V každom z piatich regiónov sa nachádzajú hory a jazerá všetkých veľkostí a rôznej nadmorskej výšky. Tvar ležatej osmičky umožňuje ľubovoľné kombinácie jednotlivých úsekov trasy. Kompletný okruh môžete poňať ako príjemnú dovolenku na bicykli pre pôžitkárov, milovníkov prírody, romantikov a aktívnych športovcov, ktorí po námahe na bicykli ocenia osvieženie v jazere s teplotou vody až 28°C.

 

2. Putovanie cez 3 krajiny

Nie je nutné prejsť hneď všetkých 43 etáp trasy Alpe Adria Trail od ľadovca Großglockner až po severný Jadran (750 km). 21 korutánskych etáp vedúcich od úpätia Großglokneru pozdĺž ľadovcov, riek a teplých jazier Vám poskytne nezabudnuteľné zážitky na slnečnej strane Álp. S organizáciou cesty (ubytovanie, preprava batožiny, tipy na reštaurácie) vám pomôže rezervačné centrum Alpe Adria Trail.

 

3. Každá zákruta je zážitok

Rozmanité pohoria Korutánska sa dajú dobre preskúmať aj autom. Milovníkom prírody a turistom sa vždy oplatí navštíviť oblasti okolo vysokohorských alpských ciest Großglockner Hochalpenstraße, Nockalmstraße, Villacher Alpenstraße a Goldeck Panoramastraße. Vysokohorská cesta Großglockner Hochalpenstraße, otvorená od roku 1935, je jednou z najkrajších panoramatických ciest v Európe a dokonca patrí k najnavštevovanejším pamätihodnostiam v Rakúsku. Na južnom konci sa nachádza známa horolezecká obec Heiligenblut a o 16 km ďalej je dostupná vyhliadka s názvom Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Dajú sa tu podnikať pešie túry, napríklad na ľadovec Pasterzengletscher alebo cez Panoramatický chodník Klarstein k Swarovského observatóriu.

 

4. "Via Paradiso" - štyri denné etapy a 55 kilometrov ako v raji

Nová turistická trasa v blízkosti jazera Millstätter See vás zavedie do malebnej krajinky s jazerami obklopenej horami. Na cestu môžete vyraziť s prvými slnečnými lúčmi. Jazero Millstätter See je vždy na dohľad a zakaždým sa naň môžete pozrieť z inej perspektívy. Cestou vás budú lákať skryté zákutia na brehu jazera, kde si môžete zaplávať. Príjemný záver dňa vás čaká na jednej z mnohých terás pri jazere, kde si môžete vychutnať výhľad na západ slnka.

 

5. Päť výnimočných zážitkov

Niekedy sa oplatí pozrieť sa na svet novými očami. Čo tým myslíme? To, že teplé korutánske jazerá nie sú len na kúpanie. Čo tak vyskúšať paddleboarding na Wörthersee? Ak uprednostňujete pokojnejšie aktivity, možno si obľúbite Wörthersee ako miesto stretnutí nadšencov jogy z celého sveta. Počuli ste už o plavbe na pltiach po Weissensee? Spája v sebe spoznávanie jedinečnej prírody a miestnej gastronómie. Romantickú atmosféru navodí veslovanie v „Everglades“ na jazere Faaker See alebo výlet pramicou do malebných zátok jazera Millstätter.

 

6. Päť hviezdičiek alebo radšej niektorú z mnohých alternatív ubytovania v Korutánsku?

Na výber máte luxusný hotel, dovolenku na farme, chatku, ubytovanie v súkromí alebo kemping. Široká ponuka ubytovania splní všetky vaše očakávania. Medzi výnimočné ponuky patrí napríklad apartmán na hausbóte na jazere Millstätter See, domček na strome v Althofene, bivak pri jazere Millstätter See, apartmán so západom slnka pri jazere Wörthersee, domčeky z hliny pri jazere Weissensee či mladomanželská chata v pohorí Nockberge.

 

7. Flow Country Trail Bad Kleinkirchheim

V Bad Kleinkirchheime sa nachádza najdlhšia horská cyklotrasa v Európe (15 km). Okrem toho majú cyklisti v Korutánsku k dispozícii  3000 km oficiálnych trás, ktoré vedú cez Südkärnten, Gailtalské a Karnské Alpy a región Villach. V roku 2020 vznikla nová ponuka Flow trail card, ktorá poskytne dokonalý zážitok z dovolenky. Od mája do októbra možno vďaka karte využívať viac ako tridsať flow trailov v šiestich bikeparkoch (Nassfeld, Weissensee, Turracher Höhe, Bad Kleinkirchheim, Petzen, Koralpe).    

 

8. Expedícia na rieke s dvanástimi etapami – to je Draupaddelweg

Dráva (Drau) je najdlhšia a najväčšia rieka Korutánska. Vinie sa najjužnejšou rakúskou spolkovou krajinou ako zelená stuha. Okrem cyklistov na Drávskej cyklotrase (Drauradweg) sa na rieke objavuje čoraz viac nadšených kajakárov a kanoistov, ale aj milovníkov paddleboardingu. Priaznivci vodných športov na Dráve môžu využiť balíky služieb, ktoré zahŕňajú štyri úseky celkovo s dvanástimi etapami. Vďaka mobilnej kyvadlovej doprave sa môžete rýchlo a jednoducho vrátiť do východiskového bodu každého úseku. V oblasti Oberes Drautal stačí nastúpiť do vlaku. Ak máte chuť, môžete využiť bicykel alebo vlak na vlastnú päsť. Vodácka trasa Draupaddelweg sa dá dobre kombinovať s cykloturistikou, pešou turistikou, rybolovom alebo prehliadkou pamiatok.    

 

9. Nockberge Trail

Prvá celoročná trasa v Rakúsku, ktorú si môžete rezervovať online. V zime vás poteší túra na lyžiach a v lete pešia turistika. Tento rok pribudnú tri nové etapy z Bad Kleinkirchheimu do Seebodenu pri jazere Millstätter See. Medzi najkrajšie atrakcie 125-kilometrovej turistickej trasy patrí biosférický park Nockberge, ktorý je súčasťou UNESCO, možnosť zdolať početné horské vrchy, pohodlné hotely, pohostinné horské chaty a nespočetné množstvo krásnych výhľadov. 

 

10. Najväčší ľadovec

S dĺžkou 8 km a plochou 17 km2 je Pasterze najväčším ľadovcom vo Východných Alpách. Počas trekingu na ľadovci, vybavení mačkami, opaskom a lanom, postupujete drsnou ľadovcovou krajinou až k úpätiu najvyššej hory Rakúska, Großglockneru.  Od júna do septembra máte možnosť absolvovať túru s certifikovaným horským vodcom, ktorá vás zaručene zahreje.

 

11. Vyše 100 zaujímavostí zdarma

Múzeá, lanovky, vodné parky, plavba loďou, panoramatické cesty, voľnočasové a zážitkové aktivity – to všetko vďaka karte Kärnten Card. Platí od apríla do októbra a stojí na týždeň od 45 eur pre dospelých a od 22 eur pre deti. Podrobný  prehľad výletných miest nájdete na www.kaerntencard.at. Okrem toho v Korutánsku platí aj množstvo regionálnych bonusových kariet.

 

Viac tipov na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa