Za krásami podhoria: V meste Rtyně v Podkrkonoší stojí najcennejšia zvonica v Čechách

2021-09-24 12:00:00 |   |    | 

Chcete výhľad na Krkonoše, ktorý nikde inde nenájdete? Lákajú vás architektonické naj? V tom prípade zamierte do mesta Rtyně v Podkrkonoší, kde vás osloví pohľad nahor, ale tunajšia expozícia vám priblíži aj útroby dávnych miestnych baní.



 

Nachádzate sa v Královohradeckom kraji, okrese Trutnov, v podhorí Krkonoš. Asi takto nejako by začala krátka geografická vsuvka, ktorou by vás privítali v meste Rtyně v Podkrkonoší. Mesto s bohatou ponukou prírodných krás v okolí má aj pár vlastných turisticky atraktívnych tipov.

 

Drevená rarita s kovovým srdcom

Český a tiež európsky unikát je tu napríklad miestna zvonica. Pochádza z konca 16. storočia a svoju jedinečnosť si vyslúžila vďaka originálnej konštrukcii a tvaru. Podobnú zvonicu takzvaného rtyňského typu na mapách nehľadajte. Táto najcennejšia drevená zvonica našich susedov sa dostala napríklad i do mestského znaku či mestskej úradnej pečate.

Aj tri zvony sa môžu popýšiť historickou hodnotou. Ten najstarší tu zvonil už od roku 1471. A hoci je najmenší, mal tento „umieračik“ jednu z najdôležitejších úloh. Oznamoval blížiacu sa búrku. Iné meno ako 'Mračník' tak dostať nemohol. 'Poledník' je prostredný z trojice a datuje sa rokom 1545. Najťažší a zároveň najmladší je ten, ktorý sa rozoznel v roku 1644. Zvonil len pri mimoriadnych udalostiach, a tak dostal pomenovanie Slávnostný.

 

Dominanta vo výške

Nadmorská výška 430 m n. m., 8-metrová výška a 23 schodov k nádhernému výhľadu - to je tunajšia rozhľadňa. Ako spomínajú z mesta, je to pohľad na Krkonoše, ktorý nikde inde nenájdete. A aj na Jestřebí hory, miestny kostol so spomínanou zvonicou a ďalšie okolie. S jej rokom výstavby 2002 sa síce takej neskorogotickej zvonici historicky len ťažko konkuruje, no z pohľadu dominánt mesta „hrajú rovnocennú partiu.“

 

Kaplnka s hodnotným detailom

Pamiatkou po husitoch tu ostala kaplnka na kopci nad mestom, postavená v roku 1679 na počesť Jiřího z Poděbrad. Miestni sú určite pyšný aj na detail v podobe kovovej mreže kaplnky, ktorú vytvoril rodák z Rtyně – akademický sochár a medailér Antonín Kulda. O to viac, že sa môžu porovnať s Prahou. Kuldove diela totiž zdobia aj predsálie Vladislavského sálu na Pražskom hrade a tiež pražské Rudolfinum.

 

Sochy hrdinov 

Ak už spomíname umelcov, tak pridať musíme aj vrcholovú osobnosť českej barokovej plastiky – Matyáša Bernarda Brauna. Pre niekdajšieho direktora náchodského panstva Davida Nývlta vytvoril sochu kráľa Dávida, ktorého považoval za svojho patróna. Od roku 1738 stála socha pred múrom cintorína v Rtyni. Dôvodom bol zrejme Antonín Nývlt, Davidov synovec a zároveň tunajší richtár. Originálnu sochu Davida dnes už pripomína len jej kópia a dávneho richtára Antonína socha Rebela.     

Rebela z toho dôvodu, že Antonín Nývlt, ako prezradili z mesta, bol nielen miestny richtár, ale aj vodcovská postava sedliackeho povstania v roku 1775. Kultúrna pamiatka, zapísaná ako pomník, je dominantou celku, ktorý tu tvorí cintorín so zvonicou, budova 'rychty' a múzeum.

 

Múzeum s holdom baníctvu

Mestské múzeum tiež nie je len tradičnou expozíciou o histórii mesta, i keď táto téma tu má svoje miesto. Druhou expozíciou vás pomyselne prevedie práve Antonín Nývlt, keďže sa venuje udalostiam sedliackych vzbúr v roku 1775 a práve on bol ich vedúcou osobnosťou. No a tretia expozícia vás zavedie do lokálnych baní. Najväčšia a v severovýchodných Čechách ojedinelá výstava vracia návštevníkov 400 rokov späť, keď sa v Jestřebích horách ťažila ruda a uhlie. Banícke uniformy, pracovné nástroje, unikátne prápory z rokov 1828 až 1842, mapy baní, ale aj kompletná sada baníckych lámp je tu naozaj skvostnou prehliadkou tejto oblasti priemyslu.

Z mesta potom ďalej spomínajú aj  pešiu prechádzku za pamiatkami baníctva, takzvaný „Rtynský okruh.“  Stredne náročná, skoro desať kilometrov dlhá trasa, vedie nádhernou prírodou Jestřebích hôr.  Aby tých rtynských originalít nebolo málo, na záver ešte unikátnosť jedného zrubového domu. Konkrétne mu patrí v meste popisné číslo 53 a zároveň prívlastok „jeden z najstarších autenticky a kompaktne zachovalých stredovekých zrubových dedinských stavieb v Čechách“. Za svoju záchranu vďačí najmä pamiatkárom.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mesto Rtyně

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa