Nenápadný kostol ukrýva hotové poklady: Tieto diela môže Česku závidieť celý svet!

2022-05-29 12:30:00 |   |    | 

Neveľká obec Kunratice u Cvikova ukrýva obrovský poklad. Miestni sklári totiž spojili sily s tunajším kňazom a starému kostolu vdýchli nový život. V svätostánku inštalovali vzácne umelecké diela zo skla, kvôli ktorým tam teraz okrem veriacich mieri aj množstvo turistov. Popri nádherných výtvoroch svetoznámych osobností obdivujú aj monštranciu pre pápeža či jeden veľkonočný poklad.



 

Trojloďový klasicistický chrám Povýšenia svätého Kríža bol postavený v rokoch 1831 až 1833 na mieste pôvodného dreveného kostola, ktorý pravdepodobne vypálili husiti. V obci s čosi vyše 600 obyvateľmi však postupne pustol, až kým v roku 2015 neotvorili v jeho susedstve skláreň Jiřího Pačinka a neprišli s nápadom inštalovať do svätostánku umelecké diela zo skla. Tak vznikol unikátny Krištáľový chrám.

Nie sme veriaci, ale bolo nám ľúto, že je tento kostol veľmi smutný,“ vysvetľuje umelecký manažér sklárne David Sobotka, ako vôbec k tomuto projektu došlo. „Keď sme potom pánovi farárovi popisovali, čo by sme chceli urobiť, tak sa mu rozžiarili oči, lebo on je vizionár a krásne absorbuje naše divoké umelecké myšlienky.

Zo vzácnej spolupráce sklárov, obce a farnosti ťažia všetci – umelecké diela získali nádhernú kulisu, v ktorej ešte lepšie vynikne ich krehká krása a svätostánok zas vďaka turistom získava financie na postupnú obnovu. Dnes v ňom môžu návštevníci vidieť viac než 300 sklenených objektov, inšpirovaných faunou a flórou, ale aj sakrálne motívy ako kríže či anjelov.

 

Diela majstrov

Väčšina objektov je dielom Jiřího Pačinka, ktorý vytvoril aj dominantný krištáľový luster s názvom Tŕňová koruna, obdivovať však môžete aj práce ďalších slávnych osobností. Vo vstupnej hale je napríklad inštalovaný luster módnej návrhárky Blanky Matragi a aktuálne je v kostole inštalovaná výstava svetoznámeho dizajnéra Bořka Šípka, ktorého sklenený strom pozýva k vstupu pred kostolom.

Okrem množstva jeho ďalších diel môžete priamo pred oltárom obdivovať aj vysoké vázy, ktoré Šípek vytvoril pre súkromnú rezidenciu Karla Lagerfelda. Módny guru patril k jeho najväčším obdivovateľom a dokonca českému umelcovi zveril dizajn všetkých svojich butikov.

K najvzácnejším exponátom patrí aj váza s názvom Neuchopiteľná, ktorá obvykle stojí zdobí obývačku Sobotkovcov. "Deväťdesiat percent diel je zapožičaných rodinou Bořka Šípka, toto však bol darček od Bořka pre moju manželku,“ objasňuje David Sobotka. Autorom dizajnu je pritom český prezident Václav Havel, ktorý chcel tvarom pripomínajúcim tŕne šípovej ruže vyjadriť „neuchopiteľnosť Bořka ako renesančného umelca, ako filozofa...

 

Dar pre pápeža

Výnimočným umeleckým dielom je tiež sklenená monštrancia, ktorá vznikla ako dar pre Svätého otca. Sobotka vysvetľuje, že na počiatku bol len nápad predstaviť výnimočné spojenie moderného umenia s klasickou cirkevnou stavbou vo Vatikáne. „Keď však už bolo jasné, že tam pôjdeme, prišiel som s nápadom, aby sme pápežovi doviezli nejaký dar,“ hovorí s úsmevom manažér sklárne, ktorého monštrancie odmalička fascinovali.

Farár na to povedal: Fantastický nápad, ale my to urobíme zároveň ako relikviár sv. Zdislavy. Oslovil teda dominikánov z baziliky minor Jablonné a oni venovali tri kúsky ostatkov tejto svätice.“ Počet vysvetľuje Sobotka tým, že v sklárni napokon vytvorili tri exempláre – jeden je trvalo vystavený v Krištáľovom chráme, druhý putuje po Českej republike a tretí, najväčší a najhonosnejší bol darom pre pápeža Františka.

V nedeľu 7. novembra 2021 sme teda sadli do auta, išli do Ríma a o tri dni neskôr sme sa pri generálnej audiencii za prítomností 6000 pútnikov z celého sveta ocitli na druhej strane a stáli vedľa pápeža Františka,“ spomína na nezabudnuteľné stretnutie Sobotka, ktorý, hoci neveriaci, patrí k veľkým obdivovateľom Svätého otca.

Dnes je teda najväčšia z monštrancií vo Vatikáne, o čosi menšiu verziu však môžete vidieť v Krištáľovom chráme. A že je čo obdivovať! Patrónka chorých, chudobných a rodín je znázornená v majstrovskej rytine takmer 80-ročného Arna Čančíka, ktorý ju vytvoril podľa maľby v kupole veže v Jablonné za neuveriteľných 14 dní.

 

Veľkonočný zázrak zo schodiska

Ani monštranciou však Krištáľový chrám svoje poklady ešte nevyčerpal. Priamo za „Svätou Zdislavou do krištáľu odetou“ totiž stojí na pohľad nenápadný tmavý objekt - tzv. Boží hrob, ktorý sa v katolíckych kostoloch tradične vystavuje počas Veľkej noci. V Kunraticiach ho však neodkladajú, ide totiž o ďalšiu vzácnosť z produkcie miestnych sklárov.

Dlhé roky bola schovaná v kúte pod schodmi a nikto o nej netušil. Začiatkom roka 2020 však farár za hromadou stavebného materiálu natrafil na čosi ako prepravnú debnu na obrazy a keď si na ňu posvietil mobilom, stal sa malý zázrak. Odrazu sa pred ním vynoril prekrásny farebný obraz tvorený stovkami farebných sklíčok všitých do koženého podkladu!

Ako a prečo sa výnimočná pamiatka z 2. polovice 19. storočia dostala na tak nedôstojné miesto, to už dnes jasné nie je. Podľa jednej hypotézy ju tam ukryli Nemci, keď narýchlo utekali z Čiech, ako vysvetľuje Sobotka. Isté je však len jedno - nemohla sa objaviť v lepšom čase!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa