Cesta na polostrov Hel v Poľsku

2012-09-14 12:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Moje prvé stretnutie s morom sa neuskutočnilo na slovenské pomery tradične, čiže niekde v Chorvátsku či Grécku, ale práve na opačnej strane - na severnom pobreží Poľska, kde sa nachádza nádherný polostrov s takmer pekelným názvom Hel. No napriek tomuto názvu tam žiadne peklo nenájdete. Ide totiž o jednu z najkrajších turistických lokalít našich severných susedov.



Až k moru

Začiatok našej cesty bol v Novom Meste nad Váhom, odkiaľ sme autom smerovali cez Českú republiku, pričom sme sa až k moru chceli držať medzinárodnej cesty E75, ktorá naše mesto spájala až s Baltským morom. Samozrejme, nedalo sa ísť po nej celý čas, vlastne sme z nej za Novým Mestom zišli, prebrázdili moravské cesty, prešli cez Cieszin do Poľska a napojili sme sa na ňu prakticky až v meste Bialsko Biala.

 

Poľskou krajinou

Českú, respektíve moravskú krajinu sme ešte poznali, ale Poľsko bolo pre nás veľkou neznámou. Navštívili sme ho síce aj predtým, ale spomienky na to máme len v rámci obrovských trhov s lacným tovarom. Našou prvou zástavkou bolo väčšie mesto Piotrkow Trybunalski, kde sme sa rozhodli prvú noc našej cesty prespať. Z ďalších miest za zmienku ešte určite stojí veľkomesto Lodž a krásne stredoveké mesto Toruň.

Bohužiaľ sme sa však hnali k moru bez zastávky a tak sme ani nenavštívili stredoveký križiacky hrad Malbork, ktorý ležal len mierne mimo našej trasy. Ak by sme pokračovali stále po E75, dostali by sme sa až do mesta Gdansk a jeho „kolegov“ z takzvaného Tojmiasta, Gdyne a Sopotu. Nemali sme však na nich čas a tak sme sa v jednom okamihu od tejto cesty odklonili a pokračovali sme na polostrov Hel smerom k mestu Puck.

 

More a borovice

Usadili sme sa v jednom z prvých mestečiek na polostrove Hel, vo Wladislawowe, kde nás na niekoľko dní prichýlil campingový tábor. Ďalšími turistickými strediskami na polostrove sú Jurata, Jastarnia, Kužnica, Chalupy či mestečko Hel. Hneď po tom, ako sme si postavili stany, sme sa konečne vybrali na stretnutie s morom.

Spočiatku sme však boli trochu sklamaní, keďže more vyzeralo ako trochu väčšie jazero a najmä na ňom neboli žiadne väčšie vlny. Hľadeli sme však do takzvanej Puckej zátoky, ktorú práve pre svoju miernosť radi využívajú priaznivci windsurfingu.

Aby sme však uvideli to pravé more, bolo treba prejsť na druhú stranu polostrova, čo vzhľadom na jeho úzke rozmery skutočne nebol žiadny problém. Jeho dĺžka je síce asi 35 kilometrov, no priemerná šírka je len 300 metrov. V najužšom mieste meria 100 metrov a v tom najširšom 3 kilometre. Po celom jeho obvode sa ťahá piesočnatá pláž, ktorú nádherne dopĺňajú voňavé borovice.

 

Na konci Poľska

Keď nás už začalo nudiť plávanie v mori a ležanie na pláži, spravili sme si menší výlet na koniec polostrova a vlastne aj na koniec Poľska, do mestečka Hel. Pokiaľ ide o samotnú prepravu na polostrove, ideálne je mať auto, no nevylučuje sa ani preprava vlakom, keďže železničnou traťou je vybavený celý polostrov. Napríklad z Gdyne by ste sa do mesta Hel dostali približne za hodinu a pol.

Mestečko Hel, ktoré sa o svoje meno delí s celým polostrovom, sa vyznačuje príjemnou prímorskou atmosférou, čulým turistickým ruchom, starými rybárskymi príbytkami, prístavom a vysokým starým majákom. Prirodzene, bol by to hádam hriech nedať si na takomto mieste skvelý obed pozostávajúci z ryby, pričom ceny sú tu naozaj priateľské, rovnako ako miestni obyvatelia. A čo dodať na koniec? Asi len toľko, že je škoda, že pre Slovákov zostáva poľské more stále neobjavené. Alebo je to tak lepšie?

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa