Za osviežením na Mazúrske jazerá

2013-08-05 12:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Slováci sa počas letných horúčav radi chodievajú schladiť k moru, či už do Chorvátska, Turecka, Grécka... Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorých to ťahá skôr do tôní lesa a hôr. No prečo si nevybrať zaujímavú alternatívu dovolenky - napríklad nádhernú oblasť plnú jazier, od ktorých vanie príjemný a osviežujúci vetrík? A pokiaľ vy o žiadnej takejto oblasti neviete, jeden tip by sme pre vás mali a to Mazúrske jazerá v susednom Poľsku.



Novodobý div sveta

Aby ste si nemysleli, že ide len o také obyčajné jazerá: Mazúrske jazerá sa v hlasovaní o novodobé prírodné divy sveta dostali medzi dvadsaťosmičku. A niet sa čomu čudovať, pretože táto jazerná oblasť na severovýchode Poľska v každom prípade patrí k svetovým prírodným klenotom. Nachádza sa tu viac ako dvetisíc jazier, ktoré vytvárajú obrovský jazerný úsek dlhý 290 kilometrov! Také niečo si na Slovensku asi nevieme príliš predstaviť, že?

Oblasť Mazúrskych jazier je kraj nesmierne bohatý na prírodné krásy. Stretnete sa tu so zvieratami, na aké v slovenských lesoch len sotva narazíte - vidieť tu môžete nielen zubra, ale napríklad aj losa. No len si skúste predstaviť tú romantiku: plavíte sa napríklad po najdlhšom jazere Jeziorak s dĺžkou 27 kilometrov a z loďky sledujete, ako sa na brehu pasie los. Prirodzene, nešlo by asi o motorovú loďku a to z dvoch dôvodov: za prvé, motor by zvieratá zrejme vyplašil a za druhé sú motorové člny na Mazúrskych jazerách zväčša zakázané.

Jazerá sa však vyznačujú aj veľkým množstvom vzácnych druhov vtáctva, pre ktorých je táto oblasť ideálnym domovom. Ak by ste mali záujem vidieť naživo napríklad kormorány, odporúčame najmä prírodnú rezerváciu Luknajno, do ktorej vás však nepustia. Vtáky však môžete sledovať z neďalekých vyhliadkových veží.

 

More či jazero?

Baltské more je od Mazúrskych jazier vzdialené nejaký ten kilometer, keď sa však kúpete napríklad v takom jazere Śniardwy, veľmi ľahko podľahnete dojmu, že sa nachádzate v mori. Ide totiž o najväčšie poľské jazero, ktorého rozloha vyráža dych: 114 kilometrov štvorcových! A vďaka svojej plytkej vode nie je dobré iba na kúpanie, ale na svoje si tu prídu aj rybári. Ak by ste však mali záujem aj o potápanie, vyberte sa na jazero s názvom Hańcza. Jeho hĺbka je totiž neuveriteľných 108,5 metra! Mazúrske jazerá su však ideálne aj pre ďalšie aktivity - veľmi rozšírený je tu napríklad jachting.

 

Zopár ďalších zaujímavostí...

Mazúrske jazerá však ani zďaleka nie sú len o prírodných krásach. Počuli ste napríklad o technickom fenoméne menom Elblaský kanál? Ide o technické zariadenie, ktoré je už od devätnásteho storočia schopné dostať lode z jazier na hladinu Baltského mora. Ako turistickú atrakciu ho ročne navštívia tisícky zvedavcov. Za návštevu rozhodne stoja aj historické mestá Ryn a Frombork - v prvom nájdete križiacky zámok a v tom druhom napríklad aj Múzeum Mikuláša Kopernika. A ak sa zaujímate o históriu, určite sa zastavte na poli neďaleko mestečka Grunwald. Tu sa totiž odohrala legendárna vojnová epizóda medzi vojskami poľsko-litovskej únie a Rádom nemeckých rytierov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa