Wieliczka je raj zážitkov: Soľná baňa, múzeum i kúpele

2014-03-26 10:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Poľskí susedia nám ponúkajú hneď niekoľko možností na skvelé výlety. Ich výhodou je, že väčšina z nich leží blízko našich spoločných hraníc a tak sa tam pohodlne môžete vybrať na jednodňový, prípadne víkendový pobyt, počas ktorého stihnete prejsť hneď viacero pamiatok. A jednou z tých najkrajších je aj soľná baňa Wieliczka. Nachádza sa na juhu Poľska neďaleko Krakova. Ešte do roku 1992 plnila svoju pôvodnú úlohu a ťažila sa v nej soľ. Dnes už slúži len pre návštevníkov, ktorí tam nachádzajú hneď niekoľko zaujímavostí.



Trojhodinový okruh

Po príchode do Wieliczky si najprv zaobstarajte v kase vstupenky, aby ste sa vedeli pripraviť, kedy sa dostane práve vaša skupina do bane. Zatiaľ si aspoň rozvrhnete čas a môžete sa popozerať po okolí. Buďte pripravení na to, že vás dnu čaká vyše trojhodinová prehliadka, počas ktorej prejdete pestrú ponuku celého okruhu, ktorý má tri a pol kilometra.

Vstupné do jaskyne je 75 PLN, vstupenky si môžete zakúpiť aj online. K dispozícii máte dva druhy lístkov. Jeden platí pre klasickú prehliadku, na druhej si môžete vyskúšať časť práce baníkov. Tento vstup je o 1 PLN drahší a koná sa len dvakrát denne. Okruh je rozdelený do niekoľkých častí. Pozrieť si tam môžete fotografie, ktoré zachytávajú baňu ešte v období, keď sa v nej pilne pracovalo. Taktiež sú tam rôzne exponáty spojené s baníctvom, umelé sochy, ktoré zobrazujú život v bani, ale aj špeciálna sekcia, ktorá pozostáva zo sôch vyrobených priamo zo soľných kameňov. Tie patria medzi najvzácnejšiu časť prehliadky.

Netradičnosťou je, že jednotlivé exponáty sú zakonzervované priamo soľou a tak nehrozí ich poškodenie. Viaceré steny sú zdobené skamenenými soľnými ružami a obrazcami, ktoré predvádzajú nádherné divadlo. Po tak dlhej prehliadke vám istotne padne vhod, ak sa budete môcť na konci občerstviť. No a keď už sa nachádzate na tomto unikátnom mieste, tak jednoznačne využite príležitosť, aby ste sa najedli v štýlovej banskej reštaurácii, kde sa špecializujú na typickú domácu gastronómiu, ktorá je blízka aj nám.

 

Kaplnka s Jánom Pavlom II.

Ako sme už spomínali, medzi najkrajšie kúsky v bani patria soľné sochy. Tie odkazujú nielen na domáce dejiny, ale vzdávajú aj poctu rôznym svetovým velikánom. Pozrieť si tak môžete Koperníka alebo aj Goetheho v netradičnej podobe. Táto výzdoba tvorí aj gro ďalšej časti. Baníci si totiž v minulosti v podzemí vybudovali aj vlastnú kaplnku sv. Kingi. Postupne pracovali aj na jej výzdobe, takže cesta je lemovaná mnohými freskami s náboženskou tématikou a priamo v kaplnke sa nachádzajú sochy svätcov.

Medzi nimi sú najdominantnejšie tie, ktoré zobrazujú Pannu Máriu, ale aj domáceho velikána Jána Pavla II. Bývalý pápež znamenal pre Poliakov mimoriadne veľa a tak sa mu snažia aj touto formou vybudovať istú poctu. Niektoré z fresiek odkazujú na diela známych umelcov. Vďaka tomu si môžeme pozrieť aj soľnú obdobu Da Vinciho Poslednej večere.

 

Kúpele pre najmenších

Rokmi odborníci zistili, že tunajšia klíma je mimoriadne prospešná pre naše zdravie. Pomáha najmä pri rôznych respiračných ochoreniach, keď sa vďaka nej liečia aj chronické problémy. Jedna z miestností bola teda vyhradená preto, aby v nej vznikli kúpele, do ktorých prichádzajú zväčša deti a tínedžeri. Každý deň zídu dole do podzemných priestorov, kde majú zorganizovaný program, ktorý im pomáha zbaviť sa ich ochorení. Vždy sa tam vykonáva aj nejaké cvičenie, aby sa pľúca lepšie prečistili. Touto formou sa dá liečiť astma, alergie, choroby dýchacích ciest, kožné problémy, srdcové ochorenia a podľa najnovších trendov aj obezita, proti ktorej bojujú zvýšenou funkciou metabolizmu.

 

Svadba v netradičných priestoroch

Ak túžite po naozaj originálnom zážitku a chcete si ozvláštniť aj jeden z najvýnimočnejších dní vášho života, tak v tom prípade zorganizujte svadbu práve vo Wieliczke. Obrad sa bude konať v kaplnke a následne oslavu pripravia v baníckej reštaurácii. Svadba v týchto priestoroch má neopakovateľnú atmosféru a zažiť ju na vlastnej koži je naozaj niečo jedinečné. Sobášiť sa tam môžu aj cudzinci, potrebné je však zaplatiť všetky poplatky, a tie sa môžu pohybovať okolo 700 eur. Jednou z nevýhod však je, že budete mať obmedzený počet hostí, pretože sa nemôže prekročiť kapacita jednotlivých miestností.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.9/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa