Wadowice: Malé veľké mesto, ktoré preslávil Ján Pavol II.

2014-06-10 12:00:00 |   |    | 

POĽSKO - Pri počutí názvu tohto mesta, sa pravdepodobne každému vybaví jeho najznámejší rodák, Karol Wojtyla, inými slovami pápež Ján Pavol II. Wadowice svojou veľkosťou radíme k menším poľským mestám, veľké sú však osobnosťami, ktoré sa tu narodili.



Mestečko má dlhovekejšiu históriu, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Toto územie bolo osídlené trvalo už od konca 10. storočia. Názov Wadowice je podľa legendy odvodený zo slovanského mena Ladislav (po poľsky „Wladyslaw,“ prípadne „Wlad“). V 15. storočí postihol mesto obrovský požiar, ktorý ho prakticky zničil. Počas 16. a 17. storočia bolo obnovené mesto, a zároveň došlo k jeho rozmachu. Wadowice sa stali centrom remesiel a obchodu miestneho regiónu. Medzi ďalšie významné osobnosti patril Marcin Wadowita, ktorý študoval na Krakowskej akadémií. Založil nemocnicu a miestnu základnú školu.

V roku 1920 sa tu narodil Karol Wojtyla, nazývaný aj „Lolek.“ Ktorý sa stal Krakowským biskupom a neskôr pápežom. Významnou literárnou osobnosťou Poľska, bol aj rodák z Wadowíc, spisovateľ Emil Zegadlowicz, ktorý má v mestečku postavený pamätník. V roku 1939, tu vpadla nemecká armáda a mestečko sa stalo súčasťou Nemecka, zároveň bolo premenované na Wadowitz. A miestni židovskí obyvateľia boli umiestnení do smutne preslaveného Osvienčinu. Dnes sú Wadowice centrom Malopoľského vojvodstva.

Medzi najnavštevovanejšie pamiatky mesta patrí Múzeum J. Pavla II., ktoré je umiestnené v rodnom dome K. Wojtylu, neďaleko Farského kostola P. Márie, ktorý je dnes menšou bazilikou. Postavený bol v 15. storočí a dnešnú podobu nadobudol v 18. storočí. Vo Wadowiciach nájdete ešte jedno múzeum, jedná sa o Mestské múzeum už spomínaného Marcina Wadowita. Medzi známe architektonické stavby môžeme zaradiť Neo – klasický „Mikolaj“ zámok z 19. storočia, pomenovaný je po starostovi Mikolajovi Komorowskému.

V meste sa každoročne konajú na prelome mája a júna slávnosti pod názvom Dni Wadowíc. V okolí mesta sa nachádzajú viaceré národné parky, medzi najznámejšie patria: Gorczańsky, Magurský a Ojcowski narodný park.

Ak hľadáte miesto, dýchajúce históriou a obklopené rajskou prírodou, navštívte Wadowice, nájdete ich pomerne blízko slovenských hraníc.

 

Zdroj/autor: wadowice.com, wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa