TOP 8 atrakcií Poľska: Výlet k susedom vám neminie rozpočet a pritom vás okúzli

2015-09-02 12:00:16 |   |    | 

Nikdy nie je neskoro na to, aby ste si mohli urobiť výlet do susedného Poľska. Nech totiž panuje akékoľvek počasie, vždy si tam nájdete nejakú zaujímavosť, ktorú chcete preskúmať. Či to bude oddych pri mori, zimná lyžovačka, krásna príroda, zaujímavé pamiatky alebo si tam pôjdete iba zamaškrtiť na ich pochúťkach. Aby ste sa lepšie vyznali v ich pestrej ponuke, ponúkame vám osem miest, ktoré istotne stoja za vašu návštevu.



 

Tatry

 

Ak už máte naše končiare prechodené, je načase pozrieť sa aj na poľskú stranu Tatier. Tá vám prinesie rovnako nádherné lokality, ako i u nás. Plesá, kopce a doliny si vychutnáte najlepšie v jesennom období. Vtedy už nie je tak horúco, príroda je nádherne pestrá a vaše túry si užijete podstatne viac, ako v horúce letné dni. Takže využite čas, dokiaľ sa po prvom snehu uzavrú chodníky a skúste si pozrieť aj túto nádhernú časť Poľska. Skvelou výhodou je najmä ich blízkosť. Máme ich doslova na skok za hranicami, takže nepotrebujete ani veľa plánovania a vybrať sa tam môžete hneď na druhý deň. Nezabudnite si užiť aj krásnu goralskú kultúru a výbornú atmosféru poľských dediniek.

 

Chceli by ste radšej more, Aj Poľsko ho má: Počuli ste o tom? I v Poľsku môžete dovolenkovať pri mori

 

Hrad Malbork, Malbork

 

Bývalí obyvatelia ho stavali v 13. storočí. Kedysi tvoril veľmi dôležitú obrannú pevnosť. Bol bydliskom rytierom, no postupne sa začal rozrastať, aby ponúkol priestor aj pre bohaté spektrum návštev. Svojou prítomnosťou ho potešilo aj niekoľko panovníkov. Pozornosť púta vďaka netradičnej oranžovo-červenej farbe svojich múrov. Vďaka tomu sa stáva výraznou dominantou okolia a skvele vyniká i na pozadí rieky a okolitej prírody. Neslávnou časťou jeho dejín je najmä obdobie 2. svetovej vojny, keď sa stal baštou nacistov. Kvôli tomu sa tam združovala najmä mládež, ktorá zastávala tento myšlienkový smer. Až po niekoľkých rokoch sa dostal hrad opäť do správy štátu a stal sa významnou pamiatkou tohto regiónu.

 

Soľná jaskyňa Wieliczka, Wieliczka

 

Ide o ďalšiu veľmi významnú a charakteristickú atrakciu, ktorá by mala byť vašou povinnou jazdou. Kedysi to bola soľná jaskyňa, ktorá bola výrazným zdrojom príjmov tunajších občanov. Keď sa však zásoby pomaly vydolovali, museli vymyslieť jej náhradnú funkciu. Urobili z nej teda turistickú atrakciu, ktorá sprevádza návštevníkov životom baníkov. Môžete si pozrieť ich prácu, ale aj to, ako relaxovali a užívali si chvíľky voľna. Vybudovali tam špeciálnu kaplnku, obradnú sieň a dokonca i reštauráciu. Špecialitou sú detské kúpele, ktoré svojou skvelou klímou liečia choroby dýchacích ciest. Cesta k nim nie je jednoduchá a treba si vyšliapať viacero schodov. No napriek tomu stojí za túto námahu, pretože je jedinečným zážitkom.

 

Hľadáte ďalšiu inšpiráciu na váš výlet? Zakopane vás prekvapí svojou srdečnosťou

 

Koncentračný tábor v Osvienčime

 

Mimoriadne emotívny zážitok vás čaká v koncentračnom tábore v Osvienčime. Istotne to nie je pamiatka vhodná pre ľudí slabšej povahy. Na vlastné oči sa môžete presvedčiť o zverstvách 2. svetovej vojny a o tom, čo všetko prežívali všetci nedobrovoľní väzni. Môžete sa prejsť jednotlivými časťami, kde pracovali, žili, ale aj tými, kde prichádzali o život. Pozrieť si môžete aj potreby ich každodennej spotreby a s čím si tam museli v tých neľahkých časoch vystačiť. Dejiny, na ktoré by sme nikdy nemali zabudnúť a mali by sme si pripomínať, prečo je podstatné uchovať si medzi nami veľa ľudskosti.

 

Park Lazienki, Varšava

 

Ak máte vyhradený na návštevu Varšavy dostatok času, istotne by ste mali navštíviť aj tento úžasný park. Ide o najväčšiu parkovú plochu v tomto meste. Nájdete tam niekoľko zaujímavých pamiatok, krásnu prírodu a dokonca v dobrom počasí i voľne vypustené pávy. Všetko to vyzerá veľmi romanticky a trochu avantgardne. V parku Lazienki nájdete napríklad kúpeľný dom, palác na vode, egyptský chrám, ale aj budovy, v ktorých sa pestovali pomarančovníky. Len na samotný park budete potrebovať aspoň dva dni, aby ste si prezreli aj všetky jeho atrakcie.

 

Krakov

 

Našinci poznajú toto mesto najlepšie podľa jeho letiska, z ktorého odchádzajú ďalej do sveta a taktiež z jeho typických trhov. To však nie je všetko, čo táto i pre nás blízka oblasť ponúka. Krakov sa nachádza približne dve a pol hodiny cesty z Popradu. Má veľmi príjemné historické centrum. Nenechajte si ujsť návštevu niektorej z tunajších kaviarničiek, kde si môžete vychutnať pohodovú atmosféru mesta. Je tam taktiež úžasná katedrála, hrad a mnoho múzeí. Krakov je ideálny aj na predĺžený víkend, keď si ho môžete skombinovať s výletmi v okolí.

 

Jaskyňa Niedwiedzia, Kletno

 

I Poľsko sa môže pochváliť bohatým zastúpením jaskýň na jeho území. Táto jaskyňa je s najdlhšou prístupnou trasou v tejto krajine a po prvýkrát bola otvorená v roku 1966. Má nádhernú kvapľovú výzdobu a k tomu aj jeden unikát. Nachádza sa tam múzeum s kostrami zvierat, ktoré boli nájdené v tejto lokalite. Veľká časť výzdoby má mramorový charakter vďaka čomu je ešte výnimočnejšia.

 

Láka vás nakupovanie na trhoch? no toto mesto v sebe ukrýva oveľa viac. Miestne trhy nie sú jediným lákadlom Nowého Targu. Zastavil sa tu aj pápež

 

Dunajec

 

Táto rieka preteká i slovenskou časťou územia. Ak však máte radi splav na pltiach, vyskúšajte si ju takto prejsť aj z poľskej strany. Môžete si tak pozrieť inú krajinku v jej okolí a navyše môžete navštíviť aj niektoré z blízkych charizmatických dediniek. Poľská strana rieky je taktiež veľmi obľúbenou pre rafting. Jej divoké vlny ponúkajú skvelý zážitok, ktorý môžu navyše vo viacerých lokalitách skombinovať aj so stanovaním v jej blízkosti.

Zdroj/autor: opentravel.com, snarkynomad.com, touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa