Poďte lyžovať za hranice: V Poľsku vás čakajú skvelé služby aj ceny

2015-12-15 12:00:22 |   |    | 

Možno trochu nezvyčajné, ale vybrať sa za lyžovaním do Poľska nie je zlý nápad. Nachádzajú sa tam strediská rôznych veľkostí a náročností, takže si vyberie každý z nás. Navyše aj ceny sú tu vo väčšine prípadov nižšie. Pridajte si na záver poľskú pohostinnosť a služby a získate lákavú ponuku na to, aby ste túto zimu vyskúšali niečo nové.



 

Nová sezóna

 

 

Minulý víkend sa poľské kopce konečne otvorili. Tento rok prebehol slávnostný ceremoniál v stredisku Czarny Groń, ktoré sa nachádza pri obci Rzyki. Nanešťastie neboli podmienky ideálne a sneh tu ešte stále chýbal. Organizátori preto vymysleli šalamúnsky plán a sezónu otvorili na ľadovom ihrisku , aby upozornili na to, že k zime patria aj iné radovánky. Na dovolenke tak môžete vybehnúť na korčule, do akvaparkov alebo za spoznávaním lokálnej kuchyne.

Výhodou poľských lyžiarskych centier je to, že sa nachádzajú pomerne blízko pri našich hraniciach. Nemusíte tak cestovať priďaleko a aj napriek tomu, že budete v inej krajine, budete sa cítiť ako doma. Taká atmosféra tu totiž vládne. Dedinky sú plné ubytovacích zariadení, reštaurácií, servisov, požičovní a celkovo služieb, ktoré budete na zimnú dovolenku potrebovať. Vládne tu príjemný ruch, no nespája sa s preplnenými zjazdovkami a neustálym čakaním na obslúženie.

 

Strediská

 

Väčšina poľských lyžiarskych stredísk je situovaná na juhu krajiny. Tu totiž Poľsko susedí s nami a Českou republikou. Vybrať sa tak môžete do poľských Vysokých Tatier, Pienin, Ľubovnianskej vrchoviny, Sliezskych Beskýd, Králického Snežníku, Orlických hôr a Krkonôš. Spolu sa v nich nachádza niečo vyše 50 väčších stredísk, ktoré majú k dispozícii viacsedačkové lanovky.

 

Kasprowy Wierch

 

Stredisko sa nachádza pri známom mestečku Zakopane  hneď na druhej strane Vysokých Tatier. So svojimi 1987 metrami je taktiež najvyššie položeným bodom na lyžovanie v Poľsku. Lyžiarom slúžia 1 kabínková lanovka, 2 sedačkové lanovky a 14 km zjazdoviek. Za skipass počas sezóny zaplatíte 63 zlotych, teda v prepočte približne 14 eur. Po lyžovačke sa potom oplatí vyskúšať niektorú z miestnych reštaurácií, prípadne sa poprechádzať prekrásnym mestečkom, ktoré symbolizuje zimnú dovolenku.

 

Kotelnica Białczańska

 

Neďaleko odtiaľto leží aj ďalšie stredisko. Z Tatier sa presuniete mierne severnejšie a pri obci Białka Tatrzańska objavíte stredisko Kotelnica Białczańska. Nachádza sa na troch vrchoch a spolu tu nájdete takmer 14 km zjazdoviek13 lanoviek a vlekov. Skipas vás na deň bude stáť 105 zlotych, teda 25 eur. V rámci neho však máte aj lyžovanie v iných strediskách. Lístok TatrySki vám umožní jazdiť aj v Grapa - Litwinka, Kaniówka, Jurgów SKI, Czorsztyn-Ski, Bania Ski & Fun a dokonca aj na Slovensku v Ski Bachledová. V tomto prípade si však musíte zakúpiť dvojdenný lístok, ktorý vás vyjde na 175 zlotych teda 40 eur.

 

Czyrna – Solisko

 

Severne nad Čadcou nájdeme stredisko Czyrna – Solisko, ktoré ponúka 22 km zjazdoviek. Lyžuje sa na dvoch vrchoch a návštevníci môžu využiť 13 vlekov. Osem hodinový lístok si tu zakúpite za 85 zlotych, teda približne 20 eur, no využiť môžete aj rôzne iné časové alebo bodové skipasy.

 

Jaworzyna Krynicka

 

Východne od Tatier, blízko Bardejova si zalyžujete v tomto stredisku. Lyžiarom ponúka 7 tratí s celkovou dĺžkou 8,7 km. Do výšky 1114 metrov vás vyvezie 8 vlekov, 2 sedačkové lanovky a jedna kabínková lanovka. V tomto prípade zaplatíte za jednodňové lyžovanie 110 zlotych, teda okolo 25 eur.

 

Pilsko – Jontek

 

Stredisko Pilsko-Jontek Korbielów nájdeme hneď za našimi hranicami pri Oravskej Polhore. Návštevníkom je k dispozícii 19 km zjazdoviek, 9 vlekov1 sedačková lanovka. Denný skipas vás bude stáť 70 zlotych, teda 16 eur, s tým, že za 20 zlotych, necelých 5 eur, si môžete priplatiť aj večerné lyžovanie, ktoré sa začína o 16:00 a končí o 20:00. Viacdňové lístky majú už zarátané aj nočné lyžovanie.

 

Aké sú vaše skúsenosti s poľskými lyžiarskymi strediskami?

 

Zdroj/autor: bergfex.com, onthesnow.sk, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa