Dovolenka autom v Poľsku: Inšpirujte sa našim itinerárom

2016-11-05 00:00:01 |   |    | 

Na našich severných susedov často z hľadiska cestovného ruchu zabúdame. Poľsko vnímame len ako krajinu vhodnú na lacné nákupy, pritom sa tu nachádza množstvo nádherných miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť. Dokážeme vám, že za celý týždeň sa nebudete ani chvíľu nudiť a nabudúce prídete ešte na dlhšie.



 

1. deň: Zakopané

Cestu Poľskom začneme v mestečku Zakopané, kam vás z Tatier dovedie nádherná horská cesta cez rázovité dedinky. Trvá len hodinu a pol a už sa môžete kochať poľskou stranou veľhôr. V tomto momente sa môžete rozhodnúť, či je ešte pekné počasie a zájdete si aspoň na pár prechádzok do hôr a kvôli tomu si predĺžite tento pobyt na dva až tri dni, alebo prejdete len základné atrakcie a budete pokračovať ďalej. V žiadnom prípade si však nenechajte ujsť vyhliadku, na ktorú sa dostanete lanovkou. Pri šálke kávy si pozriete z jednej strany celé mesto a z druhej vrcholky končiarov. V meste môžete navštíviť aj drevený kostolík, väčší vodný park a večer si oddýchnuť pri dobrej živej hudbe a tradičnom jedle na hlavnej ulici.

 

2. - 3. deň, Krakov a okolie

Vaša cesta bude ďalej pokračovať do Krakova. Keďže je to región bohatý na rôzne kultúrne atrakcie a pamiatky, istotne si na neho vyhraďte dva dni. Cesta zo Zakopaného tam trvá asi dve a pol hodiny. Diaľničné cesty sú spoplatnené len v niektorých úsekoch a mýto budete platiť v závislosti od prejdenej trasy. Prvý deň si vyhraďte iba na samotný Krakov. Jeho hlavnou atrakciou je Wavel, bývalý kráľovský hrad, v ktorom si môžete pozrieť kráľovské klenoty a výstavu o dejinách krajiny. Za mestom sa týči umelo vybudovaný vrch Krakova mohyla, ktorá ponúka vynikajúci pohľad na celé okolie.

Druhý deň si rezervujte na soľnú baňu Wieliczka. Ide o jednu z najnavštevovanejších atrakcií v krajine. Dostanete sa k nej len za pol hodinu jazdy z centra Krakova. Pôvodne slúžila na ťažbu soli a vyrábala zásobu pre celú krajinu. Dnes sa tam nachádza viacero atrakcií ako napríklad prehliadka celou baňou a návšteva priestorov, kde žili a pracovali baníci. Jej súčasťou sú aj denné kúpele, ktoré sú výborné na respiračné choroby. Po prehliadke sa môžete opäť presunúť do ďalšieho mesta, kde už od rána môžete spoznávať jeho ulice.

 

4. deň, Čenstochová

Významným pútnickým mestom v Poľsku je Čenstochová, kde veriaci každoročne pravidelne navštevujú ikonu čiernej Panny Márie. Tá je namaľovaná špeciálnym spôsobom, vďaka čomu môžete stáť v ktorejkoľvek časti kostola a vždy budete mať pocit, že sa na vás pozerá. Ďalšou atrakciou je samotné opátstvo Jasná Hora (Jasna Góra) a v meste môžete navštíviť niekoľko múzeí, ktoré mapujú regionálne dejiny, ťažbu železa a archeologické nálezy, ako aj netradičné múzeum približujúce výrobu zápaliek.

 

5. a 6. deň, Varšava

Do hlavného mesta Poľska je to z Čenstochovej dve a štvrť hodiny jazdy. Opäť si naň vyhraďte dva dni, aby ste si mohli prezrieť všetky hlavné atrakcie. Začnite v historickom centre s veľkým Hradným námestím. Okolo neho sa nachádzajú rôzne štýlové podniky, kaviarne a reštaurácie. Občas sa tam konajú veľké trhy a nádhernú atmosféru má špeciálne adventné obdobie.

V obklopení veľkého parku sa nachádza nádherný kráľovský palác. V hlavnom meste nemôže chýbať ani národné múzeum, Kopernikovo vedecké múzeum a múzeum venované židovským dejinám. Vo Varšave strávil podstatnú časť svojho života aj Fryderyk Chopin a v jeho bývalom dome je v súčasnosti jeho najväčšie múzeum. Na záver zájdite na obľúbenú promenádu pri rieke Visla, ktorú zavŕšte v jednom z podnikov so vždy čulou atmosférou.

 

7. deň, Lodž

V siedmy deň vás čaká už cesta smerom naspäť domov. Aby ste mali viac času pre mesto Lodž, odporúčame vám odísť z Varšavy ešte večer, cesta do vášho cieľa trvá len hodinu a pol. Lodž je tretím najväčším mestom v krajine a na rozdiel od predošlých navštívených má industriálnejší vzhľad. Najzaujímavejšou atrakciou je Poznanského palác a Experymentarium, interaktívne múzeum zamerané na vedu a techniku. V centre sa nachádza poľský chodník slávy s najznámejšími menami kinematografie. Pozrieť si môžete tiež múzeum venujúce sa filmu. Nezabudnite navštíviť kostol zasvätený Panne Márii, ktorý bol postavený na konci 19. storočia. V Lodži môžete zostať pokojne aj dva dni a až potom sa vybrať späť na Slovensko. Asi za štyri a pol hodiny sa dostanete do Žiliny.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa