Poľsko má najväčší snežný labyrint: Je na skok od Slovenska

2017-01-30 00:01:01 |   |    | 

Poľská strana Tatier je zase o krok pred tými našimi. Tento rok sa im podarilo vytvoriť takú atrakciu, o ktorej hovorí celý svet. Informácie o ich unikátnom labyrinte a snežnom hrade priniesli viaceré zahraničné médiá. Slováci však môžu byť hrdí, pretože k ich vzniku prispel aj jeden z nás. Zatiaľ čo labyrint vznikal pod režisérskou taktovkou domácich zástupcov Artura Haberu a Jaroslava Sitarza, nad stavbou hradu a za zostrojením tohto druhého projektu stál Slovák Peter Horník.



 

Kilometrové bludisko

Na svete existuje a existovalo niekoľko snehových alebo ľadových labyrintov. No kvôli poveternostným podmienkam nie je ani jeden z nich trvalou atrakciou. Po konci zimy padnú pod prvými lúčmi slnka a ich autori sa musia na ďalší rok postaviť pred novú výzvu. Tak to je aj v Zakopanom, kde sa už druhý rok po sebe rozhodli postaviť obrovské bludisko, ktorého chodby presahujú dĺžku jeden kilometer. Labyrint je súčasťou areálu tunajšieho zimného strediska a i vďaka nemu sa im podarilo prilákať do ich končín ešte viac turistov. Na jeho výstavbe pracovalo štyridsať ľudí. Práce im trvali viac ako dva mesiace. Jeho steny sú vysoké dva metra, čím chceli sťažiť podmienky pre zvedavcov a potrápiť ich pri hľadaní novej cesty. Ani po jeho dostavbe však práce neboli úplne skončené, pretože si denne vyžaduje malé úpravy.

 

O 100 metrov štvorcových viac

Labyrint v Zakopanom bude i tento rok bojovať o zápis do knihy rekordov. Tam sa im podarilo dostať už počas minulej sezóny, keď vybudovali najväčšie ľadové bludisko na svete. Tento rok si však svoju pozíciu poistili a strategicky vybudovali plochu väčšiu o ďalších 100 metrov štvorcových. Zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov by mali prísť do Zimowego Parku Rozrywki už v najbližšom období.

 

S asistenciou kolegov

Prejsť bludisko nemusí byť na prvý pokus veľmi jednoduché. Jeho tvorcovia uvádzajú, že paradoxne sú v tomto najlepšie deti, ktorým sa podarí bystrejšie nájsť správnu cestu von. Pre uľahčenie sú po celej jeho ploche rozmiestnené rôzne pomôcky, ktoré vás postupne vyvedú von. Keďže nad steny nie je vidieť, môžete si ako oporu vziať pár ľudí z vašej partie. Keď už budete bezcielne blúdiť, môžu sa postaviť na vyvýšeninu, z ktorej je na jednotlivé trasy najlepší výhľad a tí vás odtiaľ spoľahlivo navigujú preč. Ak by ste nikoho so sebou nemali, stále sa môžete pripojiť k niekomu inému alebo požiadať o pomoc členov personálu.

 

Ľadový zámok v slovensko-poľskom vydaní

Hneď pri bludisku nájdete aj ďalšiu atrakciu v podobe veľkého snežného hradu. Istotne si pamätáte na vaše detské časy, keď ste si i vy s kamarátmi stavali pevnosti zo snehu a vymýšľali spolu rôzne príbehy, ktoré sa tam potom neskôr odohrávali? Tento sen si vo veľkom splnila i skupinka dvadsiatich robotníkov, ktorí pod vedením Slováka Petra Horníka vytvorili veľký ľadový zámok. Práca na ňom trvala kratšie ako výstavba labyrintu. Dokopy na ňom pracovali približne mesiac. Najvyšší bod hradu má 12 metrov. Stavba je pevná a môžete po nej pokojne prechádzať, jeho múry sa nezrútia. Autor hradu je známy svojimi snežnými stavbami. Tá v Poľsku je však najväčšia z nich.

 

Aj pravidelnou linkou

Do Zakopaného sa najjednoduchšie dostanete vlastnou dopravou. Cesta autom trvá z Tatier i z Oravy približne hodinu a dvadsať minút. Takto sa môžete pozrieť aj po okolí a postupne sa presuniete do centra s výbornou zábavou a vyviesť sa môžete aj hore slávnou pozemnou lanovkou. Z Tatier vám chodí navyše pravidelná autobusová doprava. V tomto prípade ste však časovo obmedzení, no hlavné atrakcie si stihnete pohodlne pozrieť. Vstupné do labyrintu a hradu je 14 zlotých, deti zaplatia 8 zlotých.

 

Iné ľadové labyrinty

Vo svete si zvedavci mohli vyskúšať svoje schopnosti už vo viacerých ľadových bludiskách. Počas ľadových majstrovstiev sveta v roku 2011 na Aljaške vznikol popri nádherných sochách aj jeden veľký labyrint. Tento však bol postavený z kociek ľadu a jeho priehľadné steny pomáhali pri hľadaní cesty von. Počas ďalšieho festivalu v Pekingu zase vytvorili labyrint zo snežných kvádrov, no ten nebol tak vysoký a taktiež výrazne uľahčoval hľadanie cesty. Súperom Zakopaného bolo iba bludisko z roku 2010, ktoré vzniklo počas festivalu v Buffale. Poľskí tvorcovia sa však už na prvýkrát rozhodli vyrobiť ich labyrint v dvojnásobnej veľkosti, aby si tak hneď zabezpečili svetový unikát. Vo všetkých prípadoch však ide iba o dočasné atrakcie vybudované pri príležitosti nejakého podujatia. V Zakopanom postavili cielene ďalšiu zaujímavosť pre turistov, ktorá tam bude stáť počas celej zimy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook/Labirynt Śnieżny
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa