OBRAZOM: Vroclav je jedným z najkrajších miest v Poľsku

2017-04-28 12:00:00 |   |    | 

Vroclav patrí k najstarším a najkrajším mestám v Poľsku. Leží na rieke Odre a je popretkávané jej mnohými prítokmi a kanálmi. Nachádza sa teda na 12 ostrovoch a má viac ako 100 mostov. Dlhé stáročia, z ohľadu na prihraničnú polohu, je Vroclav mestom stretnutí rôznych národností a kultúr. K jeho hlavným hodnotám patrí skvelá poloha, kultúrne pamiatky, bohatá kultúrna ponuka, výborné reštaurácie a veľmi priateľskí obyvatelia.



 

Hlavné turistické atrakcie

Tumský Ostrov je najstaršia časť mesta, v ktorej sa nachádza jeden z najkrajších komplexov sakrálnej architektúry v Európe s gotickou katedrálou.

Vroclavská radnica, ktorá sa nachádza uprostred krásneho Hlavného námestia, patrí k najkrajším gotickým a renesančným stavbám v strednej Európe.

Vedľa sa nachádza štvrť Štyroch náboženstiev, v ktorej sídli Kráľovský palác s výstavou „1000 rokov Vroclavu“, a budova Národného fóra hudby.

V najväčšom barokovom mestskom komplexe sa nachádza Vroclavská univerzita s historickou Aulou Leopoldyna a Oratóriom Marianum.

Odtiaľ je len niekoľko krokov do knižnice Ossolineum, ktorá má vo svojej kolekcii aj rukopis národného eposu Pán Tadeuš poľského romantického básnika Adama Mickiewicza. Hlavným bodom každej exkurzie do Vroclavu je Raclavická panoráma (panoramatická maľba s rozmermi 15 x 114 metrov zobrazuje bitku pri Raclawiciach neďaleko Krakova, v ktorej Tadeusz Kościuszko porazil v roku 1794 cárske vojská).

Hala storočia je vynikajúcim dielom modernizmu 20. storočia a je na zozname Svetových pamiatok UNESCO.

Fenomén konštrukcie budovy atraktívne prezentuje videomapping vo Vzdelávacom centre Haly storočia. V jej tesnej blízkosti vznikol Pavilón štyroch kupol, ktorý je sídlom výstavy súčasného poľského umenia (Abakanowicz, Kantor, Nowosielski).

Hneď vedľa Haly storočia sa nachádza najväčšia multimediálna fontána v Európe a vôkol nej je najväčší mestský park Szczytnicki s Japonskou záhradou. S týmito objektmi susedí zoologická záhrada, ktorá je najstaršia v Poľsku. Jej súčasťou je Afrikárium – unikátne oceanárium s 19 bazénmi, ktoré ukazuje rôzne ekosystémy Čierneho kontinentu.

Rovnako zaujímavé je interaktívne centrum vedy o vode – Hydropolis, ku ktorému sa dá ľahko dostať z Haly storočia vroclavskou lanovkou nad riekou Odra „Polinka“. Tajomstvá optiky vo forme hry a experimentu prezentuje vzdelávací park Humanitarium.

Všetko strážia vroclavskí trpaslíci, ktorí vás pozývajú do mnohých múzeí a vroclavských atrakcií.

 

Foto: Flickr.com / Wrocław Official

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Flickr.com / Wrocław Official
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa