Varšava – mesto plné života

2017-09-18 12:00:00 |   |    | 

Varšava prežíva svoju druhú mladosť, celý čas sa mení a neprestáva prekvapovať. Na mape mesta sa neustále objavujú nové atrakcie. Inak tomu nie je ani v roku 2017 – vo Varšave otvoria dve múzeá a novú časť bulvárov pri Visle. Mesto kvitne a ponúka všetko, o čom môžete len snívať: bohaté kultúrne dedičstvo, pútavý nočný život, reštaurácie s michelinskou hviezdou aj všadeprítomnú zeleň. Každý si tu nájde niečo pre seba. Bez pochýb ide o povinnú zastávku na turistickej mape Európy!



 

Rok 2017 sa nesie v znamení kráľovnej poľských riek – Visly. Visla odhaľuje novú tvár Varšavy: moderné bulváry, kluby, kaviarne, bary, koncerty pod holým nebom, multimediálny park fontán, ale aj piesočnaté pláže – to všetko je možné nájsť v samom srdci mesta, majúc pri tom prírodu na dosah.

Dôležitou udalosťou roku 2017 bude otvorenie dvoch múzeí po kompletnej renovácii. Nové interiéry a expozície predstavia: Múzeum Varšavy, nachádzajúce sa v domoch na námestí Starého mesta a Múzeum Márie Curie Sklodovskej, sídliace v rodnom dome vedkyne. Výbornou príležitosťou pre otvorenie druhého múzea je 150. výročie narodenia tejto dvojnásobnej držiteľky Nobelovej ceny.

Nie je dôležité, či ste vo Varšave prvý raz, alebo ste tu už boli niekoľkokrát, vždy sa oplatí ísť na prechádzku Kráľovskou cestou. Spája totiž starodávne kráľovské rezidencie - od Kráľovského zámku cez Kráľovské kúpele Łazienki (park so sídlom posledného poľského panovníka), až do Vilanova, v ktorom býval Ján III. Sobiesky. Na prechádzku lákajú taktiež stále romantické uličky Starého mesta, ktoré je zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO.

Aby ste lepšie pochopili históriu mesta, navštívte interaktívne múzeá. Múzeum varšavského povstania je venované udalosti, ktorá vytvorila súčasný obraz hlavného mesta, zatiaľ čo Múzeum dejín poľských Židov POLIN (Európske múzeum roka 2016) nielenže predstavuje 1000 ročnú históriu poľských Židov, ale je aj výborným príkladom súčasnej architektúry. Nezabudnite navštíviť aj Múzeum Frederika Chopina – slávneho hudobného skladateľa, ktorý strávil vo Varšave 20 rokov, čiže viac ako polovicu svojho krátkeho života. Múzeum vlastní zbierku pamiatok, ktorá je najväčšia na svete, a je najmodernejším biografickým múzeom v Európe. K ešte väčším experimentom s exponátmi nabáda Centrum vedy Kopernik, ktoré pravidelne organizuje rodinné vedecké pikniky, workshopy, či robotické divadlo.

Hlavné mesto láka bohatou kultúrnou ponukou. V kalendári podujatí sa striedajú rôznorodé festivaly, koncerty hviezd, akcie na mestských priestranstvách a výstavy. Veľkú popularitu si získali letné Chopinovské koncerty v Kráľovských kúpeľoch Łazienki, kde je vstup voľný, ako aj prázdninový festival ,,Jazz na Starówce”, ktorý priťahuje tisíce milovníkov džezu, či populárny „Warszawa Orange festival“. Bez ohľadu na to, či ste fanúšikom hudby, výtvarného umenia alebo divadla, určite si tu nájdete niečo pre seba.

Pre cestovanie sa čoraz viac stáva dôležité poznávanie regionálnej kulinárskej scény. Presvedčte sa, že Varšava v tomto smere vôbec nezaostáva za inými európskymi mestami. Nájdete tu tradičnú miestnu kuchyňu, ako aj reštaurácie ponúkajúce poľské jedlá v autorskej interpretácii najlepších šéfkuchárov. Môže sa pochváliť aj dvoma reštauráciami, ktoré sú ocenené Michelinskou hviezdou - Atelier Amaro a Senses. Z roka na rok pribúda čoraz viac reštaurácií, ktoré odporúča Žltý sprievodca Gault & Millau. V jeseni 2016 obohatila varšavskú kulinársku scénu Hala Koszyki, v ktorej sa nachádza 18 reštaurácií s kuchyňou z celého sveta. Toto miesto sa veľmi rýchlo stalo povinným bodom na kulinárskej mape hlavného mesta.

Zaujímavý je aj nočný život Varšavy. Môžete sa zastaviť na drink alebo ochutnať lokálne pivo v jednom z módnych barov. Nájdete ich neďaleko ulíc Krucza, Žuravia a Nowogrodzka. Potom sa môžete vydať na potulky po kluboch. V lete nezabudnite na tie pri Visle. A ak uprednostňujete ticho a pokoj pred miestami plnými hluku, určite si zamilujete varšavské parky. Zeleň pokrýva približne polovicu povrchu mesta! Pre lepšie spoznanie varšavskej zelene bude dobré presedlať na bicykel. Vďaka mestskému systému požičovní si môžete obzrieť mesto veľmi ľahko aj z inej perspektívy.

Zbaľte si kufre a zarezervujte si lístok do Varšavy. Neoľutujete!

 

Foto: Mariusz Cieszewski / Poland.pl

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mariusz Cieszewski / Poland.pl
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa