Horšia ako Báthoryčka: Poľský hrad Wiśnicz láka na legendy o krutej kráľovnej

2017-12-15 00:00:00 |   |    | 

Mesto Nowy Wiśnicz sa nachádza dve a pol hodiny od Popradu a dve hodiny od Trstenej. Jeho dominantou je tunajší zámok, ktorý láka návštevníkov najmä kvôli strašidelným historkám. Legendárna je návšteva poľskej Báthoryčky aj duchovia, ktorí medzi múrmi zámku nevedia nájsť pokoj.



 

Jeden z domov pre tunajších statkárov

História hradu Wiśnicz sa začala písať v 14. storočí. V okolí tejto lokality vtedy vybudovali niekoľko väčších domov, ktoré mali obrannú funkciu, ale ich prvotnou úlohou bolo slúžiť ako domov statkárom z tohto regiónu. Zámok Wiśnicz bol najkrajším z nich, pretože pútal pozornosť svojim asymetrickým pôdorysom a výraznými vežičkami, ktoré ho chránili zo všetkých strán. V týchto časoch ešte nemal tak uhladenú podobu ako je to v súčasnosti. Obranné múry boli silnejšie, veže nemali striešky. Prvými majiteľmi zámku boli členovia rodiny zakladateľa Piotra Kmitasa. Na konci 16. storočia sa k nemu dostal ďalší významný rod Lubomirski. Každý z majiteľov ho postupne zveľaďoval. Nakoniec zámku vtisli silný barokový charakter, vďaka čomu sa stal najvýznamnejšou pamiatkou tohto druhu v Poľsku.

 

Kráľovná horšia ako Báthoryčka

Zámok Wiśnicz postupne naberal na obľúbenosti a do jeho priestorov často zavítalo mnoho vzácnych návštev. Jedna z nich znamenala pre domácich obzvlášť veľkú poctu, ale zároveň aj trápenie. V 16. storočí prišla pozrieť svojich poddaných kráľovná Bona Sforza, ktorá bola známa svojou krutosťou. Podľa legiend bola na služobníctvo ešte krutejšia ako Alžbeta Báthory. Svojej povesti nezostala nič dlžná ani počas pobytu v Nowom Wiśniczi. Jedna z veží mala len rovnú strechu a po jej leme neboli žiadne zábrany. Kráľovná chcela, aby tam aj napriek tomu držali jej vojaci stráž. Vďaka tomu údajne nemohli zaspať, pretože jeden nesprávny krok by znamenal ich smrť. Bone Sforze to však napriek tomu nestačilo. Raz donútila strážnikov, aby jej na túto terasu priniesli jej koňa. Keďže to bola nebojácna žena, na jeho chrbte jazdila tesne pri kraji a svojim vojakom demonštrovala, že sa nemajú čoho strachovať. Mnohí ľudia preto o nej hovorili, že bola spriahnutá s diablom a okolo seba siala iba zlo.

 

Nespokojné duše mŕtvych dám v bielom

K bývalej poľskej kráľovnej sa viaže aj ďalšia legenda spojená s týmto zámkom. Práve na tomto mieste mala otráviť svoju mladú nevestu Barboru, s ktorou sa od začiatku nedokázala spriateliť. Jej syn si ju zobral z čistej lásky, čo bolo tŕňom v oku Bony Sforzy. Preto mladej neveste postupne sypala do stravy otravu a tá zomrela vo veľkých bolestiach. Odvtedy sa so zámkom Wiśnicz spája strašidelná historka. Podľa nej môžete v jeho komnatách vidieť dve tajomné dámy v bielom. Tá staršia je Bona Sforza, ktorá po smrti nenašla kvôli svojim hriechom pokoj. Keďže ju najviac trápila smrť nevesty, jej duša odvtedy blúdi na mieste, kde jej tak veľmi ublížila. Druhá dáma v bielom je mladšia a smutnejšia. Je ňou práve mladá zosnulá panovníčka, ktorá sa trápi kvôli svojej stratenej láske.

 

Požiar, ktorý mu na dlhé roky vzal život

V priebehu dejín bol zámok Wiśnicz párkrát poškodený. No najťažšiu skúšku zažil v roku 1831. Všetky jeho priestory zhoreli takmer do tla a jednotlivé budovy boli neobývateľné. Kvôli tomu odtiaľ odišli poslední majitelia, ktorí už nechceli investovať do ďalšej údržby a prestavby rozsiahleho areálu. Zámok preto začal pustnúť a postupne prišiel o svoje čaro. Opustená budova sa zakrátko premenila na ruinu, ktorá našťastie neskôr dostala ešte jednu šancu.

 

Záchrana prišla od rodiny, ktorá ho najviac milovala

Jednými z najvýraznejších majiteľov boli zástupcovia rodiny Lubomirski, ktorí od 16. storočia vyšperkovali hrad rôznymi malými prestavbami. Práve tie ho urobili výnimočným a zaujali aj zástupcov monarchie, ktorí ich tam radi navštevovali. Preto sa v roku 1901 začala o jeho zdevastované priestory zaujímať nadácia, ktorá sa zaoberala renováciou bývalých majetkov tejto rodiny. Tí postupne všetky priestory zrekonštruovali a vrátili ich do čo najvernejšej podoby z čias, keď ich vlastnili Lubomirski. Rekonštrukčné práce na krátky čas zastavili dve svetové vojny, no nakoniec sa im ich podarilo vo veľkej miere dokončiť. V roku 1949 potom prešli priestory pod správu štátu a odvtedy je zámok obľúbenou turistickou atrakciou v Poľsku.

 

Nádherná svadobná kaplnka

V súčasnosti tvorí veľkú časť výstavy nábytok, ktorý združili z okolitých hradov a zámkov. Keďže všetok pôvodný majetok zhorel, museli si po rekonštrukcii pomôcť takýmto spôsobom. I keď nejde o autentické predmety, pomocou ich inštalácie sa snažili zámku opäť priniesť pôvodný slávnostný charakter. Wiśnicz sa stal obľúbeným miestom pre zamilované páry. Tie vyhľadávajú jeho romantické priestory na organizovanie svadieb. Prenajať si môžu prakticky ktorúkoľvek časť zámku. Najčastejšie využívajú kaplnku, ktorá má nádherný strop s drobným ornamentálnym zdobením. Počas leta môžete spojiť sobáš s posedením vo vonkajších záhradných priestoroch alebo si môžete vybrať niektorú z komnát.

 

Zaujímavosti v okolí

Región Nowy Wiśnicz je bohatý na viaceré turistické atrakcie. Pokojne si tam môžete naplánovať dlhšiu dovolenku a pozrieť si tak väčšinu zaujímavostí. Okrem zámku môžete navštíviť aj:

Radnica, Nowy Wiśnicz – postavila ju taktiež rodina Lubomirski a v súčasnosti sa v jej priestoroch nachádza galéria.

Opátstvo bosých Karmelitánov – sídli v blízkosti zámku a ponúka skvelú prehliadku barokového štýlu.

Kostol, Chronów – jedna z najcennejších drevených pamiatok v tomto regióne. Pochádza zo 17. storočia a súčasťou kostola je samostatná zvonica a malý kostolík.

Krakov – len necelú hodinu cesty od zámku sa nachádza mesto Krakov, ktoré je známe hradom Wawel, starobylým námestím alebo soľnou baňou Wieliczka.

 

Vstupné

Celý okruh vrátane hradieb – 24 PLN

Samostatná návšteva zámku – 14 PLN

Podzemie zámku – 5 PLN

 

Otváracie hodiny

Hlavná sezóna od apríla do konca októbra

Utorok – piatok – 8:00 – 16:00

Víkendy a sviatky – 10:00 – 18:00

Mimosezóna od októbra do konca marca

Utorok – piatok – 10:00 – 16:00

Víkendy a sviatky – 11:00 – 15:00

Pondelky sú počas celého roka zatvorené.

 

Autor: David

Foto: Muzeum Ziemi Wiśnickiej w Nowym Wiśniczu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa