Soľná baňa Wieliczka: Unikátny podzemný výtvor človeka

2018-04-07 00:00:01 |   |    | 

Medzi hlavné pamiatky Poľska patrí bývalá soľná baňa Wieliczka. Ročne si ju príde pozrieť viac ako milión turistov. V minulosti v podzemí vybudovali celkovo 300 kilometrov chodníkov, ktoré sú rozmiestnené do deviatich poschodí. Pre návštevníkov sú sprístupnené necelé dve percentá z nich. Zaujímavosťou tejto atrakcie je, že na rozdiel od podzemných jaskýň vznikla kompletne celá len vďaka ľudskému úsiliu a tvrdej práci.



 

Trasa s 800 schodmi

V minulosti sa v tejto oblasti Poľska nachádzalo more, ktoré sa postupne stratilo a soľ z neho sa zachovala v podzemí. V 13. storočí tam objavili jej zdroje a začali ich ťažiť. Tento spôsob jej získavania už v novodobých dejinách nepraktizujú a namiesto ťažby sa toto vzácne dochucovadlo vyrába odsoľovaním tekutiny vo veľkých bojleroch.

V roku 1966 otvorili vo Wieliczke prvé banské múzeum, ktoré postupne menili, modernizovali a pridávali ďalšie sprístupnené priestory. Vstupné na prehliadku je 55 zlotých (približne 13 eur). Na výber máte niekoľko inojazyčných prehliadok, na ktoré je vstup 84 zlotých (20 eur). Lístky si môžete objednať online, ak ale uprednostníte poľský výklad, stačí vám kúpiť si ich na mieste. Prehliadka sa koná vždy, keď sa nazbiera 35 ľudí.

Časť trasy je prístupná aj pre ľudí na vozíkoch. Vy ostatní sa pripravte na 3,5 kilometra dlhý okruh, na ktorom je vyše 800 schodov. Hneď na začiatku trasy pri prechode do podzemia ich zdoláte 386, väčšina trasy sa potom postupne zvažuje až do hĺbky 135 metrov pod zemou, takže napriek tomu, že je okruh dlhý, nie je až natoľko náročný ako niektoré slovenské jaskyne. Na záver prehliadky vás vyvezú z podzemia pomocou výťahu.

 

Klasická alebo banícka tour

Turisti majú na výber z dvoch druhov prehliadok. Tá prvá vedie cez klasický turistický okruh a môžu na ňu ísť aj malé deti. Počas nej sa dostanete do všetkých dôležitých miestností ako napríklad kaplnka, veľká sála, ktorá slúži na usporadúvanie akcií, jednotlivé miesta, kde ťažili soľ, ale aj do priestorov, kde sa zdržiavali robotníci v čase voľna. Väčšina miestností má peknú kamennú dlážku, ktorá vznikla práve z tejto vzácnej pochutiny.

Druhá tour je určená ľuďom, ktorí majú radi trošku adrenalínu a netúžia iba po bežnej prehliadke. Na začiatku baníckeho okruhu dostanete špeciálne banícke oblečenie, prilbu a baterku, s ktorou sa budete pohybovať po celom podzemí. Najprv sfárate do bane pomocou výťahu a potom sa postupne presuniete smerom nahor. Prehliadka je preto určená skôr pre tých, ktorí majú lepšiu kondíciu. Počas nej si môžete prakticky vyskúšať práce, ktoré robili bývalí baníci a spoznáte, aké to je vysekávať soľ z tvrdých skál či píliť veľké panely.

 

Prvý exkluzívny turista

Najcennejšou časťou prehliadky sú miestnosti, ktoré sú vyzdobené sochami. Tie vyrobili robotníci a neskôr domáci umelci. Každá z nich má vyše dvoch ton a odkazujú aj na bývalých velikánov poľských dejín. V hlavnej kaplnke uvidíte sochu pápeža Jána Pavla II., ale aj poslednú večeru vytesanú do kamennej steny. Jedna z miestností je venovaná Mikulášovi Kopernikovi, ktorého pokladajú za prvého turistu vo Wieliczke. Známy učenec tam prišiel vykonať jeden zo svojich výskumov a bol prvým človekom, ktorý vstúpil do týchto priestorov za iným účelom ako za prácou.

 

Lustre zo soli

Bývalí robotníci trávili v podzemí veľkú časť svojho života. Kvôli tomu sa tam snažili vytvoriť si aspoň malú náhradu domova. Keď v niektorej časti prestali ťažiť soľ, premenili ju na ďalšiu úžitkovú miestnosť. Vďaka tomu si podzemie postupne zútulnili a vdýchli bani nový život. Keby nebolo týchto zaujímavých častí, zrejme by Wieliczku ani nikdy nesprístupnili verejnosti, pretože by šlo len o sled chodníkov s holými stenami s chabým pozostatkom kamennej soli. Jednou z tunajších zaujímavostí sú honosne pôsobiace lustre. Tie však nie sú vyrobené z luxusného krištáľu, ale taktiež z jemne spracovanej soli.

 

Netradičná reštaurácia v podzemí

Podzemné cestičky vo Wieliczke ponúkajú aj veľmi dômyselne vymyslený komplex so silným zameraním na turistov. Keďže na prehliadkovej trase strávite takmer dve hodiny, v druhej tretine sa dostanete do malého bufetu s občerstvením a toaletou, kde si môžete dopriať malú prestávku. Potom pokračujete ďalej vo vybranom okruhu, ktorý vás na konci zavedie až k obchodu, reštaurácii a múzeu baníctva. Nenechajte si ujsť takéto netradičné občerstvenie v podzemí, nachádza sa totiž na mieste, kde sa kedysi stravovali baníci. V súčasnosti si tam môžete pochutiť najmä na tradičných špecialitách poľskej kuchyne ako napríklad polievka žurek, bigos, pirohy alebo plnené kapustové holúbky.

 

Výstava minerálov a 5D kino

Návštevníci, ktorí neprišli s organizovanou skupinou, môžu zostať v podzemí až do zatvorenia týchto priestorov. Pokojne si tak môžete obzrieť aj menšie múzeum minerálov. Pre deti je k dispozícii niekoľko interaktívnych obrazoviek, na ktorých môžu vidieť videá o histórii a fungovaní bane alebo sa zahrať niekoľko tematických hier. Záverečnú bodku tvorí 5D kino, ktoré vám opäť ukáže niečo viac o tejto nádhernej bani.

 

Zhlboka dýchajte

Soľná baňa má výborné terapeutické účinky, pomáha najmä ľuďom s respiračnými ochoreniami a problémami s pokožkou. Využíva sa predovšetkým na terapiu dýchaním, no objednať sa môžete aj na iné procedúry. Počas celej prehliadky sa snažte zhlboka dýchať, aby ste si prečistili nos, priedušky i pľúca. Pri častom opakovaní zápalov dýchacích ciest sa odporúča v priebehu jedného týždňa ísť dvakrát denne dýchať vzduch do tunajšej veže, ktorá má najväčšie zásoby soli. Pätnásťminútová terapia vám nahradí jednodenný pobyt pri mori. Po nadýchaní sa tohto vzduchu odborníci odporúčajú ešte 15-minútovú prechádzku po čerstvom vzduchu, aby soľ dobre zapôsobila na celé pľúca.

 

Kozmetika a slané cukríky

Z Wieliczky môžete odísť aj s niekoľkými zaujímavými suvenírmi. V oficiálnych obchodoch ponúkajú celý kozmetický set bio produktov, ktoré výborne pôsobia na problémovú pleť. V obchodíkoch a stánkoch v okolí dostanete aj bežnejšie produkty ako pílingové mydlo s tunajšou soľou alebo aromatizovanú soľ do kúpeľa. Tunajšou špecialitou sú slané cukríky, ktoré vyrábajú v rôznych príchutiach.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock a autor

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa