Tajomná stránka Poľska – spoznajte jeho najmagickejšie miesta

2018-05-11 00:00:01 |   |    | 

Zaujímavé legendy a tajomná atmosféra pôsobia na turistov ako magnet. Ak by ste si mali vybrať medzi dvoma hradmi, istotne sa prikloníte k tomu, ku ktorému sa viaže atraktívnejší príbeh. V Poľsku nájdete niekoľko takýchto zaujímavých miest. Niektoré z nich sa dokonca nachádzajú neďaleko našich hraníc a môžete si ich pozrieť aj počas jednodňového výletu.



 

Upírske hroby

Archeológovia po celom Poľsku našli niekoľko upírskych hrobov. V minulosti sme pod týmto označením nepoznali iba miesta posledného odpočinku ľudí, koketujúcich s nesmrteľnosťou. Aj pokiaľ človek zomrel nečakane pri nejakej nehode alebo to bol samovrah, pozostalí urobili niekoľko opatrení, aby sa z neho posmrtne nestal upír. Takéto hroby pochádzajú zväčša zo 17. alebo 18. storočia. Šlo o poveru, ktorá bola typická najmä pre túto časť Európy a niekoľko takýchto hrobov našli aj na Slovensku alebo v Čechách. Najviac sa ich však nachádza v poľskej obci Drawsko, kde mali mŕtvoly pri sebe kosáky a okolo krku zaviazaný kameň. Druhé významné upírske pohrebisko sa našlo v Krakove v podzemí pod Rynkom Glownym. Na tomto mieste objavili pozostatky šiestich žien; dve z nich mali dokonca oddelené hlavy od tela. V podzemnom krakovskom múzeu sa okrem iného dozviete viac informácií aj o tejto problematike.

 

Dračia diera, Wawel, Krakov

Krakov je úzko prepojený s legendou o desivom drakovi, ktorý mal v minulosti nájsť za hradbami mesta svoj domov. Lenže časom začal tunajších obyvateľov terorizovať a tí sa ho veľmi báli. S netvorom si poradil až kráľ Krak, ktorý na neho vymyslel fintu so sírou. Drak zjedol napustenú kožu a keď sa potom napil vody z rieky, vybuchol. Jeho domovom mala byť údajne jaskyňa, ktorá sa nachádzala rovno pod hradom Wawel. Iná povesť hovorí o tom, že drak bol v skutočnosti začarovaný kráľov brat, ktorého sa chcel takýmto nepekným spôsobom zbaviť. Dračiu dieru si môžete pozrieť počas prehliadky hradu. Na výber máte medzi samostatnou vstupenkou a kombinovaným lístkom so vstupom aj do ďalších častí tejto pamiatky. Jaskyňa je však prístupná len počas hlavnej sezóny. Na území hradu sa tiež nachádza pamätná dračia socha.

 

Biela pani na zámku Kórnik

Na návštevu zámku Kórnik by vás zrejme nemusela prehovárať žiadna legenda. Na jeho výstavbu si vybrali ostrovček uprostred jazera, ku ktorému vedie most. V okolí vodnej plochy sa rozprestiera veľké arborétum so vzácnymi drevinami z celého sveta. Zámok pochádza zo 14. storočia a ku jeho posledným majiteľom patrila rodina Dzialynskich, ktorá ho vlastnila až do začiatku 20. storočia. Vďaka tak dlhému osídleniu sa podarilo uchovať veľkú časť interiérov. Jednou zo zachovaných vecí je aj portrét Teofily Szoldrsky-Potulicka, ktorá tam žila v 18. storočí. Podľa povery každú noc schádza z obrazu a prechádza sa komnatami svojho bývalého obydlia. Údajne ju tam stretlo už niekoľko ľudí a Teofilin duch takto demonštruje, že jej nádherný zámoček nikdy neprestal patriť.

 

Čarodejnice z Lysej Góry

V súčasnosti sa na tomto mieste nachádza malé opátstvo, no pred mnohými rokmi patrila Lysa Góra čarodejniciam. Tie sa tam údajne stretávali počas sabatov a preberali moc nad celou oblasťou. Veriacich však takéto pohanské tradície neodradili a horu sa rozhodli zbaviť negatívnej energie aj postavením nového svätostánku. Čarodejníc sa síce zbavili, ale Lysa Góra sa ešte raz negatívne vpísala do poľských dejín. Počas 2. svetovej vojny si tam urobili Nemci vyhladzovací tábor pre sovietskych vojakov. Kvôli tomu tam údajne až dodnes panuje čiastočne negatívna energia, ktorú sa katolíci snažia poraziť silou viery a láskou k blížnemu.

 

Trpaslíci z Vroclavy

Nie všetky tajomné legendy a historky sú nepríjemné, sú aj také, čo nevyvolávajú iba strach a rešpekt. Skvelým príkladom je mesto Vroclav, ktoré vás dostane všadeprítomnými malými trpaslíkmi. História týchto malých človiečikov pritom nie je až tak stará ako ostatné príbehy. Viaže sa k osemdesiatym rokom minulého storočia a obdobiu tvrdého komunizmu. V tých časoch začali rebelovať prví obyvatelia, ktorí si za symbol odporu vybrali práve trpaslíkov. Ich podobizne kreslili na stenách tohto mesta a bojovali proti nastolenému režimu. Po páde socializmu sa rozhodli zostať svojim malým pomocníkom verní. Vroclav ozdobili soškami trpaslíkov, ktoré ich zachytávajú pri rôznych činnostiach. Často ide o zábavné fragmenty, niekedy zas upozorňujú na zaujímavosti v okolí. Dokopy ich tam nájdete až 165 a keby ste si ich chceli pozrieť všetkých, poslúži vám na to špeciálna online mapa.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa