Poľsko s deťmi: 7 tipov na skvelý rodinný výlet

2018-07-09 00:00:01 |   |    | 

Letná dovolenka s deťmi ubehne veľmi rýchlo. Potom vám ešte do konca prázdnin zostáva veľa voľného času, ktorý môžete vyplniť krátkymi víkendovými výletmi. V Poľsku nájdete mnoho zaujímavých múzeí a atrakcií, ktoré výborne zabavia najmenších, ale aj dospelých návštevníkov.



 

Zlatá baňa, Zloty Stok

V tejto tisícročnej bani sa v minulosti ťažilo zlato. V súčasnosti sa tam nachádza veľké zábavné centrum, ktoré pozostáva z niekoľkých častí. Najobľúbenejšou je prehliadka bane, ktorá ako jediná v Poľsku má podzemný vodopád a umožňuje tiež plavbu na loďke. V jej priestoroch si môžete pozrieť, ako sa razia mince, sami si vyskúšate ryžovanie zlata a hľadanie diamantov, preveziete sa na vláčiku a pozriete sa do miestnosti so zlatými tehličkami. Vonku sa deti vyšantia na veľkých trampolínach a potom už môžu prejsť do ďalšej časti - malého skanzenu v baníckej osade a technického parku.

Cenník

Prehliadka bane: 23 zlotých dospelí, 18 zlotých deti a študenti

Plavba loďou v podzemí: 13 zlotých dospelí (môžu ísť len deti od 8 rokov)

Zlatá 4-hodinová vstupenka (návšteva bane, štôlne, technického parku, ryžovanie zlata certifikát): 54 zlotých dospelí, 42 zlotých deti a študenti

 

Koperníkovo vedecké centrum, Varšava

Vedecké centrum v hlavnom centre Poľska zaujme aj deti, ktoré nemajú blízko k tomuto odvetviu. Pripravených je pre nich 400 rôznych atrakcií, na ktorých sa zábavnou formou naučia informácie z oblasti fyziky, chémie a iných vied. Jednotlivé sekcie sú určené pre rôzne vekové kategórie. Najmenší si môžu vyskúšať hravé experimenty, tínedžeri sa zas ponoria do sveta emócií a čítania pocitov z tvárí cudzích ľudí. Veľmi obľúbené sú laboratóriá, ktoré počas víkendov môžu navštíviť aj individuálni návštevníci. Okrem pravidelných výstav navyše pre deti pripravujú špeciálne akcie.

Cenník

Vedecké centrum počas týždňa: 31 zlotých dospelí, 21 zlotých deti

Vedecké centrum počas víkendu: 33 zlotých dospelí, 22 zlotých deti

Filmy v planetáriu: 16 – 30 zlotých

 

Gubalowka, Zakopané

Z východu Slovenska to máte blízko do poľskej časti Tatier. Centrom tunajšieho života je mesto Zakopané. To ponúka viacero možností na využitie voľného času počas celého roka. Okrem turistických trás sa môžete vybrať na krátky výlet pozemnou lanovkou Gubalowkou. Tá vás za pár minút vyvezie do hornej časti mesta, kde sa nachádza malý trh a niekoľko podnikov s terasami a grilovanými špecialitami. Najkrajším bodom návštevy je prírodné kino, v ktorom sa posadíte na lavičky a pozeráte sa na nádherné Tatry a celé Zakopané priamo pred vami. Ak sa chcete s deťmi trochu prejsť, môžete zájsť späť dole po turistickom chodníku popri lanovke.

 

Trpaslíky vo Vroclave

Deti sú niekedy unavené z pamiatok a nebaví ich obzerať staré budovy. Rodičia však chcú spoznať nové mestá aj prostredníctvom ich histórie. Vo Vroclave vymysleli skvelý plán, ako zabaviť celé rodiny. Na začiatku stála rebélia voči komunistickému režimu, ktorú domáci prejavovali prostredníctvom rozmiestňovania malých trpaslíkov po celom meste. V roku 2001 prišli s nápadom, že by ich mohlo byť v uliciach viac, a malých kovových mužíčkov umiestnili aj pri rôznych pamiatkach. Turistov zabávajú vtipnými pózami alebo predstavujú rôzne povolania. V celom meste ich nájdete vyše 300 a pokiaľ chcete vašich potomkov zabaviť, vytlačte im špeciálnu trpaslíkovskú mapu, ktorú nájdete na internete. Tá ich zavedie ku všetkým minimužíčkom.

 

Energylandia, Zator

Veľký zábavný park sa nachádza neďaleko Krakova. V celom komplexe nájdete 30 rôznych atrakcií. Nechýba adrenalínová horská dráha, atrakcie, ktoré vám simulujú stav beztiaže, klasické kolotoče vo Family zóne, adrenalínové zábavky pre odvážnych v Extreme zóne, ale aj zábavné spúšťanie na dráhach, do ktorých sú zakomponované vodné prekvapenia. Samostatnú časť tvorí vodný park, ktorý je otvorený počas leta. Kúpanie tak môžete spojiť s návštevou rôznych kolotočov, takže deti budú tento celodenný program milovať. V podvečerných hodinách je pre ne pripravený program so zábavnými a kúzelníckymi šou a pokiaľ budete mať záujem, môžete sa ubytovať v kempe, kde budete spať v špeciálne vyrobených napodobeninách vozov.

Cenník

Denný lístok: deti do 140 cm – 69 zlotých, deti a dospelí nad 140 cm – 119 zlotých

 

Juraparky

V Poľsku nájdete tri Juraparky – v Baltówe, Krasiejówe a v Solec Kujawski. Hlavnú časť prehliadky tvorí návšteva dinoparku, v ktorom sa deti naučia, ako kedysi žili dinosaury a ako vtedy vyzeral svet. Okrem toho v areáloch nájdete aj zábavné centrum s preliezkami, kino, prehistorický podmorský svet a časť s poľskými miniatúrami. Jednotlivé parky ponúkajú rôzne atrakcie a prinášajú zábavu na celý deň.

Cenník

Celodenný neobmedzený lístok na všetky atrakcie pre rodinu s dvoma deťmi – 207 zlotých

Denný mini balíček do prehistorického parku a na dve ďalšie prehliadky – 26,67 zlotých

 

Cesta Orlích hniezd

Pokiaľ plánujete s deťmi dlhšiu dovolenku, zaujímavou inšpiráciou je Cesta Orlích hniezd. Tá prechádza od Krakova po Czestochovu a má 164 kilometrov. Celá trasa je vymyslená tak, že ju môžete v ktoromkoľvek úseku prejsť pešo. Stačí sledovať červené značky, ktoré vás privedú na chodníky. Niektoré trasy umožňujú aj presun na bicykloch. Počas Cesty Orlích hniezd si môžete pozrieť viacero historických pamiatok. Medzi hlavnými atrakciami sa nachádzajú najmä menej známe zrúcaniny hradov, ktoré však zaujmú netradičnou históriou alebo krásnou vyhliadkou. Aktívna dovolenka vás prevedie bývalými hradmi a zámkami, hospodárskymi budovami, mlynmi, ale aj cez množstvo prírodných krás.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Facebook
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa