Poľský Zwardoń – oáza pokoja v srdci nedotknutej prírody

2019-05-14 12:00:00 |   |    | 

Dedina Zwardoń sa nachádza doslova pár krokov od slovenskej hranice a predstavuje rekreačný raj pre všetkých Poliakov. Známa je najmä počas zimných mesiacov ako lyžiarske stredisko, keď sa tu sneh obvykle drží až do apríla, ale i počas roka je v nej čo objavovať.



 

Zwardoń leží v Sliezskom vojvodstve v západnej časti Żywieckych Beskýd na hranici so Slovenskom. Spojenie s našou krajinou bolo po 2. svetovej vojne nadlho prerušené, v roku 1992 však bol otvorený železničný a v roku 1995 aj cestný hraničný priechod v obci Skalité. Dnes sa sem teda dostanete autom, ale aj vlakom zo Žiliny cez Čadcu.

Názov Zwardoń sa objavuje na mape na konci 18. storočia. Začiatkom 20. storočia tu bolo pomerne známe lyžiarske stredisko s kapacitou viac ako 100 lôžok, v roku 1930 dokonca pribudol skokanský mostík. Aj dnes sem mnohí ľudia prichádzajú za zimnými športmi, čoraz viac Poliakov ale toto čarovné miesto objavuje aj v lete.

Najväčším pokladom dedinky je totiž nedotknutá príroda a úžasný pokoj. Zwardoń sa rozkladá v okolí troch priesmykov - Przelecz Przyslop, Przelecz Zwardońska Przelecz Graniczne. V lete môžete odtiaľto uskutočniť výstupy na vrchy Barania Hora či Koniaków.

K zaujímavým túram patrí aj modrý chodník vedúci z centra obce až na Gomólku a trasa Rachowiec – Skalanka, ktorá vedie cez vrchol Rachowiec na hornú stanicu lyžiarskeho vleku Maly Rachowiec. Pokračuje pozdĺž kaplnky a klesá k hraniciam, cieľom je vrchol Skalanky. Počas túr si môžete oddýchnuť v útulňach či chatách ako Hala Boracza a Hala Lipowska.

Ešte aktívnejší turisti si môžu vychutnať aj cykloturistiku, horolezectvo, paragliding či kolky. Takisto sa tu konajú folklórne slávnosti, známe v Poľsku i na Slovensku, kde sa stretávajú gorali z oboch strán hraníc. Návštevníkov podujatie láka nielen na ľudovú hudbu, ale aj tradičné jedlá ako pečené mäso či chlieb s bravčovou masťou. 

Ak si chcete chcete užiť celkovú atmosféru obce, nemôžete obísť miestny Kostol Navštívenia Panny Márie. Má jedinečnú architektúru a spája súčasnosť s minulosťou. Pri prehliadke dediny si zaručene všimnete, že mnohé domy sú postavené z dreva. Dotvárajú kolorit tohto neopakovateľného miesta.

Autor: © Zoznam/Mária Hikelová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa