Víkend v poľskom Trojmestí: Gdansk, Sopot a Gdyňa sú perlami Baltského mora

2020-10-24 00:00:00 |   |    | 

Tri perly na pobreží Baltského mora – Gdansk, Sopoty a Gdyňa dohromady tvoria nádherný celok a prinesú vám trojnásobný zážitok z poznávania turistických krás našich severných susedov. Každé z týchto troch susedných miest je síce iné, ale ani v jednom z nich sa nebudete nudiť. Prvé vás nadchne svojim historickým jadrom, druhé príjemnou prímorskou kúpeľnou atmosférou a tretie svojím moderným šmrncom. A najlepšie na tom je, že sa dajú poľahky preskúmať za jediný predĺžený víkend.



 

Najrýchlejšie a najpohodlnejšie sa do Gdanska  prepravíte z viedenského letiska za príjemné ceny s niektorou z nízkonákladových aeroliniek.  Ceny v Poľsku sú navyše podobné ako na Slovensku, takže si víkend  môžete aj vďaka tomu užiť do sýtosti. Nádherný Gdansk sme vám už priblížili, teraz predstavujeme ostatné z miest čarovného Trojmestia. Prímestské vlaky SKM vás tam dovezú za 20 minút.

 

Gdyňa 

Kedysi malá rybárska dedinka sa v 20. rokoch 20. storočia po masívnej výstavbe zmenila na moderné mesto s vyše 200 tisíc obyvateľmi. V súčasnosti je Gdyňa hlavným námorným prístavom Poľska. Jeho symbolmi sú dve 130 metrov vysoké veže budov Sea Towers, postavené pri mori a taktiež veľké zaoceánske lode, ktoré tu majú pri plavbách okolo sveta zastávky.

Na nábreží kotvia aj dve historické lode, z ktorých sú dnes múzeá. Jednou z nich je najstarší torpédoborec na svete ORP Błyskawica, jediná zachovaná poľská loď postavená pred II. svetovou vojnou. Prehliadková trasa návštevníkov prevedie palubou s delostreleckou a torpédovou výzbrojou a aj podpalubím, kde sa nachádza expozícia poľskej námornej histórie, strojovňa a ubytovacie priestory námorníkov.

Druhá historická loď kotviaca hneď vedľa je Dar Pomorza, bývalá školská fregata, ktorá bola postavená v Hamburgu v rokoch 1909 - 1910. Má dĺžku 91 metrov a šírku 16 metrov a svojho času slúžila ako výcviková loď nemeckého námorníctva. V roku 1929 ju odkúpila námorná škola v Gdyni, ktorá ju využívala až do leta 1982, kedy bola vyradená zo služby, zakotvená pri móle a sprístupnená verejnosti.

Na konci gdynského móla sa oplatí navštíviť aj gdynské akvárium s takými atrakciami, ako je najväčší koralový útes v Poľsku, obrovská chobotnica , žralok čierny , červené pirane či trpasličí krokodíl. Muži ocenia návštevu Múzea vojenského námorníctva a zaujímavé je aj Múzeum poľskej emigrácie.

V Gdyni sa koná každoročne aj filmový festival, ktorý je najdôležitejšou udalosťou vo svete poľského filmu. Nádhernú panorámu na celé mesto, poloostrov Hel a Baltské more s mestskými plážami si vychutnáte z Kamienne Góry, na ktorú vás vyvezie pozemná lanovka. 

 

Sopot

Posledné mesto z Trojmestia sú Sopoty, známe je predovšetkým ako kúpeľné centrum a taktiež svojim najdlhším dreveným mólom v Európe. To má dĺžku zhruba 511 metrov a na jeho konci je prístav plný rôznych jácht a katamaránov.

Každoročne sa v Sopotách od roku 1961 koná aj známy medzinárodný hudobný festival Polsat Sopot Festival, niekdajšia socialistická obdoba Eurovízie, na ktorom v roku 1977 zahviezdila za Československo aj Helena Vondráčková s pesničkou Maľovaný džbánok. Vystupoval tu aj „zlatý slavík z Prahy“ Karel Gott.   

Počas leta je Sopot obľúbeným prímorským letoviskom, označovaným aj ako poľská riviéra, ktorého piesočnaté pláže sa tiahnu v dĺžke zhruba 4,5 kilometra. Dominantou tohto letoviska je luxusný hotel Grand, ktorý navštívilo už viacero slávnych osobností, medzi inými aj Charlese de Gaulle, Marlene Dietrich či Greta Garbo.

Pri potulkách mestom nájdete množstvo kaviarni, reštaurácií aj umeleckých galérií a na hlavnej pešej triede Monte Cassino určite neprehliadnete ešte jednu zaujímavú atrakciu. Je ňou tzv. Krivý dom, ktorý vyzerá tak trocha rozprávkovo a slúži ako nákupné centrum.  Bol postavený v roku 2004 a inšpirovaný rozprávkovými ilustráciami Jana Marcina Szancera a Pera Dahlberga.

 

Malbork

Počas návštevy Trojmestia by ste si nemali určite nechať ujsť aj návštevu jednej z najnavštevovanejších turistických atrakcií Poľska. Najväčší tehlový hrad na svete sa nachádza necelú hodinku vlakom od Gdanska, v meste Malbork.

Pôvodne bol hrad od konca 13. storočia sídlom Rádu nemeckých rytierov a ich veľmajstra. Neskôr prešiel do majetku poľských kráľov a následne ho ovládlo Prusko. Na konci 2. svetovej vojny bol zdevastovaný urputnými bojmi. Po vojne sa začalo s rozsiahlou rekonštrukciou do podoby zo 14. storočia a od 60. rokov 20. storočia je hrad sprístupnený verejnosti.

V roku 1997 bol celý hradný areál zapísaný na Zoznam UNESCO. Hradné múzeum prezentuje zbierky stredovekého umenia, zbraní, mincí a medailí, stredovekých listín  a aj jedinečnú zbierku umeleckých predmetov z jantáru. Prehliadku môžete absolvovať v skupinkách buď so sprievodcom, alebo individuálne s audioguidom, ktorý je dostupný vo viacerých jazykoch (aj v češtine).

Na prehliadku hradu si vyhraďte najmenej 3 hodiny, lebo areál hradu je vskutku rozsiahly a impozantný a zanechá v každom veľký dojem. Napokon - ako celé Trojmestie.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autor

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa