Na potulkách Poľskom: Svätokrížske vojvodstvo Slovákov veľmi prekvapí

2021-10-20 13:00:00 |   |    | 

Poľsko, to je pre väčšinu slovenských turistov len Krakov a Varšava. Menej známe Svätokrížske vojvodstvo rozprestierajúce sa medzi nimi, bohaté na prírodné geoparky, kúpele aj hrady, nás však poriadne prekvapilo.



 

Kúpeľné mestečko Busko-Zdrój

Kúpeľná tradícia mestečka v južnej časti Svätokrížskeho vojvodstva siaha do 19. storočia. Busko-Zdrój patrí medzi najslnečnejšie mestá v Poľsku, o čom sme sa mali možnosť presvedčiť aj sami priamo na mieste.

Vďaka vode s obsahom síry tu vznikli jedny z najznámejších kúpeľov v Poľsku. Špecifická mikroklíma, veľa slnečných dní v roku, panenská príroda a najmä liečebné a minerálne vody predstavujú to najväčšie bohatstvo mesta. Busko sa môže pochváliť unikátnou sulfidovou vodou, ktorá pôsobí proti zápalom, reume, má neutralizujúce vlastnosti a stimuluje biochemické procesy. Nachádza sa tu viacero kúpeľných domov a wellness hotelov.

V kúpeľnom parku s krásnymi zákutiami, starými stromami a viacerými altánkami sa nachádza aj sanatórium Marconi, ktoré postavil v roku 1836 známy architekt Henryk Marconi. V jeho hlavnej sieni môžu návštevníci načerpať a vypiť si pramenistú vodu, nachádza sa tu aj koncertná sála, ktorá láka návštevníkov na koncerty skvelých umelcov z Poľska i zo zahraničia.

V mestečku sa nachádza aj pre nás Slovákov zatiaľ neznáma „Gradovňa“, čo je zhruba 10 metrov vysoká kruhová vežová stavba zo smrekového dreva vyplnená vetvičkami z trnkových kríkov. Pomaly cez ne nechávajú prekvapkávať vodu a na vetvičkách sa vytvárajú kryštáliky soli.

V minulosti Gradovňa slúžila výlučne na získavanie soli z tunajších prameňov. Dnes sa využíva ako miesto s liečebnými účinkami - môžete tu inhalovať zdraviu prospešné aerosóly. Keď sa zhlboka nadýchnete, máte pocit, že ste pri mori a vdychujete morský vzduch.

 

Mesto Kielce

Moderné mesto Kielce s dvestotisíc obyvateľmi je administratívnym centrom Svätokrížskeho vojvodstva. Jedným z najkrajších historických zákutí na území mesta je zámocké návršie, ktoré v minulosti spolutvorilo tzv. biskupské mesto.

Vyznačuje sa mnohými sakrálnymi i svetskými stavbami, k najdôležitejším z nich patrí palác krakovských biskupov a katedrálna bazilika. Prejsť sa môžete aj hlavným bulvárom, Sienkiewiczovou ulicou, ktorá patrí zhruba s 1280 metrami k najdlhším v Poľsku.

Mesto sa na svojom území pýši geoparkom Geonatura Kielce, ktorý je súčasťou Svätokrížskeho geoparku patriacom od apríla 2021 k sieti Geoparkov UNESCO. Súčasťou geoparku Kielce sú štyri rezervácie: Wietrznia, Kadzielnia, Ślichowice a Botanická záhrada.

Tieto bývalé lomy s množstvom jaskýň sú vyhľadávanou oblasťou geoturistiky a vzdelávania. V meste je aj moderné Centrum geovzdelávania, pri ktorého návšteve lepšie pochopíte výnimočný geologický fenomén Svätokrížskych hôr.

 

Mestečko porcelánu Ćmielów

Živé múzeum porcelánu a keramiky vám ponúka výlet do sveta porcelánu, v ktorom sa dozviete viac o jeho výrobe a jeho histórii. Naživo môžete pozorovať, ako ručne vzniká porcelán, pričom si tento proces môžete vyskúšať aj na vlastnej koži. Počas prehliadky môžete pozorovať nielen modelovanie porcelánu v konkrétnych formách, ale aj proces jeho vypaľovania. Nakuknete aj do pôvodnej pece, kde vám premietnu film o procese výroby.

Pýchou fabriky je smaragdový porcelán, prvý a jediný na svete, ktorého výrobu len nedávno vynašiel majiteľ manufaktúry Adam Spala v spolupráci s odborníkmi z krakovskej Univerzity vedy a techniky. Na jeho výrobu používajú prášok z drvených smaragdov a výsledok je jeho jemne zelenkavá farba.

Inšpiráciou mu bol ružový porcelán a jeho vynálezca Bronisław Kryński, ktorý bol majiteľom fabriky v medzivojnovom období. V múzeu si môžete pozrieť aj malú výstavu historického porcelánu. Medzi vystavenými exponátmi sa nachádzajú aj kúsky, ktoré tu dal vyrobiť ruský cár Mikuláš II. pre svoju milenku, poľskú primabalerínu.

 

Autentické stredoveké mestečko Szydłow

Ďalším atraktívnym miestom regiónu je opevnené historické kráľovské mestečko Szydłow. Nachádza sa tu hneď niekoľko turistických atrakcií, medzi ktoré patrí aj zrekonštruovaná zrúcanina niekdajšieho kráovského hradu, v ktorom dnes sídli Múzeum poľských kráľovských hradov.

Uvidíte tu aj unikátnu rytiersku sálu, ktorá je považovaná za najlepšie zachovanú kráľovskú gotickú stavbu obytného charakteru v Poľsku. Ďalšou atrakciou mestečka je jedna z najstarších synagóg v Poľsku, postavená v 16. storočí z lámaného kameňa. Má múry hrubé až dva metre, čo z nej robí malú pevnosť. V súčasnosti synagóga slúži ako turistické informačné centrum.

 

Mesto optimizmu Sandomierz

Takto prezývajú jedno z najstarších miest v Poľsku, ležiace pri rieke Visla. A to vďaka pruhovanému kameňu, okrasnej formy kremeňa, ktorý sa ťaží v tomto regióne a nazývajú ho „kameňom optimizmu“. Má výraznú štruktúru, ktorá pripomína tečúcu vodu.  Na Zamkowej ulici môžete vidieť pri ceste aj model veľkého prsteňa s týmto kameňom, ktorý váži 80 kilogramov.

Mesto sa môže pochváliť aj architektonickými stavbami, ktoré boli postavené v štýle stredovekého šachovnicového usporiadania, sústredenými okolo obdĺžnikového hlavného Trhového námestia. V jeho strede sa vypína renesančná radnica zo 14. storočia, ktorá je jednou z najkrajších v Poľsku. Pýchou centra je aj gotická katedrálna bazilika.

V meste Sandomierz sa pri brehu rieky Visly vypína aj stavba kráľovského hradu zo 14. storočia, v ktorom dnes sídli Regionálne múzeum. Mesto si môžete pozrieť z vtáčej perspektívy, keď vystúpite na vyhliadkovú plošinu Opatowskej brány. Následne sa môžete vydať na prehliadku podzemnej turistickej trasy, ktorá bola vybudovaná na mieste niekdajších meštianskych pivníc.

Podzemné pivnice a žaláre fungujúce po stáročia tu neboli len miestom skladovania tovaru, ale slúžili obyvateľom aj ako úkryt pred nepriateľmi. V meste sa nachádza aj zaujímavá prírodná atrakcia - úžľabina kráľovnej Hedvigy. Je to vlastne sprašová roklina, ktorú tu po stáročia vytvárala tečúca voda. Vrcholy stien sú pokryté listnatými stromami, ktorých korene vytvárajú na bokoch rokliny originálne tvary.

 

Cyklochodník Green Velo

V regióne si môžete užiť aj aktívnu turistiku. Vyskúšajte napríklad aj s pomocou eurofondov vybudovaný cyklochodník Green Velo merajúci takmer 2000 kilometrov. Je najdlhším v Poľsku a spája 5 vojvodstiev v jeho východnej časti - Varmsko-mazúrske, Podleské, Lublinské, Podkarpatské a Svätokrížske.

V Svätokrížskom regióne trasa prechádza cez viacero historických miest, popri rieke Visle, cez ovocné sady či vinohrady. Na svoje si na nej prídu rodiny s deťmi, individuálni cyklisti i seniori. Vydať sa na ňom môžete napríklad z Kielcov do Sandomierzu. Po ceste uvidíte viacero atrakcií, ako napríklad zrúcaninu paláca Krzyżtopór v obci Ujazd, kedysi najväčšiu palácovú pevnosť v Európe.

O prípadné prenocovanie na trase nie je núdza. K dispozícii sú hotely, penzióny, hostely a taktiež viacero agroturistických fariem. Kuchyňa je tiež vynikajúca a jedlá podávané na farmách, krčmách a baroch sa pripravujú z domácich produktov podľa tradičných receptov.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autor, Sławek Rakowski

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa