Na potulkách Velkopoľskom: Prvé hlavné mesto, legendárna Poznaň a ešte omnoho viac

2022-06-26 00:00:00 |   |    | 

Región v severozápadnom Poľsku sa pýši mnohými cennými historickými pamiatkami. Nájdete tu napríklad prvé hlavné mesto krajiny, krásne zámky a aj najstaršie železničné depo parných lokomotív.



 

Miesto, kde vzniklo Poľsko

Mesto Hnezdno (Gniezno) je považované za kolísku poľského štátu a národa. Práve tu sa v 10. storočí prvýkrát zjednotili rôzne kmene regiónu ako Poliaci a stalo sa aj historicky prvým hlavným mestom Poľska. Mesto bolo postavené na siedmich pahorkoch a jeho pôvodný názov pochádza z poľského slova „gniazdo“, čo znamená „hniezdo“.

Vďaka tunajšej impozantnej katedrále postavenej z červených tehál, ktorá bola v rokoch 1000 až 1300  dejiskom korunovácií prvých poľských kráľov, má mesto dôležité postavenie v kráľovskej aj náboženskej histórii krajiny. Na katedrále sa nachádzajú aj slávne bronzové dvere z 12. storočia, ktoré zobrazujú výjavy zo života sv. Vojtecha, a patria k najcennejším exemplárom románskeho umenia v krajine.

Po 240 schodoch môžete vystúpiť aj na vežu katedrály a odmenou vám bude impozantný výhľad na mesto s jeho charakteristickými červenými škridlovými strechami a bielymi stenami domov. V tomto historickom meste si potom môžete prezrieť aj niekoľko krásnych ďalších gotických kostolov a za návštevu určite stojí Arcidiecézne múzeum a Múzeum pôvodu poľského štátu.

V meste si môžete všimnúť aj zaujímavé sochy králikov, ktoré so svojimi symbolickými kostýmami ilustrujú históriu mesta. Slúžia aj ako sprievodcovia po hlavných historických pamiatkach mesta.

 

Centrum regiónu - Poznaň

Hlavné mesto Velkopoľska Poznaň je síce tak trochu skrytý klenot na poľskej turistickej mape, avšak plné jedinečných atrakcií, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Tu je niekoľko tipov, ktoré tu určite neobíďte. Prehliadkou mesta môžete začať na Hlavnom námestí Stary Rynek, kde vás okamžite upúta renesančná radnica so 61 metrov vysokou vežou

Každý deň na poludnie sa cez pár malých dvierok nad hodinami objavia dve kovové kozy a 12-krát narazia do seba svojimi rohmi. K ich inštalácii sa viaže legenda, ktorá hovorí, že po dokončení mali byť hodiny vystavené všetkým radným a starostovi Poznane. Pri tejto príležitosti bolo pripravené pohostenie, ale pre nešikovnosť jedného z kuchárov sa mäso, ktoré sa malo podávať, úplne spálilo.

Aby si kuchár zachoval tvár, ukradol dve kozliatka, ktoré mal v úmysle upiecť a naservírovať, no tie utiekli na radničnú vežu. Keď prišli hostia, uvideli, ako dve kozy na veži narážajú hlavami na rímsu veže. Vtedy starosta prikázal, aby k hodinovému mechanizmu vyrobili mechanické kozy. V radnici môžete navštíviť aj Historické múzeum Poznane, ktoré návštevníkom predstavuje v nádherných interiéroch zaujímavú výstavu o histórii mesta.

Na Hlavnom námestí nájdete aj unikátne múzeum sladkých croissantov svätého Martina, ktoré sú pre Poznaň typické. Vyrábajú ich z pololístkového cesta a bieleho maku a hoci ich predávajú mnohé cukrárne po celej krajine, právo piecť ich má iba oblasť Veľkopoľska. Patria medzi najznámejšie poľské múčniky,  chránené certifikátom pravosti Európskej únie.

Tradícia ich pečenia siaha až do 19. storočia a je úzko spätá so sviatkom svätého Martina, kedy sa v meste pečú tieto dobroty, ktorých sa tu zje zhruba 250 ton. V tomto zážitkovom múzeu môžete vidieť každý deň aj originálne predstavenia, ktoré vám poodhalia tajomstvá svätomartinských croissantov a ďalších poznanských pých, prezentované naživo miestnymi obyvateľmi.

Ďalšou atrakciou mesta je katedrálny ostrov, nachádzajúci sa asi kilometer od centra mesta, na rieke Warte. Pôvodná osada z 9. storočia sa tu postupne premenila na oválnu pevnosť obohnanú valmi s raným kamenným palácom a katedrálou. V 13. storočí, keď sa Poznaň rozšírila za hranice ostrova a bolo tu založené nové mesto, stratil Ostrów Tumski svoj obchodný a administratívny význam, ale zostal sídlom cirkevných autorít.

Tomuto riečnemu ostrovu dominuje monumentálna, dvojvežová Poznanská katedrála, pôvodne postavená v roku 968. Za hlavným oltárom sa nachádza Zlatá kaplnka v byzantskom štýle a hrobky prvých poľských kráľov Mieszka I. a Boleslava Chrabrého.

V Starom meste, hneď vedľa univerzity nájdete aj niekdajšiu najmladšiu cisársku rezidenciu v Európe, ktorá vznikla začiatkom 20. storočia pre nemeckého cisára Wilhelma II. Po 1. svetovej vojne v zámku sídlilo okrem iného aj matematické oddelenie Poznanskej univerzity, ktorej absolventi prelomili kód nemeckého šifrovacieho stroja Enigma.

Počas 2. svetovej vojny bola rezidencia kompletne zrekonštruovaná a premenená na sídlo Adolfa Hitlera. Dnes je zámok kultúrnym zariadením s množstvom výstav, kinom a detským animačným divadlom.

 

Baroková perla Poľska

Pri potulkách regiónom určite navštívte aj jednu z najkrajších šľachtických rezidencií Poľska, barokový zámok Rogalin neďaleko Poznane. Kedysi bol rodovým sídlom poľského šľachtického rodu Raczyńských. Rodina bola známa svojim prínosom pre poľskú spoločnosť, keďže založili mimo iného aj prvú verejnú knižnicu, galériu umenia a vydali aj mnohé historické rukopisy a kódexy.

Palác kedysi hostil mnoho známych osobností poľského umenia a literatúry, napríklad Adama Mickiewicza a Henryka Sienkiewicza. Súčasnú podobu paláca vytvorili počas jeho rekonštrukcie v 19. storočí kráľovskí architekti Dominic Merlini a John Ch. Kamsetzer. Hlavná budova bola prerobená v neoklasicistickom štýle a prepojená s dvoma galériami a bočnými prístavbami.

Na okraji paláca sa nachádza kaplnka Mauzóleum v štýle klasického chrámu Maison Carée vo francúzskom Nîmes s maurskými prvkami. V kaplnke sv. Marcellína sa nachádzajú hrobky mnohých významných členov rodiny Raczynských, kam patril aj Edward Raczynski, povojnový prezident Poľska v exile.

V pavilóne sa nachádza aj zbierka európskeho a poľského maliarstva, kde uvidíte diela Jaceka Malczewského, Stanislawa Wyspianskeho, ale aj Clauda Moneta, či Vincenta van Gogha. Oproti hlavnému palácu je tiež malá francúzska záhrada, ktorá vedie do väčšieho anglického parku, pôvodne rozmiestneného v dubovom lese s niekoľko sto rokov starými stromami.

 

Za zážitkami na železnici

Parné lokomotívy na koľajniciach sú pomerne vzácne a záujem o ne každým rokom rastie. Pokiaľ ste taktiež ich fanúšikmi a máte radi jazdy na historických vlakoch, vyberte sa do mesta Wolsztyn 80 kilometrov od Poznane. Práve tu nájdete posledné a neuveriteľne zachované a zrekonštruované depo parných lokomotív.

Bolo postavené v rokoch 1896 až 1905 a zahŕňa impozantnú staničnú halu, kruhovú budovu a vodárenskú vežu plus úžasné množstvo technického a záchranného vybavenia v pôvodnom stave spred viac ako 100 rokov, ktoré stále funguje. Pýchou rozsiahlej zbierky historických lokomotív je „Piękna Helena“ (Krásna Helena) z roku 1937 a aj najrýchlejší poľský parný vlak, aký bol kedy vypravený na koľajnice.

Súčasťou depa sú aj desiatky múzejných exponátov o regionálnej a európskej histórii železníc, dielne a šatne bývalých zamestnancov a rôzne vlakové vozne. Keďže depo je do istej miery skanzen, návšteva je možná kedykoľvek. Historické lokomotívy slúžia aj na turistické účely a premávajú na linke v smere z Wolsztyna do Poznane a z Wolsztyna do Leszna.

 

Autor: © Zoznam/Peter Samuel Tóth

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa