Do Sudánu za pokladmi starého Egypta

2013-01-11 16:00:00 |   |    | 

Pozrieť sa na pyramídy v Egypte vyžaduje značnú vytrvalosť. Prebujnený turistický ruch vás nenechá vydýchnuť prakticky nikde, a preto vychutnať si pôvodnú krásu magických divov sveta vás bude stáť nejednu nervovú bunku. Neďaleko prepchatých egyptských parkovísk však ticho stojí omnoho väčší komplex starovekých pyramíd a stavieb všetkého druhu, takmer nikým nepozorovaný. Všetko, čo musíte urobiť, je prejsť po Níle trochu na juh, do Sudánu.



Určite vás napadne, že cestovať do Sudánu môže len blázon, pretože dlhoročný konflikt v Darfúre naozaj nie je ideálnym zážitkom z dovolenky. Pravdou ale je, že Sudán je najväčším africkým štátom a že Darfúr je od božsky krásnych archeologických nálezísk pekne ďaleko. V posledných rokoch sa navyše politická situácia v Sudáne zásadne upokojila a po tohtoročnom referende sa južná, kresťanská časť štátu, zrejme konečne oddelí od tej severnej, moslimskej.

 

  • Egypťania v Sudáne

Neuveriteľné bohatstvo starovekého Egypta má svoj pôvod okrem iného v zlatých doloch Núbie, terajšieho severného Sudánu. Doklady o obchodných stykoch týchto dvoch starovekých civilizácií pochádzajú už z doby 3 000 rokov pred naším letopočtom. Počas obdobia Strednej a Novej ríše dokonca mocný Egypt územie svojho obchodného partnera opakovane obsadil a získal tak neobmedzený prístup nielen k jeho zlatu, ale i k exotickému tovaru rovníkovej Afriky.

 

Bohatá história krajiny, ktorá tu dodnes vyvoláva spory, sa ale v prvom rade zaslúžila o nesmierne množstvo unikátnych pamiatok a artefaktov z dôb najstarších civilizácií. Úplne opustené a bez dohľadu sa v Nubijskej púšti z ničoho nič týčia hlúčiky pyramíd a chrámov. Kráľovská nekropola Meroe vám vyrazí dych krásou asi stovky pyramíd v susedstve nádherných piesočných dún.

 

Meroe - kráľovská nekropola

Mesto Meroe sa spolu s Napatou stala postupne sídlom nezávislého kráľovstva Kuš, ktoré vystriedalo egyptskú nadvládu. Kušitia sa od Egypťanov veľa naučili a za svojich prijali i obľúbených bohov Amona, Isis alebo Hora. Tiež stavba pyramíd mŕtvym faraónom a ich rodinám je dôsledkom dlhoročného egyptského vplyvu. Práve v Meroe sa pred vami z ničoho nič v púšti zjavia prekrásne pyramídy, vyrastajúce z piesku ako veľkomesto. Pre návštevu unikátnych čiernych pyramíd z doby Merojskej ríše (600 pr. n. l. – 350 n. l.) musíte mať povolenie, ktoré sa udeľuje v Chartúme, možno ho však tiež kúpiť na mieste za 10 dolárov.

 

  • Merojské písmo

Egyptské hieroglyfy starovekým Núbijcom zrejme nešli, ich písmo s nimi totiž nemá nič spoločné. Skôr sa vraj 23 symbolov podobá staroperzštine alebo etruskému písmu. Rozlúštiť písmo sa už síce historikom podarilo, hádankou však stále zostáva samotný merojský jazyk.

 

Napata - pohrebisko na úpätí hory

Pár kilometrov od rieky Níl sa týči hora Jebel Barkal. Táto svätá hora je z červeného pieskovca a vďaka svojej jedinečnej veľkosti a kráse bola vždy miestom náboženského významu. Na jej úpätí starí obyvatelia kráľovstva Kuš postavili mesto Napata, ktoré bolo niekoľko storočí hlavným mestom celej ríše. Preto tu nájdeme rozľahlé pohrebisko a tiež množstvo ešte neodkrytých archeologických nálezísk.

Stavbou, ktorú v týchto miestach rozhodne nesmiete prehliadnuť, je najvyššia pyramída faraóna Taharqy, merajúca 50 metrov. Ten najkrajší zážitok vás samozrejme čaká vo vnútri, pretože vidieť tie úchvatné maľby a reliéfy len za svitu strážcovej lampy je jednoducho neuveriteľný pocit.

 

Chartúm - sútok dvoch Nílov

Hlavné mesto Sudánu Chartúm leží v údolí rieky Níl v mieste, kde do Bieleho Nílu vteká Modrý Níl. Leží v tropickom pásme, takže priemerná mesačná teplota v januári je tu 22,7 °C a 31,6 °C v júli, takže čo viac si priať. I keď mesto bolo založené až v roku 1821 Egypťanmi ako vojenský tábor, rýchlo sa vypracovalo na dôležitý uzol celej krajiny. Keď potom v roku 1898 Sudán ovládli Briti, prebudovali Chartúm v unikátnom koloniálnom štýle.

Historické bohatstvo celej krajiny na vás v Chartúme čaká v miestnom archeologickom múzeu, ktorého expozície obsahujú zbierky z mnohých období sudánskej histórie. V tunajšej záhrade stoja dva zrekonštruované egyptské chrámy, zachránené zo zaplavenej oblasti Nasírovho jazera. Nezameniteľnou atmosférou vás obklopí trhovisko Omdurman Suk, kde sa vám všemožní obchodníci budú snažiť predať výrobky z ebenového dreva a slonoviny, zlaté šperky a skrátka čokoľvek, za čo im budete ochotní zaplatiť.

 

  • Ako sa (ne)chovať v moslimskej krajine

Notoricky známy je úzus v obliekaní - ženy z cudziny vyvolávajú rozruch už svojim výzorom, je preto nanajvýš nevhodné podporovať tento záujem holými ramenami, hlbokými výstrihmi a minisukňami. Tiež ľaváci budú mať problémy - ľavá ruka je totiž považovaná za nečistú a preto ňou nesmiete gestikulovať, zdraviť alebo jesť. Nepatrí sa tiež obracať sa k ľuďom chrbtom, vystrkovať na nich chodidlá alebo podrážku topánok, bozkávať sa na verejnosti alebo vodiť sa so ženou za ruku. Moslimom rozhodne neponúkajte alkohol a bravčové mäso a alkohol na verejnosti ani nepite.

 

Lacné ubytovanie i jedlo sa dá v hlavnom meste nájsť v okolí veľkej mešity a s jeho hľadaním vám ochotne pomôže prvý Sudánec, na ktorého narazíte. Ale nič nie je zadarmo, majte preto poruke sadu pier a bonbóny, pretože práve tieto u nás obyčajné veci sú v Sudáne silným platidlom.

Ak sa rozhodnete do Sudánu cestovať, odporúčam nešetriť a zaplatiť špecializovanej cestovnej kancelárii alebo aspoň niekomu, kto vám na mieste pomôže všetko zariadiť. Cena luxusných poznávacích zájazdov „so všetkým“ sa pohybuje okolo 2 800 eur, zatiaľ čo samotná letenka vás bude stáť zhruba 800 eur. Okrem nej však budete potrebovať tiež vízum a očkovanie proti žltačke A a B a brušnému týfusu. Každý individuálny návštevník Sudánu sa navyše musí zaregistrovať v priebehu siedmich dní na oddelení cudzineckej polície.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd do Sudánu a k ďalším starovekým civilizáciám

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Sudánu:

 

  • Sudán: Objavte krajinu čiernych faraónov, opustené pyramídy v púšti, archeologické klenoty, ktoré stále čakajú na svoje objavenie v nekonečnej núbijskej púšti.
  • Veľký okruh po Izraeli: Objavte Svätú zem, z ktorej vzišlo veľké náboženstvo i kultúrne tradície. Poznajte základ našej civilizácie a navštívte Izrael. História na vás bude dýchať na každom kroku.
  • Veľký okruh po Egypte: Ohromujúce pyramídy kráľov Starej ríše mali zvečniť dávnych vládcov, najväčšia náboženská stavba planéty - chrám štátneho boha Amóna Ré v Karnaku doposiaľ symbolizuje nemennosť, odvekosť už zaniknutého systému. Vydajte sa po Níle za krásami Egypta!

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa