Starobylá Etiópia - ríša kráľovnej zo Sáby a tajomných domorodých kmeňov

2013-07-04 16:00:00 |   |    | 

Divoké kmene, nebezpečné hory, pradávna história. Ak vás toto všetko láka, vydajte sa na okruh po Etiópii. V pralesoch sa tu ukrývajú chrámy vytesané v skalách a tunajšie kmene si dodnes zachovávajú tradičný spôsob života. Zožeňte si všetky očkovania a vydajte sa poznať korene ľudstva do turizmom zabudnutej Etiópie.



Nebaví vás chodiť do miest, kam chodia všetci? Otravujú vás hordy turistov na miestach, ktoré tým úplne strácajú svoje čaro? Tak začnite plánovať tak trochu inú dovolenku a vydajte sa do Etiópie, krajiny označovanej za kolísku ľudstva. Práve tu sa totiž našli vôbec najstaršie ľudské pozostatky - kosti australopiteka menom Lucy. Môžete ich vidieť v múzeu hlavného mesta - Addis Abeba.

Etiópia je jednou z krajín s najstarším osídlením na svete a zmienky o jej dávnej histórii nájdete i v Biblii. Len meno sa líši - v minulosti sa Etiópii hovorilo Habeš a toto meno je tu dodnes používané hlavne vo vzťahu k etiópskej rasovej skupine. Dnes už sláva Habešskej ríše vybledla, určite ste však počuli o kráľovnej zo Sáby, ktorá vraj bola práve etiópskou panovníčkou.

 

  • Etiópske písmo Ge'ez

Jediné africké pôvodné písmo, ktoré sa dodnes používa, je písmo etiópske. Vychádza z písma Féničanov, číta sa zľava doprava a obsahuje 30 znakov pre spoluhlásky a má špeciálne pravidlá odvodzovania samohlások od spoluhlások. Preto má dohromady vyše 200 znakov. Vlastný systém záznamu vymysleli starí Etiópčania tiež v oblasti hudby.

 

Ak sa do Etiópie rozhodnete vydať dnes, rátajte s tým, že tu musíte zostať aspoň dva týždne. Lietadlom sa do Addis Abeby a späť obvykle dostanete s prestupom v Dubaji alebo v Amsterdame za zhruba 650 eur, o približne 100 eur lacnejšie to vyjde z Viedne s prestupom v Káhire alebo v Istanbule. Život v samotnej Etiópii potom už nestojí takmer nič - v reštaurácii sa dobre najete za dve eurá, za priemernú dvojlôžkovú izbu dáte štyri.

I tak však budete mať veľké výdaje, konkrétne za vstupy k pamiatkam a hlavne za sprievodcu a strážcu. Pokiaľ totiž necestujete priamo s cestovnou kanceláriou, ktoré ponúkajú štrnásťdňovú výpravu do Etiópie so všetkým za zhruba tri a pol tisíc eur, musíte si povinne zaplatiť miestneho sprievodcu a „ochranku“. A ceny sú pevné a vysoké. Majte pri sebe tiež dosť tunajších drobných, pretože za akúkoľvek pomoc alebo len za fotenie sa vyžaduje bakšiš.

 

  • Etiópia - krajina opálených ľudí

„Krajina opálených ľudí“, tak by sa vraj dalo preložiť slovo Etiópia. V minulosti sa však takto označovalo celé územie, kde žili obyvatelia tmavšej pleti. Habeš, historické označenie dnešnej Etiópie, zasa vychádza z pomenovania tunajšej kmeňovej skupiny Habašat.

 

Keď teda na toto všetko budete pripravení, môžete si už len pokojne vychutnávať neuveriteľné miesta a nádhernú africkú prírodu. Trebárs neďaleko mesta Arba Minch sa týči takzvaný prírodný New York - skaly tu majú tvar mrakodrapov a tvoria unikátnu skupinu veží. Rovnako ako na mnohých iných miestach Etiópie i tu nájdete divoké kmene. Kmeň Konso je známy svojimi vysokými totemami nad hrobmi mŕtvych, kmeň Dorzo zase v pohorí Gughe stavia bambusové domy v tvare včelích úľov.

O kus ďalej v národnom parku Mago žije kmeň Mursi. Ženy kmeňa Mursi nechodia do solárií ani na manikúru, ale zdobia sa tak, že si do spodnej pery a ušného laloka vkladajú drevený disk. Čím je disk väčší, tým váženejšia táto žena je. Muži však nijak nezaostávajú - na rukách majú zárezy podľa počtu zabitých nepriateľov. V porovnaní s tým bude pozorovanie krokodílov a hrochov na jazere Chamo už len rýdzo odpočinkovou záležitosťou.

Etiópske jazerá sú domovom mnohých živočíchov. Na tom najväčšom - jazere Tana - môžete sledovať kolónie vtákov. Tiež tu nájdete veľmi tradičný trh a nádherné vodopády Modrého Nílu. Naozaj originálny je však pohľad na tunajšie stredoveké kláštory, ktoré sú rozosiate po ostrovoch a polostrovoch jazera. Divom sveta je zas nazývaný hrad zo 16. storočia v meste Gondar.

Bývalé hlavné mesto pradávnej Axumitskej ríše je mesto Axum, dnes známe hlavne pre svoje obrovské kamenné obelisky. Okrem nich tu ale leží mnoho antických pamiatok, ruín palácov a celé mesto je pre zložitosť tunajšej architektúry záhadou starobylej architektúry. V tunajšom kostole sa navyše údajne skrýva židovská Archa dohovoru.

Vôbec najslávnejšie etiópske pamiatky sú tiež v meste Lalibela. Ide o 11 monolitických skalných chrámov z 12. storočia, ktoré sú veľkou vzácnosťou kresťanskej architektúry. Etiópia je totiž treťou krajinou sveta, ktorá prijala kresťanstvo ako štátne náboženstvo a tak na jej území nájdeme enormné množstvo starokresťanských pamiatok. V krajine, ktorá nikdy nebola kolonizovaná, je kresťanstvo vlastne jedinou viditeľnou formou vplyvu.

 

  • Legenda o Lalibele

Etiópsky kráľ Lalibela bol vraj po pobyte v Jeruzaleme tak ohromený, že chcel tiež vybudovať sväté mesto a rozhodol o stavbe kostolov vo svojom kráľovskom meste, ktoré je po ňom dnes pomenované. Kostoly v skalách sa volajú Rieka Jordán alebo Adamov hrob, čo túto teóriu podporuje.

Starobylé kostoly, divoké zvieratá a jedinečné tradičné národy sú však len jednou tvárou Etiópie. Keď vystúpite z auta, ocitnete sa v krajine, kde polovica ľudí žije pod hranicou chudoby. Sucho, hladomor a zákerné choroby sužujú Etiópiu, kde priemerná dĺžka života je len 56 rokov. Zle fungujúci zdravotnícky systém, nedostatok pitnej vody, rozšírená prostitúcia a zúfalá situácia mnohých detí, to sú len niektoré z mnohých tunajších problémov.

Obrovská etnická rozmanitosť, pôvab tunajšej prírody a význam etiópskej histórie však stavia túto africkú krajinu na popredné miesta v „musím navštíviť“ zozname všetkých skutočných cestovateľov. Ideálny mesiac pre cestu do Etiópie je vraj október - takže neváhajte!

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Staroveké mesto Harrar

Presne 99 mešít sa týči v posvätnom meste Harrar, starom obchodnom centre Etiópie. Celé mesto je obstavané hrubými hradbami, okolo ktorých sa krčia malebné obchodíky miestnych remeselníkov.

 

  • Simien mountains len so sprievodcom

Etiópiu pretína hlboká východoafrická priekopa. Tá tu tvorí fascinujúce kaňony a horské štíty, kde zrejme práve vďaka veľkej hĺbke a neprístupnosti terénu môžete vidieť niekoľko endemických druhov.

 

  • Festival tisícich hviezd

Každý rok sa v mestečku Arba Minch schádza vyše tisíc domorodcov z asi stovky afrických kmeňov a hrajú svoju tradičnú hudbu. Úžasný zážitok je umocnený mohutnou podporou publika - divákov môže byť až 20 tisíc.

 

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd za tradičnými africkými kmeňmi a nezvyčajnou kresťanskou architektúrou

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Etiópii: Vitajte v hrdej krajine, ktorá nebola nikdy kolonizovaná, v krajine svetoznámych kresťanských pamiatok i divokých kmeňov žijúcich rovnakým spôsobom tisícky rokov.
  • Safari v srdci divočiny: Program pre klientov túžiacich po vzrušujúcom stretnutí s divokou prírodou a zároveň hľadajúcich azyl špičkových hotelov priamo v africkom buši.
  • Keňa - Tanzánia - Zanzibar: Okruh výkladnej skrine čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa