Vlakom do vnútra Afriky: krajiny Južného kríža sú plné slonov a doposiaľ neodhalených tajomstiev

2012-12-13 11:30:00 |   |    | 

Vlakom uprostred noci trhne a začína prudko brzdiť. Ani pohľad z okienka toho príliš nenapovie. Tma, ktorá leží nad africkou divočinou, je ľudským okom nepreniknuteľná. Po niekoľkých minútach sa dá celý kolos zasa do pohybu a svetlo z jednotlivých „kajút“ matne osvieti veľkú skupinu slonov.



„Je ich tu požehnane a to, že sa pre stádo na koľajniciach občas veľmi prudko brzdí, nie je nič neobvyklé,“ vráti sa ráno k malému nočnému vytrhnutiu zo spánku sprievodca. Vlak, ktorým sa cestuje, nie je bežným africkým dopravným prostriedkom. Naopak, takzvaný Shongololo express vozí výhradne turistov. A to už takmer dve desaťročia.

 

Stonožka na koľajach

Názov Shongololo odkazuje na dobu, kedy bola železničná doprava v Afrike ešte v plienkach (nie, že by dnes bola hlavne v jej subsaharskej časti na vysokej úrovni). Vtedy domorodci považovali vlaky, ktoré uháňali po ich krajine, za ohromné stonožky. A stonožka sa v jazyku niektorých juhoafrických kmeňov povie práve „shongololo“.

Pri pohľade na interiér vlaku si mnohí musia vybaviť slávny Orient Expres. Jednotlivé „kajuty“ sú obložené tmavým drevom, vo vlaku je i knižnica alebo spoločenská miestnosť. Reštaurácia vraj okrem medzinárodnej kuchyne ponúka i špeciality typické pre tento kút Afriky.

Človek si ale interiéru príliš neužije. Vlak totiž ukrajuje kilometre africkej krajiny hlavne v noci. Cez deň jeho dočasní obyvatelia vyrážajú k najkrajším miestam krajín Južného kríža.

 

  • Južný kríž

Prečo sa niektoré krajiny v južnej Afrike označujú ako krajiny Južného kríža? Toto označenie má pôvod u námorníkov. Súhvezdie Južný kríž bolo kedysi výrazným orientačným bodom na nočnej oblohe južnej pologule. Dlhšie rameno pomyselného kríža totiž ukazovalo priamo k južnému pólu. K označeniu juhoafrických krajín, ktoré všetky ležia pod rovníkom, na ceste k južnému pólu už bol len kúsok…

 

Jednou z týchto krajín je i pre Slovákov takmer neznámy Mozambik. Mesto Maputo patrí k tým väčším a prvým prekvapením pre tých, ktorí sem pricestujú vlakom, často býva zistenie, že miestne honosné nádražie navrhol Gustav Eiffel - áno, ten muž, ktorý má „na svedomí“ slávnu parížsku ikonu.

 

Neobývateľný dom z ocele

Dokonca to nie je jediná stavba, ktorú v Mapute vyprojektoval. Je ešte autorom stavby nazývanej Casa do Ferro - domu, ktorý je kompletne celý z ocele. Vznikol už v roku 1892, ale nikto v ňom nikdy nebýval. „Miestna horúca klíma totiž interiér domov počas väčšej časti roka rozpaľuje na nevydržanie,“ vysvetľuje ochotne sprievodca.

K stretnutiu so slonmi i mimo koľají obvykle dochádza až na území Juhoafrickej republiky. Konkrétne v Krugerovom národnom parku. Ten je so svojimi 20 tisíckami štvorcových kilometrov rozlohy suverénne najväčší park na juhu Afriky. Po miestnych nekonečných pláňach sa preháňa asi 30 tisíc zebier, 1 500 levov a každý deň zhruba tritisíc návštevníkov.

 

Grand Canyon Afriky

Krása Juhoafrickej republiky však nekončí ani za bránami tohto najstaršieho parku Afriky. „Panorama Route“ - tak sa hovorí ceste, ktorá vedie údajne najkrajšími miestami tohto štátu. Kaňon vytvorený riekou Blyde je najväčší zelený kaňon na planéte. Pre svoje rozmery a hĺbku až 800 metrov je niekedy označovaný ako Grand Canyon Afriky.

Jeden z najkrajších pohľadov na kaňon je z „Božieho okna“. Názov tohto 700 metrov vysokého skalného masívu, na ktorého vrchole je vyhliadka, je vraj odvodený práve od pohľadu na krajinu, ktorá prvým objaviteľom pripomínala raj.

Mimochodom - Božie okno si zahralo i vo filme. Ak ste videli film „Bohovia musia byť šialení“, potom si spomeňte na scénu, kedy si krovák Xi myslí, že prišiel na koniec sveta - tým je vo filme práve v hmle zahalené Božie okno a jeho okolie.

 

Tajomstvo Veľkej pevnosti v Zimbabwe

Ku krajinám Južného kríža patrí i Zimbabwe. Na pomyselnom vrchole rebríčku najznámejších pamiatok, ktoré na jeho území ležia, je takzvaná Veľká pevnosť. Je nutné podotknúť, že veľkú reklamu jej robí aura tajomna, ktorou je táto stavba obklopená.

Veľká pevnosť je po egyptských pyramídach najväčšou stavbou afrického kontinentu. Stvorená je z miliónov starostlivo opracovaných kameňov. Tie držia pohromade bez pomoci akéhokoľvek spojiva, stavitelia preto museli svoje remeslo perfektne ovládať.

A tu práve nastáva problém - dodnes sa nepodarilo zistiť, kto je autorom tohto komplexu, ani k čomu tajomná stavba slúžila. Vedci vo vnútri neobjavili jediný náznak predchádzajúcej ľudskej činnosti. Kameň navyše v tejto oblasti nie je typický stavebný materiál. Množia sa tak legendy - niekto hovorí, že ide o pozostatok bájnych dolov kráľa Šalamúna, iní zase, že tu bývalo sídlo kráľovnej zo Sáby. Kde je pravda, ťažko povedať…

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Južnej Afriky:

 

  • Shongololo Express - Južný kríž: Strhujúca kombinácia jazdy v legendárnom vlaku a početných výprav za atrakciami, kultúrou a divočinou exotického juhu Afriky. Devätnásť dní, na ktoré sa nezabúda - Veľká pevnosť, Viktóriine vodopády a mnoho ďalšieho…
  • To najlepšie z Južnej Afriky: Atraktívny zájazd, vďaka dĺžke trvania obľúbený medzi klientmi, ktorí majú radšej kratší, ale veľmi intenzívny poznávací program.
  • Naprieč Juhoafrickou republikou: Kapské Mesto, Cape Point, divé zvieratá či pestrá zmes obyvateľov. Lákadlá zvádzajúce k ceste do jedného z najpútavejších kútov planéty.

 

 

Zdroj/autor: Lucie Štěrbová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa