Nádhera a nekonečnosť Namíbijskej púšte

2012-06-04 13:00:00 |   |    | 

NAMÍBIA - Namíbia patrí k najmenej zaľudnením štátom Afriky. Cesta do tejto krajiny je dobrodružstvo samo o sebe. Turista zažije absolútne ticho a pocit nekonečna na najväčších piesočných dunách na svete. Na druhej strane môže robiť výlety do najväčšieho safari s fotografovaním si prenikavých očí dravcov a s nahliadnutím do života, rituálov a múdrosti domorodých obyvateľov.



Najstaršia púšť sveta

Najstaršia púšť sveta Namib sa rozširuje po dobu 55 miliónov rokov. Názov znamená v preklade obrovské miesto a je to tak aj v pravom zmysle slova, pretože sa rozkladá pozdĺž pobrežia Namíbie na dĺžke približne 1 600 kilometrov.

 

Extrémne teplo a veľké hmly ako jediný zdroj vody

Západná časť púšte dostane za rok menej dažďa ako východná časť. Vietor prichádzajúci z Indického oceánu stráca časť svojej vlhkosti, keď prechádza nad Drakensbergove hory.

Naopak, pobrežie v blízkosti veľkého dunového mora býva často zahalené v hmle, ktorá vzniká, keď sa chladné bengálske prúdenie stretne s teplejšími a vlhšími vetrami Atlantiku.

Hmla, ktorá sa tvorí, je taká hustá, že môže byť odviata do vnútrozemia až na vzdialenosť 80 kilometrov.

Na ranné hmly prichádzajúce z oceána sa spolieha celá fauna a flóra ako na hlavný zdroj vody. Hlavne v oblastiach, kde takmer vôbec neprší a kde bola zaznamenaná teplota 66 stupňov Celzia. Chrobáky múčiare pijú kropaje hmly, ktorá im steká po telách a iné chrobáky si zasa v piesku hĺbia žľaby, v ktorých sa vlhkosť zachytí.

 

Fauna a flóra

Počas období sucha to vyzerá, akoby na púšti neexistoval život. Akonáhle však troška spŕchne, púšť sa začína prebúdzať a semená rastliniek náhle vypučia, čo priláka pinky a škovránky kŕmiace sa na semenách trávy. Namíbijská fauna sa skladá z článkonožcov a malých zvierat, ako sú jašteričky či myšiaky, ktoré žijú na malom množstve vody.

Niektoré zvieratá využívajú krátke obdobie medzi chladom noci a spaľujúcou dennou horúčavou. Púšť je vľúdna len k tomu, kto sa bezpečne ukryl. Nájdeme tu však aj menšie množstvo púštnych antilop, gazely, hyeny a v niektorých oblastiach aj púštne slony a levy.

Rastie tu pozoruhodný druh rastliny Welwitschia, ktorú nenájdeme nikde inde na svete. Vedci ju považujú za živú fosíliu pre svoju schopnosť žiť v takýchto extrémne suchých podmienkach toľko rokov. Listy tejto rastliny môžu byť dlhé niekoľko metrov a pokrútené z neustálych púštnych vetrov. Bez vody dokáže prežiť niekoľko rokov, počas ktorých spotrebuje svoje zásoby a v období dažďa sa znova jej listy zazelenajú a naberú si potrebné zásoby.

 

Národný park Namib-Naukluft a Pobrežie kostlivcov

Národný park Namib-Naukluft, ktorý sa rozprestiera v púšti Namib, je najväčšou oborou v Afrike. Väčšina parku je ťažko prístupná. Zaujímavou je najmä oblasť Sossusvlei, v ktorej sú piesočné duny oranžovej farby. Za zmienku ešte rozhodne stojí takzvané Pobrežie kostlivcov. Toto pobrežie je takto nelichotivo prezývané, pretože pripomína osud nešťastných stroskotancov. Kombinácia silného prúdu, častých hmiel a nehostinného púštneho pobrežia neustále vyplavuje kosti rýb, veľrýb a vraky lodí.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Thomas Schoch, Heyheyuwb, Brian McMorrow, ESO travel

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa