V klenote západnej Afriky Mali nájdete tajuplné národy i prírodné kontrasty

2012-06-10 14:00:00 |   |    | 

Kto chce nahliadnuť do života kočovných Tuaregov alebo záhadných Dogonov, ten by sa mal vydať do Mali - klenotu západnej Afriky, kde sa okrem tajuplných národov stretnete i s prírodnými kontrastmi a zachovalými pamiatkami z bohatej histórie jednej z najkrajších afrických krajín.



Sever patrí Sahare, juh zase mohutnej rieke Niger. Mali je podmanivá a výnimočná krajina plná protikladov, ktorá však často stojí v tieni svojich slávnejších susedov, ako je napríklad Alžírsko alebo Senegal.

Rovnako ako niektoré ďalšie štáty čierneho kontinentu patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, líši sa však od ostatných celkom vysokou znášanlivosťou, ktorá vládne medzi rôznorodým obyvateľstvom štátu, do ktorého patria i tajuplní Dogoni.

 

Záhadná krajina Dogonov

Po celom svete o nich koluje množstvo povestí. Hovorí sa, že sú najlepšími astronómami v celej Afrike. A ich kultúra je vraj natoľko zvláštna, že je podľa niektorých nemožné, aby nebola ovplyvnená nejakou mimozemskou civilizáciou. O Dogonoch je však známe, že si svoje tajomstvá starostlivo strážia.

Ich krajina sa rozprestiera okolo útesu Bandiagara. Dogoni sem údajne prišli preto, aby unikli rozmáhajúcemu sa islamu, ktorému by museli obetovať svoje animistické náboženstvo. Teraz žijú na útese alebo okolo útesu v typických dedinkách s bizarnými domčekmi a sýpkami z piesku. Územie, ktoré Dogoni obývajú, je také vzácne, že ho organizácia UNESCO chráni už vyše 20 rokov.

V ich uzavretej spoločnosti platia tajné pravidlá, ktoré nepozná nikto iný než miestni obyvatelia. S rastúcim turistickým ruchom však už Dogoni so svojimi zvykmi toľko tajností nerobia a zvedavým cestovateľom radi predvedú jeden zo svojich jedinečných rituálnych tancov v typických maskách. Samozrejme si za to obvykle nechávajú zaplatiť, ale nikto sa tomu nebráni, pretože sledovať tanec Dogonov na vlastné oči je nezabudnuteľný zážitok.

 

„Až do Timbuktu…“

Legendárne mesto Timbuktu leží v severnej časti krajiny pri rieke Niger. Pri jeho založení v 5. storočí stál tajuplný národ Tuaregov. Vďaka výhodnej polohe, ktorá z Timbuktu urobila východiskový bod pre cestu z juhu Sahary na sever, sa z mesta rýchlo stalo významné ekonomické centrum.

Obchody s otrokmi, zlatom, slonovinou alebo soľou tu len prekvitali a Timbuktu sa vďaka svojmu bohatstvu rýchlo stalo centrom západoafrickej vzdelanosti a kultúry. Jeho význam sa síce postupom času zmenšil, ale dodnes je vďaka zachovalej architektúre jedným z hlavných turistických cieľov v Mali a ďalšou pamiatkou zapísanou na zozname UNESCO. Cestovateľov sem ťahá hlavne trojica honosných mešít, ktorá zlatý vek Timbuktu pripomína dodnes.

 

  • Čaj s názvom Tuareg

Národ Tuaregov dal meno i čaju, ktorý sa pije v celej oblasti Sahary. Nielen že osviežuje, ale slúži i ako symbol pohostinnosti a úcty k hosťovi. Jeho príprava je zložitá - ide o zdĺhavý obrad, pri ktorom sa (nielen) Tuaregovia radi rozprávajú. Pije sa pred jedlom i po ňom, vždy keď príde návšteva.

 

Hlinené mesto a africké Benátky

Hlinené mesto Djenné leží na ostrove v rieke Bani a podobne ako Timbuktu sa rozmohlo hlavne ako dôležitý obchodný uzol. Jeho prezývka je jasná - zachovalo sa tu na 2 tisíc hlinených stavieb sahelského slohu, vrátane tej najvyššej na svete - miestnej Veľkej mešity.

Djenné je známe tiež vďaka výrobe bogolanov, čo sú tkaniny s rôznofarebnými abstraktnými vzormi vytvorenými batikou. (Starosť s výberom suvenírov tak odpadá.) Hlinené mesto má tiež svoje miesto na zozname svetového kultúrneho dedičstva.

Prezývku africké Benátky si vyslúžilo mesto Mopti vďaka svojej polohe na sútoku riek Bani a Niger. Preslávilo sa hrnčiarstvom, šitím látok a výrobou odevov. Okrem toho, že sa tu stretávajú dve rieky, je Mopti miestom, kde sa pretína niekoľko malijských etník. Uvidíte tu spomínaných Tuaregov alebo Dogonov a ďalšie národnosti, ako sú trebárs Bambara, Hausa alebo Boro a Bozo.

Medzi miesta plné jedinečnej atmosféry, kde ich stretnete všetkých, patrí tunajší rušný prístav. Váš nos si dosýta užije intenzívne vône korenia, vaše oči zase všetky možné farby a ucho energický hluk pulzujúceho mesta.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Keňa – Tanzánia - Zanzibar: Okruh výkladnej skrine čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare.
  • Tajomný Madagaskar: Vydáte sa do oblastí ostrova, ktorého poloha a veľkosť umožnili vznik samostatnej a v mnohom výnimočnej flóry a fauny.
  • To najlepšie z Namíbie: Záruka jedinečných spomienok na krajinu ostrých prírodných kontrastov, dravého oceánskeho pobrežia a svojráznu púštnu prírodu.

 

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa