Maroko, jedinečná africká krajina

2012-06-16 10:00:00 |   |    | 

MAROKO - Maroko je štát mnohých tvárí. Táto krajina ponúka veľa zaujímavých atrakcií a miest, ktoré sa oplatí vidieť. Saharu, najväčšiu púšť na svete, ktorá sa tiahne cez desať štátov, pobrežie krajiny obmýva Atlantický oceán, na severe prechádza Gibraltárskym prielivom do Stredozemného mora. Toto je len zopár geografických a prírodných magnetov, ktorými láka Maroko turistov.



Mestá Maroka

Rabat je hlavným mestom a zároveň aj jedným z kráľovských miest Maroka. Toto opevnené staré a prístavné mesto je sídlom kráľa a vlády. Nachádza sa v ňom množstvo maurských pamiatok, je strediskom rybolovu a v jeho útrobách vás môže zaujať aj významné zastúpenie umeleckých remesiel.

Najväčším prístavom Severnej Afriky sa môže pýšiť Casablanca a takisto aj mešitou Hasana II., ktorá je najväčšia v Severnej Afrike a tretia najväčšia na svete.

Nezabudnuteľným mestom pre turistov je Agadir, prístavné mesto v Atlantickom oceáne, ktoré má pre svojich návštevníkov pripravené množstvo hotelových rezortov, hlavne pozdĺž pláže.

A takisto nemôžeme zabudnúť na Marrakéš, mesto nachádzajúce sa vo vnútrozemí, v ktorom môžete obdivovať pamätihodnosti a turistické zaujímavosti, akými sú Djemaa El Fna - námestie v centre mesta so zaklínačmi hadov, akrobatmi, klaunmi a hudobníkmi, Palác Bahia, Saadske hrobky a množstvo iných zaujímavostí.

 

Marocká kuchyňa

Marocké jedlá patria do kuchyne, ktorá je už dlhé roky považovaná vo svete za jednu z najrôznorodejších. Ide o výsledok stáročných vplyvov berberskej, maurskej, európskej a stredomorskej kuchyne. Farebnosť a netradičnosť domácim jedlám dodávajú korenia. Kuracie mäso, kuskus a zelený čaj s mätou sú najobľúbenejšie súčasti tejto kuchyne, ktorých exotické chute môžete vyskúšať kdekoľvek v krajine.

 

Kultúra

Táto etnicky rôznorodá krajina má bohatú kultúru, ktorú ovplyvňujú rôzne svetové národy. Ak navštívite kníhkupectvo, očakávajte rozsiahly výskyt kníh nielen v arabčine, ale aj vo francúzštine. Ďalším dôkazom silného francúzskeho vplyvu je aj Marocké Národné divadlo, ktoré pravidelne ponúka aj francúzske dramatické inscenácie.

V letných mesiacoch sa v celej krajine konajú umelecké a hudobné festivaly, spomedzi ktorých je najznámejší Sacred Music Festival v meste Fés. Ak ste milovníkom umenia a exotiky, neváhajte, Maroko čaká práve na vás.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Lenka Halamová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa