Najnebezpečnejšie tvory Afriky

2012-11-06 12:00:00 |   |    | 

Cestujete na safari do Afriky? Mali by ste myslieť na to, že tento kontinent nie je len pestrý, romantický a krásny, ale aj veľmi divoký a nebezpečný. Prinášame vám zoznam najnebezpečnejších tvorov Afriky. Stretnutie s nimi môže byť pre vás prvé, ale aj posledné...



 

  • Hroch

Hroch je zodpovedný za viac ľudských obetí v Afrike ako akékoľvek iné veľké zviera. Samci hrochov počas celého dňa strážia svoje teritórium, zatiaľ čo samičky kŕmia malých potomkov. Vo svojej prirodzenosti sú veľmi agresívne. Ich čeľusť má 20 ostrých, očných zubov. Hrochy vylučujú prírodný opaľovací krém ako ochranu pred ostrým slnkom. Nedokážu skákať a ich najbližší žijúci príbuzný je veľryba.

 

  • Slon

Ich domovom sú savany a africké dažďové pralesy. Sú využívané ako druh dopravy. Sloní chobot má viac ako 40 tisíc svalov. Je veľmi nepravdepodobné, že narazíte na slona mimo chráneného územia, ale ak by sa to náhodou stalo, stretnutie môže byť vaše posledné. Africké slony, najmä starí a mladí samci, sú veľmi agresívni. Väčšina úmrtí sa končí úplným udupaním obete.

 

  • Mamba čierna

Je jedným z najobávanejších živočíchov v strednej a južnej Afrike. Je to najviac jedovatý had v Afrike a dospelý jedinec dosahuje v priemere 8 stôp na dĺžku (2,5 m). Čierna mamba v skutočnosti nie je čierna, jej koža je zeleno-olivová. Ak mamba zaútočí, zhodí obeť na zem a dokáže ju dobodať 12-15 krát neurocardio-toxickým jedom. Bez protijedu je úmrtnosť stopercentná.

 

  • Komár

Najnebezpečnejší tvor v Afrike je pravdepodobne komár, pretože je zodpovedný za zabitie viac Afričanov ako všetky ostatné živočíchy prostredníctvom šírenia malárie, horúčky a ďalších chorôb. Každoročne malária zabíja viac ako milión obyvateľov Afriky. Každých 45 sekúnd je obeťou malárie malé dieťa do piatich rokov. Len samička Anopheles dokáže šíriť túto chorobu. Vedci preukázali, že je známych viac ako 3 500 druhov tohto hmyzu. 

 

  • Biely žralok

Stretnutia s bielymi žralokmi sú zriedkavé, ale následky veľmi vážne. Útočí na pobreží južnej Afriky a do dnešného dňa sa nezaznamenalo viac ako 200 útokov. Žralokom človek ako taký nevonia, častokrát si len surférske dosky zmýlia s tvarom tela tuleňov.

 

  • Lev

Žije v celej subsaharskej oblasti okrem krovinatých lesov a púští a taktiež v chránených územiach. V priemere sa dožívajú 12-14 rokov. Samec môže dosiahnuť váhu 250 kg. Dvadsať hodín denne sú tieto tvory neaktívne. V posledných rokoch bolo preukázané, že belasý lev Tsavo naozaj žije a príbeh o ňom nebol len mýtus. Najčastejší spôsob zabitia je uškrtenie či rozhryzenie krčnej tepny. Štúdie v roku 2005 zaznamenali vzostupný počet útokov leva na človeka.

 

  • Človek

Ľudstvo bolo zodpovedné za milióny úmrtí prostredníctvom občianskych vojen, hladomorov a ničenia životného prostredia. Mnoho obetí si vyžiadal konflikt v Darfúre či Rwandská genocída. Občianska vojna v Burundi konkrétne 300 tisíc obetí. Vojna „DRC's Second War“ si vyžiadala od roku 1998-2003 viac ako päť a pol milióna životov. Zatiaľ čo sa chlapci u nás radi hrajú „na vojakov“, pre mnoho detí (chlapcov i dievčat) v rôznych častiach Afriky sa stala vojna každodennou realitou. Deti sú nútené prostredníctvom mnohých vplyvov zapojiť sa do priamych bojov.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa