Sneh v Afrike? Vystúpte na Kilimandžáro! Uvidíte ľadovce i tropické pláže

2013-12-28 14:00:00 |   |    | 

TANZÁNIA - Sneh na vrchole Kilimandžára leží tisícky rokov. Už starí Gréci píšu o „veľkej snežnej hore“, ale ešte v polovici 19. storočia nikto nebol schopný uveriť v existenciu snehu kúsok od rovníka. Dnes sa sem môžete vydať i vy a na vlastné oči sledovať nielen africký ľad, ale tiež bielučké pláže, divé zvieratá a domorodé kmene.



Nie je to tak dávno, čo sa na Kilimandžáro, najvyššiu horu Afriky, liezlo i niekoľko týždňov. Večný sneh ale neustále ustupuje a čím menej ľadu na vrchole hory je, tým viac turistov na najvyššiu sopku sveta prichádza. Čas potrebný na zdolanie Kilimandžára sa tak výrazne skrátil - z mesiaca na niekoľko dní. Jedna z najvyšších hôr, na ktorej zdolanie nepotrebujete horolezecký um ani vybavenie, sa tak stala ďalšou zastávkou na ceste za africkým safari a luxusnými prímorskými letoviskami.

To má mnoho výhod, ale tiež množstvo úskalí. „Mnoho ľudí si jednoducho zaplatí zájazd do Afriky s výstupom na Kilimandžáro v domnienke, že táto hora je len o trochu vyššia než Říp,“ hovorí jeden z účastníkov turistického výstupu. Podľa oficiálnych údajov však vrchol Kilimandžára dosiahne len asi 50 percent z 20 tisíc ľudí, ktorí sa o to pokúsia. Okrem úrazu tu totiž pri rýchlom stúpaní (vrchol Kilimandžára je možné dosiahnuť za 5 dní) hrozí tiež zradná výšková choroba.

 

  • Výšková choroba

Vo vysokých nadmorských výškach sa vplyvom nedostatku kyslíka a nízkeho atmosférického tlaku horšie okysličujú bunky ľudského organizmu. Svaly, ale i mozog sú nedostatočne okysličené, čo vyvíja extrémny tlak na srdce a pľúca. Ak sa prejavia zrejmé príznaky výškovej choroby, môže nastať pľúcny či mozgový edém. Výškovej chorobe je možné predchádzať primeranou rýchlosťou stúpania, každý je však na nedostatok kyslíka inak citlivý. Pokiaľ vás vo veľhorách bolí hlava, ste unavení a nemáte chuť na jedlo, mali by ste čo najrýchlejšie začať so zostupom.

 

Ak ale budete počas cesty postupovať presne podľa pokynov vašich sprievodcov, nemusíte sa báť. Účasť sprievodcov je navyše pri výstupe povinná a bez nich vás naozaj nikam nepustia. Pri vstupnej bráne na Kilimandžáro, Marangu gate vo výške 1 980 metrov nad morom, si musíte prenajať tiež kuchára a nosiča. Celá výprava tak nie je lacnou záležitosťou - ak necestujete s cestovnou kanceláriou, ktorá všetko vybaví za vás, pripravte si asi 150 dolárov na deň a osobu + prepitné sprievodcom.

Potom už sa ale môžete tešiť na neuveriteľnú cestu piatimi vegetačnými stupňami, ktorá začína v africkom buši a končí v ľadovcových horách. Na 5 895 metroch prejdete dažďovým pralesom, uvidíte divé a krásne kvetiny a prastaré stromy, ale tiež pustatinu a strmé štíty okolitých vrcholkov. Výstup prebieha postupne a čo najpomalšie, jeden deň je dobré plne venovať aklimatizácii.

Keď sa potom ocitnete na vrchole Kibo, poslednom mieste s výskytom pramenitej vody, čaká vás už len zima a horská púšť bez vegetácie. Vo výške 4 000 metrov nad morom tu často niekto z výpravy zostáva, pretože na vrchol je to ešte dlhých 1 800 metrov. Na Uhuru Peak, najvyšší bod Kilimandžára, sa odchádza o polnoci. Ak ide všetko podľa plánu, uvidíte to najkrajšie svitanie na svete - z vrcholku strechy Afriky.

Nádherné ľadovce s vychádzajúcim slnkom odrážajú všetky farby dúhy, pod sebou vidíte mraky a Tanzániu. Niekde v diaľke sa vlní azúrové more, na ktorého brehoch onedlho nájdete zaslúžený odpočinok. Relaxovať môžete buď na plážach Tanzánie, v luxusných strediskách Kene alebo sa vydať na korením presýtený ostrov Zanzibar.

Na západe nízke kopce, na východe krasové jaskyne a údolia, to všetko zabalené do skvostného plášťa bielych pláží a bohatého podmorského sveta. Okrem rajského kúpania sa môžete vydať preskúmať plantáže korenia, tropický prales alebo historické Kamenné mesto s úzkymi uličkami, sultánskymi palácmi a perzskými kúpeľmi. V oblasti zvanej Kirimkazi uvidíte delfíny a pokiaľ zatúžite spoznať viac z africkej fauny, nie je nič jednoduchšie než preplávať more a rozbehnúť sa na pravé africké safari.

Tradičné je ranné safari, kedy je možné vidieť mačkovité šelmy pri love, nádherný je tiež západ slnka, v jeho oranžových lúčoch sa kúpu plameniaky a slony. Vydať sa môžete tiež na dobrodružné nočné safari, desivo krásne a strašidelné.

Celú veľkú päťku vám predstaví trebárs tanzánsky národný park Serengeti, preslávený každoročnou migráciou obrovských stád zveri. Na jeho území sa môžete stretnúť tvárou v tvár s levmi, leopardmi i gepardmi. O kus ďalej nájdete ďalší tanzánsky skvost - národný park Ngorongoro, ležiaci v prepadnutom kráteri sopky. Vďaka svojej uzavretosti pred okolitým svetom tu funguje unikátny ekosystém, žijúci vlastným životom.

Či už sa rozhodnete ísť do Afriky na safari alebo za exotickým relaxom, zamilujete sa do tej fantastickej krajiny, v ktorej náručí je človek len jedným z mnohých živočíšnych druhov. Divočina afrického buša, sneh a ľad na Kilimandžáre i mierumilovný podmorský svet vo vás prebudí posvätný rešpekt k magickej sile prírody všade okolo.

 

Praktické informácie

Kilimandžáro je najvyššou horou Afriky, je zároveň najvyššou sopkou a tiež najvyšším vrcholom, ktorý možno dosiahnuť bez horolezeckého vybavenia. Preto je veľmi obľúbeným cieľom turistov z celého sveta. Na jeho vrcholku bol odpradávna sneh a ľad, ale v dôsledku globálneho otepľovania ho rapídne ubúda. Za posledných sto rokov ho zmizlo už 80 percent!

Masív Kilimandžára tvoria vyhasnuté sopky Kibo (5 895 m), Shira (4 002 m) a Mawenzi (5 145 m). Najvyšší vrchol nesie meno Uhuru Peak, čo vo svahilštine znamená Vrchol slobody. Dosiahnuť ho možno šiestimi rôznymi cestami, tá najjednoduchšia sa volá Marangu alebo tzv. Coca-Cola route, ta najkrajšia je vraj Machame.

Ako prvý zdolal Kilimandžáro Nemec Hans Meyer v roku 1889, od tej doby sa ale mnohé zmenilo, a tak sa o výstup môže pokúsiť prakticky ktokoľvek. Vrchol možno zdolať po celý rok, najvhodnejší je však september, október a obdobie od januára do marca.

Kilimandžáro nesie tiež ďalšie mená, ako je Uhuru (sloboda), Oldoinyo Oibor (biela hora) a Kilima Njaro (svietiaca hora). Aby vás však do Tanzánie pustili, musíte byť očkovaní proti žltej zimnici.

 

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do Afriky

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Afriky:

 

  • Kilimandžáro so safari a Zanzibar: Niečo pre milovníkov dobrodružstva túžiacich stretnúť sa s divými zvieratami, zdolať najvyššiu horu Afriky a potom si odpočinúť na bielych plážach „ostrova korenia“. Kombinácia poznávacieho a relaxačného zájazdu, kde sa najskôr vydáte zo všetkých síl a potom si zaslúžene odpočiniete!
  • Safari v srdci divočiny: Program pre klientov túžiacich po vzrušujúcom stretnutí s divokou prírodou a zároveň hľadajúcich azyl špičkových hotelov priamo v africkom buši. Prežijete nefalšované africké safari, či už ranné alebo nočné. Dostanete sa na dosah nebezpečným predátorom.
  • Tanzánia - Zanzibar: Okúste pravú exotiku na ostrove korenia! Biele pláže, priezračné more a pohoda vás budú rozmaznávať spolu s žijúcim podmorským svetom. Človek by nepovedal, aká luxusná môže byť plážová dovolenka v Afrike!

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa