Masajovia: Kam sa vytratila hrdosť bojovného národa?

2015-03-17 12:00:00 |   |    | 

Časy kedy ste mohli v kenskej savane stretnúť hrdých bojovníkov na love sú už asi dávno preč. Obrazy, ktoré nám roky podsúvali prírodopisné dokumenty a idylické rozprávania zasnívaných cestovateľov sa rozplynuli ako ranný opar v horúcom slnku a v Keni zostali už len oázy tradičného života. Čo človek stretne, ak sa vyberie do pravej Kene? Nie do národných parkov, nie do platených osád, ale k bežným ľuďom, ktorí musia vyžiť z toho mála, čo juh krajiny ponúka.



 

Masajská zem

 

Podľa rozprávania zistíte, že len čo pristanete v Nairobi ocitnete sa na pôvodnom masajskom území. Z pastvín sa podarilo za približne 200 rokov vybudovať úspešné veľkomesto plné mrakodrapov, víl, obchodných domov, ale aj slumov, škôl, ktoré skôr pripomínajú väznice, a polorozpadnutých, ale obývaných budov. Pôvodné kmene Masajov odtiaľto boli vyhnané už počas kolonizácie a postupne sa presúvali stále viac a viac na juh. Ich zem zabrali bieli veľkostatkári a im zostalo už len presťahovať sa do menej úrodných buší.

Po odchode kolonizátorov sa však pôda nenavrátila do ich rúk. Namiesto toho ich začali miestni utláčatelia vysúvať do národných parkov a vzdialených oblastí bez prístupu k vode. Masajská tragédia sa začala už dávno, no pokračuje až do dnešných dní. Ich zem im viac nepatrí a malé franforce, ktoré si vydobyli spoločným úsilím sa pomaly strácajú v rukách „podnikateľov.“ Napriek tomu, že v Afrike korupciu nevymysleli, veľmi dobre sa jej tu darí na každej úrovni. To sa prejavuje aj na tom, že takýto podnikatelia získavajú legálnym spôsobom pôdu od tradičných Masajov, ktorým bez ich vedomia berú všetko.

Vidno to aj bežným okom. Masajská zem bola kedysi rozsiahlou pastvinou, kde sa voľne presúvali pastieri. Každý z nich vlastnil obrovské množstvo pôdy, a vďaka tomu mohol napásť svoj dobytok aj počas sucha. No časy sa zmenili a s príchodom podnikavcov sa zmenil aj kolorit krajiny. Pláne sa stali menšími a hlavne ohradenými poľami. Túto zmenu zaznamenáte aj bez toho, aby ste videli do toho, čo sa v spoločnosti deje. Starí Masaji vám porozprávajú o tom, ako kedysi v ich zemi nebolo jedného plota, všade len rozpínajúca sa buš a savana. Teraz popri cestách nevidíte nič iné.

 

Zakúpená bieda

 

To čo to spôsobuje je ale omnoho horšie ako ploty. Keďže ide o kmeňovú spoločnosť, o všetkom rozhodujú starší kmeňa. Tí sú v mnohých prípadoch nevzdelaní a o hodnote peňazí nemajú žiadnu predstavu. Preto ich ľahšie zmanipulujú, aby predali svoje majetky. Rodina v takýchto prípadoch príde o všetko a zasiahnuť nemôžu ani mladšie generácie. Masaji jednoducho ako spoločnosť nezvládli príchod moderného sveta. Ich tradície a kultúra sa ukázali byť ľahkým cieľom vypočítavcov, ktorí vsadili na ich nevedomosť a biedu.

Vlastníci pôdy v mnohých prípadoch prepadli vidine peňazí a ľahkého moderného života. Nie je zriedkavé, že Masaj predal pôdu za povedzme 40 miliónov šilingov a následne si za 30 miliónov kúpil auto. To sa pokazilo a jemu nezostalo ani na opravu. Kúpil si vlastnú biedu. A to nie len pre seba, ale aj pre budúce generácie jeho rodiny. Starí Masaji a ich kultúra sa dostala do sporu s tou modernou. Bez toho aby si toho boli vedomí sa vzdali svojho majetku a s „našimi“ peniazmi si nevedeli dať rady. Takýto osud postihol nejednu rodinu, a preto stretnete mnoho mladých ľudí, ktorým zostali už len zdrapy pôdy, ktoré si pre zmenu chránia oplotením.

 

Krv a mlieko

 

Cestovaním po skutočným masajských osadách, teda nie tých sústredených okolo národných parkov, zistíte že spoločnosť, ako nám bola vykreslená, je dnes už len ojedinelou záležitosťou a uvidíte ju len keď si priplatíte. Pri našej ceste do skutočnej masajskej osady sme nevedeli čo čakať. Každý z nás asi myslel na maňaty, teda tradičné nízke hlinené domčeky, hrdých bojovníkov, levie trofeje a podobne. No keď sme po 3 hodinách cesty bušou dorazili do dedinky uvideli sme to, čo v dokumentárnych filmoch, alebo fotografiách celebrít neuvidíte. Tradičná masajská dedina sa zmenila na „mestečko“ plné plechových budovodpadkov. V celej krajine vidno ako sa malé hlinené domčeky menia na plechové chatky. Ale netreba sa čudovať, sú pohodlnejšie a modernejšie. A keby ste si vy mali vybrať medzi mini, spravili by ste tú istú voľbu.

Vďaka takémuto výberu sa pomaly vytráca to čaro, ktoré opisujú cestovné kancelárie. Spolu s ďalšími problémami, s ktorými Masaji musia bojovať, ako sa prírodou a alkoholom, sa mení život v osadách. Tu už isto nestretnete dlhovlasých bojovníkov, ktorí chodia do buše a saván, aby mohli loviť, prípadne chrániť. Divoká zver sa odsťahovala ďaleko od všetkého toho dobytka. Mladí muži zvyčajne chovajú dobytok, chodia do škôl, alebo si „užívajú“ bezstarostnú mladosť. Ak sa ich spýtate na legendárne pitie krvi a mlieka, potvrdia vám to ako folklór, ktorý však už dnes neexistuje. Dokonca aj lovenie levov je zakázané a Masaji levov zabíjajú, len ak chcú niečo odkázať vláde. Mladí muži tak dodržujú sadu tradícií, no tá je obmedzená, a každý z nich radšej uprednostní život v internátnej škole a pohodlnom dome.

Svet sa posunul ďalej a Masaji dnes musia čeliť iným výzvam ako tomu bolo v minulosti. Dnes je jedným z hlavných problémom alkoholizmus. Sucho, strata dobytka a následne aj pôdy spravila z hrdých bojovníkov skupinu, ktorá sa len ťažko bráni. K alkoholu majú bližšie ako k práci, čo vyúsťuje ešte k väčšej biede.

 

Detí ako smetí

 

Keď máte dosť času na pozorovanie objavíte, že Keňa je naozaj špinavá. Je to prekrásna krajina, v ktorej však narazíte na obrovské množstvo plastov a iných odpadkov. Kamkoľvek sa dostala ľudská noha, tak tam existujú hory odpadov. Nikto si s nimi nevie dať rady a nepomáha ani to, že v krajine neexistuje riadny systém zodpovedajúci za kopiace sa smeti. Preto okolo ciest nájdete 10 metrový pruh plný fliaš a tašiek. Niekde ich aspoň spaľujú, inde sa len vŕšia a čakajú na inú generáciu, ktorá si s nimi poradí.

Táto práca zostane na deťoch. Tých, ktoré dnes v húfoch pobehujú, hrajú sa a chodia do internátnych škôl. Podľa matiek je lepšie, ak navštevujú tieto školy, pretože tu dostanú šaty, ubytovaniejedlo, ktoré by si doma nemohli dovoliť. Vyrastá z nich iná generácia. Vďaka množstvu škôl bude vzdelaná a azda schopná popasovať sa s problémami zanechanými predchádzajúcimi generáciami. Detí je tu naozaj všade ako smetí, pomer sa zdá byť rovnaký, vďaka čomu sa dá veriť v lepšiu budúcnosť. Mladí chcú študovať, chodiť na vysokú školu a taktiež cestovať. Možno tak prídu o svoje tradície, ale naoplátku tým získajú niečo iné.

Žiaľbohu sa nám nepodarilo navštíviť „tradičné“ masajské dedinky opísané v v cestopisoch dávnych kolonizátorov. Stretli sme však mnohých zaujímavých ľudí, ktorí prežívajú svoje dni v kenskej realite. Či to už bol mladý muž, ktorého otec predal všetku pôdu, dievča, ktoré pracuje, aby si mohlo zaistiť štúdium, chlapec, ktorý sa po štúdiu vrátil domov pásť rodinný dobytok a starať sa o rodinu, žena-aktivistka, bojujúca za práva kenských žien, matka, ktorá nestačí nakŕmiť svoje deti a pritom dať pozor na manžela alkoholika, alebo mladí muži pracujúci v kempe, aby turistom predviedli „pravú“ masajskú kultúru, všetci tvrdo pracujú, aby dosiahli svoj cieľ. Lepšiu budúcnosť pre seba a Masajov. Ak sa teda rozhodnete navštíviť Keňu, skúste sa na ňu pozrieť aj z tejto strany.

Autor: SiSa

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa