Východoafrická priekopová prepadlina - „Kolíska ľudstva“ leží v nádhernom objatí prírody

2015-05-11 08:00:00 |   |    | 

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým odkiaľ pochádza človek? Teda kde je to miesto, odkiaľ sa rozšíril do sveta?Odpovede na tieto otázky nájdete práve tu. Podľa najnovších biologických a genetických výskumov, vedci zistili, že „kolískou ľudstva“ je Východoafrická priekopová prepadlina. Tá je zaujímavá nielen svojou geológiu, či paleontológiou, ale nachádza sa tu aj zaujímavých množstvo miest, ktoré zaujmú aj „bežného smrteľníka.“



 

Tajomstvá Afriky

 

Už samotný názov prezrádza miesto, kde sa táto lokalita nachádza, a teda vo východnej Afrike. Prepadlina vznikla extenziou (prepadom) africkej tektonickej dosky a následným vzďaľovaním od arabskej a somálskej platne. Má dĺžku asi 5 000 kilometrov, šírku od 30 do 100 kilometrov a hĺbku od 100 po niekoľko tisíc metrov. Jej počiatky siahajú približne 15 miliónov rokov dozadu. Pre mnohých laikov je práve tu „cesta do pekla,“ ináč presne rovnaký názov má aj jedno miesto v tejto lokalite.

 

Kráľovské jazerá

 

V južnej časti tejto oblasti nájdete šesť nádherných a turisticky vyhľadávaných afrických jazier: Tanganika, Viktóriino jazero, Albertovo jazero, Edwardovo jazero, Kivu a Malawi.

Prvé z menovaných je veľké sladkovodné jazero ležiace medzi štyrmi štátmi (Konžská demokratická republika, Zambia, Tanzánia a Burundi). Jedna z najväčších riek Afriky, Kongo, je práve odtiaľto zásobovaná vodou. Zaujímavé je hlavne pre rybárov, ktorí radi navštevujú nové lovné revíry mimo svojej krajiny. Nájdu tu totiž mnoho druhov ostriežovitých rýb.

Viktóriino jazero je zasa najväčším africkým jazerom známym aj pod názvom Ukerewe. Leží na hraniciach troch štátov: Keňa, Tanzánia a Uganda. Odtiaľto to nebudete mať ďaleko ani na svetoznáme africké safari. Sledovanie voľne žijúcich zvierat, mačkovitých šeliem či slonov je veľmi zaujímavé, ale v niektorých prípadoch i nebezpečné. Je preto nutné dodržať rokmi overené rady safari sprievodcov. V jeho širšom okolí nájdeme aj málo známe Owenove vodopády, ktoré nemôžu síce konkurovať svetoznámym Viktóriiným vodopádom, ale určite stoja za návštevu.

Albertovo jazero je najsevernejším zo spomínaných. Pomenovanie dostalo po zosnulom princovi Albertovi, manželovi kráľovnej Viktórie. Prvým Európanom ktorý ich objavil bol Samuel Baker,  v roku 1864. Práve on pomenoval túto prírodnú krásu. Leží na hraniciach Konžskej demokratickej republiky a Ugandy.

Ďalšie zo spomínaných, Malawi patrí medzi biologicky najrozmanitejšie ekosystémy na Zemi. V jeho vodách nájdete podstatne viac druhov rýb ako v iných jazerách.

 

Pravá kolíska

 

Presunieme sa teraz od 6 veľkých afrických jazier späť k počiatkom ľudstva. Asi najznámejším náleziskom ľudských kostí je Olduvaiská roklina, nachádzajúca sa planine Serengeti v severnej Tanzánií. V 50. rokoch minulého storočia tu našla expedícia na čele L. S. B Leakeym a jeho manželkou mimoriadne vzácne kosti predchodcov človeka. Nie je zarážajúce, že práve sem siahajú naše korene. Olduvaiská roklina a jej širšie okolie je krajina s obrovským prírodným bohatstvom, čo vedeli už naši predkovia. Ak sa zaujímate o históriu môžete túto vzácnu lokalitu navštíviť, nájdete ju v ponuke viacerých cestovných kancelárií.

 

Rôznorodosť našej Zeme je fascinujúca a môžeme ju sledovať aj na vyprahnutom Africkom kontinente. Ak patríte medzi dobrodružnejšie založených ľudí a nemienite stráviť svoju dovolenku vylihovaním na pláži, môžete navštíviť východnú časť Afriky. Tá vám ponúka širokú paletu spoznávania svojich krás a záhad.

 

 

Zdroje/autor: geology.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa