Africký Eden: Kráter Ngorongoro je fascinujúcou Noemovou archou nielen Afriky, ale celej planéty

2015-11-29 07:00:00 |   |    | 

Masajovia toto miesto pomenovali „Dar života“, my ho dnes často pripodobňujeme k biblickej záhrade Eden. A vlastne nie je div. Veď sa tu na ploche výrazne menšej než je rozloha Prahy preháňa až 30 tisíc veľkých cicavcov. Vo voľnej prírode tu žijú posledné kusy takmer vyhubeného nosorožca čierneho, silná populácia levov, tisíce byvolov, zebier i antilop. A hyeny, ktoré sa starajú o to, aby toto na prvý pohľad krehké spoločenstvo dokonale fungovalo. Vitajte v kráteri Ngorongoro.



 

Bojovní Masajovia túto oblasť obsadili pred zhruba dvesto rokmi, keď vyhnali príslušníkov slabších kmeňov. Dnes paradoxne sami musia ustupovať – prísnym pravidlám, ktoré v samotnom kráteri i jeho okolí platia. Prvý Európan –Oscar Baumann sa dostal do krátera až v roku 1892 a hneď pri svojej prvej návšteve skolil tri nosorožce. To by dnes spôsobilo medzinárodný škandál…

 

Najväčšia kaldera sveta ukrýva raj

 

Kráter Ngorongoro je jedným z najslávnejších miest Afriky, sen mnohých cestovateľov, rajská záhrada, perla Tanzánie, ôsmy div sveta… a právom. Na ploche zhruba 260 štvorcových kilometrov žije celá „Veľká päťka“ – slon, byvol, nosorožec, lev a leopard. Slony žijú prevažne na okraji krátera a ide najčastejšie o osamelé samce. Tunajšie nosorožce čierne patria k posledným žijúcim jedincom vo voľnej prírode. V 60. rokoch 20. storočia ich bolo zhruba sto, v roku 1995 žilo v kráteri 14 kusov…

 

 

Čierne a takmer vyhubené

 

V Afrike ich žili tisíce, potom už len stovky a dnes ich je len posledných niekoľko desiatok kusov. Nosorožce dvojrohé, alebo ak chcete čierne, patria medzi kriticky ohrozené druhy – tri poddruhy tohto zvieraťa sa dokonca považujú za úplne vyhubené. Posledných pár kusov žije práve v kráteri Ngorongoro a vidieť ich vo voľnej prírode je v podstate malý zázrak. V Česku tieto nosorožce (s veľkými úspechmi) chová ZOO v Dvore Králové nad Labem.

 

 

 

V kráteri Ngorongoro sa turisti stretávajú i s najpočetnejšou populáciou levov na planéte – žije ich tu zhruba šesť desiatok, často v úzkych vzájomných rodinných väzbách – a to vďaka tomu, že v kráteri je dostatok potravy a tunajšie levy sú vraj silnejšie než tie „zvonku“ a preto každého odvážlivca, ktorý sa pokúsi komunitu narušiť, vyženú.

Žijú tu i pakone, zebry, gazely… a ich počet sa v priebehu roka mení. Zatiaľ čo v období dažďov kráter opúšťa zhruba štvrtina pakoňov a rovná polovica zebier, počet byvolov a antilop sa v tomto období zvyšuje. Stretnúť tu môžete i hrochy (v Tanzánii inak pomerne vzácne), na okrajoch krátera i leopardy. Naopak márne budete hľadať žirafy (i napriek tomu, že je tu dostatok akácií) a krokodíly.

 

 

Olduvaiská roklina – kolíska ľudstva

 

Pod chránenú oblasť Ngorongoro Conservation Area patrí okrem samotného krátera i Olduvaiská roklina, ktorú mnohí označujú za kolísku ľudstva. Prečo? Práve tu totiž manželia Leakeyovci v 50. rokoch 20. storočia objavili pozostatky prezrádzajúce pôsobenie predchodcov dnešného človeka – AustralopitekaHomo Habilis. Až 100 metrov hlboký a zhruba 40 kilometrov dlhý kaňon je preto najvýznamnejším archeologickým náleziskom Afriky.

 

 

 

A táto dokonalá prírodná rovnováha funguje z veľkej časti i vďaka hyenám, ktorých v kráteri žije dvakrát viac než v okolitých oblastiach. Práve hyeny sa starajú o to, že na ohromnej ploche bývalého krátera nezostávajú hnijúce zvyšky zvierat – silnými zubami rozdrvia i tú najsilnejšiu kosť – a nákazlivé choroby sa nemôžu šíriť.

 

Turista zaplať a dodržiavaj prísne pravidlá!

 

Kráter je súčasťou Ngorongoro Conservation Area, ktorá je od roku 1979 zapísaná na zozname prírodného dedičstva UNESCO. O niekoľko rokov neskôr pribudol i zápis do zoznamu kultúrneho dedičstva, a to vďaka Masajom. Logicky je preto oblasť veľmi prísne chránená. Do vnútra kaldery sa dá vyraziť len najatým terénnym vozidlom a so skúseným sprievodcom.

Chcete vystúpiť? Povolené je to len na dvoch miestach. Chcete zastaviť? Len na nevyhnutne krátku dobu. Do kaldery môžete vojsť skoro ráno, večer ju musíte opustiť – po jednej z troch ciest, ktoré do Ngorongoro vedú. A logicky si tento zážitok musíte i zaplatiť – platíte nielen za samotný vstup, zaplatiť musíte poplatok za automobil, nutnosťou je miestny sprievodca a na konci safari prepitné pre všetkých účastníkov. „Za ten zážitok to však stojí,“ zhodujú sa tí, ktorí Ngorongoro navštívili.

 

Hotel s výhľadom do záhrady Eden

 

Turizmus je v oblasti krátera Ngorongoro veľmi prísne regulovaný, ale existujú tu i luxusné strediská, ktoré turistom znesú modré z neba. Jedným z nich je i Ngorongoro Serena Safari Lodge, luxusný komplex usadený na hrane krátera a vystavaný z miestneho kameňa.

Jednou z podmienok výstavby bolo, že celý komplex so 75 izbami splynie s krajinou – a to sa darí i vďaka popínavému viniču, ktorým je celý komplex pokrytý. Interiér je vybavený v štýle neďalekej Olduvaiskej rokliny – chodby sú kamenné a klenuté, ich steny zdobia štylizované jaskynné maľby a na cestu na izbu zo štýlového baru vám posvietia pochodne.

Všetky izby majú výhľad na dno krátera, o vaše pohodlie sa postará 24hodinová služba a posedieť tu môžete v unikátnej „skalnej reštaurácii a bare“ s centrálnym ohňom. Len tá cena... za ubytovanie na jednu noc tu necháte minimálne 280 dolárov za osobu. Na druhej strane je však potrebné položiť si otázku, či na planéte existuje ešte nejaký iný hotel, ktorý môže ponúknuť výhľad do záhrady Eden.

 

 

Čo ste nevedeli o Ngorongoro:

 

  • Samotná kaldera je najznámejšou časťou výrazne väčšej chránenej oblasti Ngorongoro Conservation Area, ktorá bola až do roku 1959 súčasťou susedného národného parku Serengeti.
  • Dno kaldery leží v nadmorskej výške zhruba 1800 metrov, okraj leží približne o 600 metrov vyššie, v nadmorskej výške 2400 metrov.
  • Ngorongoro je najväčšou neporušenou kalderou na planéte – vedci odhadujú, že vznikla zhruba pred dvomi miliónmi rokov.
  • Sopka, ktorá stála na mieste Ngorongoro, merala podľa odhadov 4500 až 5800 metrov.
  • Uprostred krátera leží sezónne slané jazero Magadi, ktorému Masajovia hovoria Makat (čo sa dá preložiť ako „Soľ“).
  • Pred prvou svetovou vojnou v kaldere hospodárili bratia Siedentopfovci, ktorí sa odtiaľto dokonca pokúšali vyhnať ohromné stáda pakoňov, ktoré im ničili úrodu.
  • Pri východnej stene krátera vyvierajú pramene Ngoitokitok – tie slúžia ako napájadlo, a tak nie je div, že v blízkosti je jedna z pozorovateľní pre turistov.
  • Odborníci odporúčajú vydať sa na safari veľmi skoro ráno – turistov je tu minimum a pohľad na prebúdzajúce sa Ngorongoro je nezabudnuteľný.
  • V okolí kaldery žije asi 60 tisíc Masajov.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Safari v srdci divočiny : Pripravili sme pre vás atraktívny kokteil! Navštívte tie najlepšie národné parky v Afrike, vrátane Serengeti a Ngorongoro a zároveň si doprajte luxus najlepších hotelov, v ktorých sa tu môžete ubytovať. Vrátane unikátneho Ngorongoro Serena Lodge na hrane slávneho krátera. Vyše týždňa trvajúci zájazd si môžete ešte predĺžiť o relaxačnú odpočinkovú dovolenku na Zanzibare. V cene zájazdu je nielen ubytovanie a doprava, ale i vstupy do národných parkov, presuny terénnym vozidlom s garanciou miesta pri okne i služby profesionálnych sprievodcov.
  • Stredoveký hrad uprostred afrického buša!: Čakali by ste stredoveký hrad kdesi v africkej savane? Asi ne. Poďte si prečítať, ako sa tam vôbec ocitol, aká je jeho história a aké stvorenie stráži jeho brány - vydajte sa s nami do Afriky prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých sa môžete dostať s cestovnou kanceláriou ESO travel.
  • Silvester na Zanzibare : Prežite prelom roka na nádherných plážach afrického ostrova Zanzibar! Odleťte po sviatkoch 27. decembra a naspäť sa vráťte až v roku 2016. Vybrali sme pre vás tie najlepšie strediská na Zanzibare – vrátane päťhviezdičkových s privátnymi plážami a službami komorníka.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa