Exotický Madagaskar – Objavujte ostrov lemurov a obrátených stromov

2016-02-07 07:00:00 |   |    | 

Ostrov, ktorý dokonale spĺňa predstavu dovolenkového raja mnohých turistov. Slovákom je o to bližší, že je úzko spätý aj so životom jedného z našich rodákov. Veľký cestovateľ, ktorý si v tomto smere drží hneď niekoľko rekordov, sa nakoniec doplavil aj na Madagaskar. Tam sa po vzbure dostal do čela vlády a nakoniec bol z neho kráľ tohto ostrova. Vo svojej milovanej krajine našiel po jednom z bojov i svoje posledné miesto odpočinku.



 

Ile Sainte-Marie

 

Pri pohľade na túto dokonalú časť ostrova sa len ťažko verí tomu, že tam bol kedysi raj pirátov. Preto tomu šlo o veľmi nebezpečné územie, ktorému sa vyhýbali i domáci obyvatelia. Časom sa však podarilo zbaviť aj týchto škodlivých živlov a z Ile Sainte-Marie sa zrazu stalo milované miesto turistov. Luxusné piesočné pláže, nádherná priezračná voda, ktorá má byť tou najčistejšou v tejto lokalite a k tomu úžasná tropická príroda. Väčšina dovolenkárov smeruje svoje kroky práve do tejto oblasti. Ponúka totiž dokonalý priestor na oddych a je taktiež dobrou východiskovou pozíciou pre ďalšie výlety. Skvelá je najmä pre milovníkov vodných športov a potápania.


Mohlo by vás zaujať: 


 

Národný park Tsingy de Bemaraha

 

Tento národný park sa skladá z dvoch častí, ktoré sa nazývajú Veľké a Malé Tsingy. Krásna príroda však nie je jediným lákadlom, pre ktoré by ste sa tam istotne mali vybrať. Nájdete tam aj jeden prírodný unikát, ktorú nazvali kamenný les. Ten vznikol ojedinelou eróznou činnosťou, keď pôvodne z veľkých skál začalo ubúdať a postupne z nich vznikol kamenné stĺpy. Pomedzi kamenný les navyše rastú aj zelené porasty a spolu tvoria prekrásny kolorit. Tento národný park je zároveň pamiatkou chránenou UNESCO.

 

Ambohimanga

 

Pokiaľ ste skôr fanúšikmi historických pamiatok, v tom prípade si nenechajte ujsť lokalitu Ambohimanga. Ide o krásnu prírodnú oblasť s posvätnou horou, ktorá zároveň ukrýva ďalšie tajomstvo. A tým je starobylé mestečko patriace prvým pôvodným obyvateľom. Vytvorili si tam vlastnú kolóniu a priestor na oslavovanie božstiev. Domáci ho nazývajú Strateným, Kráľovským alebo Posvätným mestom. Spleť uličiek a domčekov vyrobených z kameňov navodzuje zaujímavú atmosféru a pomáha vám nahliadnuť do ďalekých dejín tohto ostrova. V lokalite Ambohimanga sa už nachádzajú aj novšie mestá, ktoré sa môžu popýšiť možno krajšou architektúrou, no ani jedno z nich vám neponúkne taký zážitok ako táto vzácna a tajomná svätyňa.

 

Baobabová Avenue

 

S Madagaskarom sú úzko späté aj špecifické stromy baobaby. S ich opismi ste sa mohli stretnúť aj v knihe Malý princ. Vyzerajú, ako keby rástli naopak, a teda koreňmi hore zo zeme. Nezvyčajná prírodná hra sa najlepšie prezentuje v tzv. Baobabovej Avenue. Prírodná cestička vytvorená práve týmito stromami ponúka nádhernú vyhliadku počas dňa aj noci. Ak by sme vám však mali odporučiť, určite si ich nenechajte ujsť v spoločnosti sprievodcov za svitania, keď spolu s oblohou predvádzajú úchvatné divadlo.

 

Národný park Ranomafana

 

Veľká časť tohto ostrova patrí parku Ranomafana. Ide o dažďový prales, ktorý sa rozprestiera na ploche viac ako 40 000 hektárov. Ide o skutočne vzácny a unikátny kúsok prírody. Vďaka svojej izolovanosti sa im tam podarilo uchovať domov pre mnohých ojedinelých živočíchov. Okrem iného si môžete pozrieť aj 12 rôznych druhov lemurov. Po národnom parku by ste sa vždy mali pohybovať aj so sprievodcom, pretože stret s niektorými zvieratami by mohol byť pre vás nepríjemný. Najmä ak ide o nebezpečné hady. Tak si môžete pokojne užívať aj všetky exotické rastliny, ktorý dotvárajú v Ranomafana dokonalú predstavu raja.

 

Antananarivo

 

Hlavné mesto Madagaskaru bolo postupne vystavané okolo jazera Anosy. Je zároveň aj najväčším a najdôležitejším mestom v krajine. Ponúka príjemný náhľad do neľahkých dejín ostrova. V jeho centre nájdete niekoľko múzeí mapujúcich vzácnu kultúru Madagaskaru. Nachádza sa tam aj nádherná katedrála Andohalo. Veľmi obľúbenou časťou prehliadok sú výlety za krásnou architektúrou, ktorá často odráža i zmes kontinentálneho vplyvu. Antananarivo bolo kedysi mestom všetkých kráľov, ktorí žili v tunajšom paláci. V jeho uliciach panuje čulý nočný život a nájdete tam aj viacero turisticky obľúbených barov so živou hudbou.

 

Ifaty

 

Ďalšia z preferovaných turistických oblastí sa nachádza pri malých rybárskych dedinkách. Tam sa môžete ubytovať v pravom madagaskarskom štýle. Navyše okrem príjemného morského prostredia a krásnych pláži majú turisti na dosah aj úžasnú vnútrozemskú prírodu. Miestami budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli priamo uprostred afrického kontinentu.


Pozrite si aj: 

CESTOPIS: Rwanda – zažite ľahkosť bytia a najkrajšie safari sveta

Trojuholník luxusu: Pozrite sa na tri ostrovné raje, ktoré vám vyrazia dych


Zdroj/autor: wanderingtrader.com, hotelclub.com, traveltips.usatoday.com, lonelyplanet.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa