Ako vyzerá bar v mori a miesto, ktoré môže za chuť vianočných perníkov

2016-02-11 08:00:00 |   |    | 

Obrovské žraloky, ktoré nehryzú, ostrov Mafia, na ktorom nie sú mafiáni – Zanzibar je taký rozprávku pripomínajúci kus raja v Indickom oceáne. Ide o skupinku niekoľkých ostrovov kúsok od pobrežia východoafrickej Tanzánie, ktorej „zan” uprostred názvu krajiny súvisí práve so Zanzibarom. Poďme sa pozrieť na sériu fotiek z tohto ostrova.



 

Zanzibar mnohí považujú za ostrov, ale v skutočnosti ide o skupinu ostrovov, do ktorej okrem hlavného ostrova Unguja patrí aj severnejšie položená Pemba. Unguji sa tiež hovorí Zanzibar, rovnako ako i najväčšiemu mestu na Zanzibare. V okolí nájdeme aj skupinu menších ostrovčekov, na väčšine z nich však vôbec nik nebýva.

Okrem veľkých ostrovov, čiastočne izolovaných od sveta radom menších kúskov pevnín, z mora vystupujú tiež dva ďalšie relatívne veľké ostrovčeky Latham a Mafia. Ide o pôvabný plážový raj, kde sa ľudia potápajú s neškodnými žralokmi obrovskými a vychutnávajú si priezračné more a africké slniečko.

Taká reštaurácia na skale na brehu mora, to je štýlová záležitosť, s ktorou sa len tak niekde nestretneme. Na Zanzibare ju majú v podobe „The Rock“, teda reštaurácie, ktorej hovoria „Skala“. Dokonca sa sem z mora i vstupuje. Páni v lakovkách a dámy v lodičkách sa sem nedostanú. Tu ste na pláži a vstup do reštaurácie je pre ozajstných romantikov, ktorí sa pokojne a radi prejdú v niekoľkých centimetroch slanej vody, aby netradičný zážitok ešte umocnili večerou s výhľadom na šíre more. Nie je to fantázia?

 

Majú tu pozoruhodné živočíchy, ktoré neuvidíte nikde inde na svete

 

Cheetah’s rock, teda Gepardia skala, je vôbec to najpopulárnejšie miesto na Zanzibare. Aspoň podľa uznávaného cestovateľského webu TripAdvisor, na ktorom nazbierala táto lokalita najviac pozitívnych ohlasov.

Popularitu Gepardia skala získala vďaka rozmanitým živočíchom, ktoré tu možno vidieť. Na Zanzibare sa okrem gepardov vyskytuje i pár endemických živočíchov, napríklad druh chocholatých antilop alebo červenasté mačiakovité opice Procolobus kirkii – Guaréza červená, ktoré sú tak trochu symbolom ostrovov.

Najdlhšia pláž v celom súostroví je Matemwe na severovýchode hlavného ostrova Unguja. Na samotnom okraji severného výbežku ostrova Zanzibar zas ľudia relaxujú na obľúbenej pláži Nungwi. Neuveriteľne čistá voda tu i potápačom so šnorchlami umožňuje vidieť do veľkej diaľky a vychutnávať si, ako okolo nich plávajú človeka neohrozujúce žraloky obrovské alebo gigantické morské korytnačky.

 

Spoznajte miesto, ktoré môže za chuť vašich vianočných perníkov

 

Mimochodom, dávali ste do vianočných koláčov mleté klinčeky? Je dosť možné, že pochádzali práve zo Zanzibaru. Tento región totiž patrí k významným svetovým vývozcom spomínaného korenia. Klinčekový obchod patrí spolu s exportom výrobkov z kokosu k hlavným pilierom miestnej ekonomiky. A je tiež súčasťou jedného z veľkých magnetov Zanzibaru – miestnych trhov.

Trhy tu majú veľkú tradíciu. Už pred mnohými stáročiami tu arabskí obchodníci začali obchodovať s Afričanmi, ktorí ponúkali korenie a exotické plodiny. Trhy dodnes predstavujú významnú udalosť a možnosť zohnať ovocie, ktoré je pre Stredoeurópanov neznáme, alebo korenie priamo z prvej ruky.

Zanzibar teda nie je len typickou plážovou lokalitou, ale i miestom s bohatou históriou. Pri dovolenke v tomto exotickom kúte Afriky sa človek rozhodne nemôže sťažovať na nedostatok zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu.

 

 

Mesto Zanzibar, najväčšie mesto ostrova Zanzibar zo súostrovia Zanzibar

 

O tom, že celý región, ostrov i jeho hlavné mesto sa nazývajú rovnako, píšeme už v článku. Teraz sa pozrieme bližšie na niekoľko častí tohto mesta. 

Stone Town

Je to historická časť mesta, kde nájdeme najviac pamiatok. A tiež spomienok na tunajšieho najslávnejšieho rodáka, speváka britskej skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Ten tu žil v rokoch 1946 – 1955 a 1963 – 1964. V Stone Town sa tiež naučil hrať na klavír a založil prvú kapelu.

V Stone Town majú i množstvo pozoruhodných stavieb vybudovaných v koloniálnom štýle, ale tiež hojne navštevovaný bývalý otrokársky trh. Časy obchodovania s ľuďmi tu pripomína pôsobivé súsošie „Monument otrokov“.

Na pobreží zase stráži ostrov pevnosť zo sedemnásteho storočia. Ona teda vlastne už nič nestráži a z diel, ktoré sa v nej nachádzajú, sa už nestrieľa, len sa po nej prechádzajú a fotia ju turisti. Portugalských pirátov sa dnes už nikto báť nemusí. 

Prison Island

Ostrov pri pobreží Zanzibaru slúžil - a prezrádza to i jeho názov - ako trestanecká kolónia. Dnes sa na ňom veci majú úplne inak. Trestanci už miesto dávno opustili, namiesto nich sem v 19. storočí doviezli veľké korytnačky zo Seychel, ktoré sa tu uchytili a spestrili škálu druhov tunajších bohatých vôd.

 

 

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytov na Zanzibare:

 

  • Odpočiňte si v Afrike!: Zažite priateľskú atmosféru menšieho hotela priamo na pláži s bielym pieskom. Nachádza sa na severe ostrova Zanzibar pri dedinke Nungwi. Hotel dýcha pravou africkou atmosférou a spoločné priestory sú vybavené starožitnosťami z dôb vlády sultánov. Vychutnajte si šnorchlovanie, plachtenie alebo kurzy swahilskej kuchyne!
  • Prečo práve na Zanzibar?: Stále vám ešte nie je jasné, prečo by ste sa mali tohto roku vydať práve na Zanzibar? Radi by ste sa dozvedeli ešte viac zaujímavostí o tomto ostrove, ktoré vás presvedčia? Začítajte sa do článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Poďte na Zanzibar!: Chcete ísť na dovolenku do Afriky a máte napnutý rozpočet? Využite ponuku hotela Zanzibar Star Resort s bungalovmi v záhrade pri bazéne. Hotel, vhodný pre nenáročných klientov, sa nachádza len 100 metrov od pláže. Neďaleko je k dispozícii potápačské centrum s možnosťou poznať úžasne pestrý podmorský život, recepcia zaisťuje výlety na želanie do najkrajších miest v okolí.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa