Najväčšie živočíchy sveta: Kde hľadať rekordérov zvieracej ríše

16.05.2016 |   |    | 

Plaviť sa okolo stotonových veľrýb, sledovať, ako ich obrovské telá rozrážajú vlny, to je predstavenie, aké sa môže naskytnúť každému, kto sa s profesionálnymi stopármi vydá na more za týmito pozoruhodnými tvormi. Úplne iný zážitok ponúka východoafrická Tanzánia, po ktorej národných parkoch sa pohybuje milión pakoňov, najvyšší a najťažší suchozemský živočích a množstvo ďalších obdivuhodných tvorov.



 

Viete, ktoré zviera je najväčšie na svete? Niektorá z čitateliek možno sarkasticky poznamená, že jej priateľ či manžel, ale skutočnosť je iná. Do najgigantickejších rozmerov narástli živočíchy, za ktorými sa musíme vydať na more. Na niektorých miestach sveta ich s profesionálnymi sprievodcami môžeme stopovať a plaviť sa až k nim.

 

Vydajte sa za najväčšími stádami zvierat na svete

Za lepšími podmienkami každoročne medzi východným cípom a juhom Afriky putujú obrovské stáda zvierat. Cez tanzánsky národný park Serengeti obvykle prechádza a prelieta:

  • 1 – 1,5 milióna pakoňov
  • 400 tisíc gaziel
  • 300 tisíc zebier
  • 500 druhov vtákov

Je to neuveriteľné predstavenie!

 

Najväčší zo všetkých: Vráskavec obrovský

Myslíte si, že dinosaury boli najväčšími pozemskými živočíchmi všetkých dôb? Kdeže. Tie, ktorých existenciou sme si dnes istí, prekoná svojou mohutnosťou vráskavec obrovský, až 190 ton ťažká veľryba, ktorá denne skonzumuje okolo 4 ton drobných kôrovcov.

V Národnom múzeu v Prahe visí kostra druhého najmohutnejšieho cicavca sveta – vráskavca myšoka, ten je o niečo menší než vráskavec obrovský.

Kde vlastne vráskavce žijú? Majú veľké telo i pole pôsobnosti – nájdeme ich vo všetkých svetových oceánoch, podobne ako ich ďalších príbuzných. Ľudia chodia pozorovať rôzne druhy veľrýb k rozpáleným brehom Dominikánskej republiky alebo Mexika, ale i do drsných podmienok pri brehoch Antarktídy.

 

Najmohutnejší suchozemec: Slon africký

Na omnoho menšom priestore žijú najmohutnejšie suchozemské tvory – slony africké. Nie sú, samozrejme, také mohutné ako vráskavce – tie najväčšie dosahujú hmotnosť 7,5 tony. Denne spasú až 300 kilogramov rastlinnej stravy. Zoskupujú sa obvykle do rodinných skupín po cca 10 jedincoch, ale vo výnimočných prípadoch je možné, že sa spojí niekoľko veľkých rodinných klanov do tisíchlavého stáda.

Komu sa pošťastí takú neobvyklú skupinu zahliadnuť, ten na to iste nikdy nezabudne. Za takými zážitkami sa ľudia vydávajú s profesionálnym sprievodcom do národných parkov Serengeti (Tanzánia) alebo Kruger (Juhoafrická republika).

 

  • Veľká päťka

    O veľkej päťke sa veľa hovorí, ale aké zvieratá ju vlastne tvoria? Ide o údajne najnebezpečnejšie zvieratá Afriky, teda aspoň podľa prvých cestovateľov, ktorí mierili na čierny kontinent:

    Lev púšťový – kedysi sa vo voľnej prírode vyskytoval i v Európe. Dnes už za ním musíme do Afriky alebo na niekoľko miest v Indii.

    Leopard škvrnitý – šelma s nádherne vzorkovanou kožou útočí na korisť niekedy i skokom zo stromu. Veľkú pochúťku pre ňu predstavujú prasatá, gazely alebo šakaly, dokáže si však poradiť i s obrnenou korytnačkou.

    Slon africký je ten vyšší z oboch sloních druhov, má tiež výraznejšie uši. Najmohutnejšie zviera Afriky meria až štyri metre a na inom kontinente ho vo voľnej prírode nenájdete.

    Nosorožec dvojrohý dokazuje, že vaše problémy s hmotnosťou nie sú zďaleka také hrozné, ako si myslíte. On sa živí len rastlinnou stravou, napriek tomu váži tonu.

    Byvol africký – veľké skupiny bylinožravcov robia na pozorovateľa silný dojem. Jedno stádo sa pohybuje na ploche tisíc kilometrov štvorcových. Tento druh býva niekedy označovaný tiež ako byvol kaferský.

 

Najvyšší: Žirafa

Žirafy nájdeme na podobných miestach ako slony. Jej zástupcovia sa pohybujú po rôznych kútoch Afriky. Hojne sa vyskytujú v národných parkoch Kene a Tanzánie (v týchto krajinách sa môžeme stretnúť so žirafou masajskou, rothschildovou alebo sieťovanou).

Do nášho výberu sa žirafy dostali ako najvyššie živočíchy sveta. Samce dosahujú výšku 5 - 5,5 metra. V 30. rokoch 20. storočia ulovili v Keni tonového jedinca vysokého 5,87 metra. To už bol naozajstný kolos.

 

Najväčší žijúci vták: Pštros dvojprstý

Motoristi vedia, že 70 kilometrov za hodinu, to už je úctyhodná rýchlosť. Práve tak rýchle dokáže vďaka extrémne silným nohám fujazdiť pštros. Títo až 2,8 metra vysokí netypickí zástupcovia vtáčej ríše žijú v južnej a východnej Afrike a na južnom okraji Sahary.

Pštros dvojprstý má v biologickej taxonómii niekoľko poddruhov, z ktorých ten somálsky niektorí vedci považujú za samostatný druh. Pštros dvojprstý masajský sa vyskytuje na podobných miestach, teda na území Kene, Tanzánie, Etiópie alebo Somálska, ale nemá šedomodrý krk.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích pobytov v africkej Tanzánii:

  • Vydajte sa za levmi!

    Spoznajte nádheru Kene a Tanzánie a stretnite sa s tými najväčšími a najúžasnejšími živočíchmi Afriky včítane slonov, levov a nosorožcov. Národné parky Amboseli, Serengeti, Ngorongoro a ďalšie čakajú len na vás a váš fotoaparát. Vydajte sa s nami za africkým dobrodružstvom!

    Vydajte sa za Masajmi.

    Okrem fotenia slonov, levov a ďalších afrických zvierat v národných parkoch sa tiež vyplatí dozvedieť sa niečo o miestnom obyvateľstve. Určite nevynechajte návštevu pravej masajskej dediny. Čo vás tam čaká? To sa dozviete prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

    Safari v srdci divočiny!

    Vydajte sa spolu s nami na divoké dobrodružstvo za takzvanou veľkou päťkou. Spoznáte krásne safari v NP Serengeti s jeho nekonečnými pláňami či neskutočnú zeleň v bývalej vulkanickej kaldere Ngorongoro. Spoločnosť nám budú robiť i tajuplní Masajovia.

 

Zdielať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Pondelok, 11. december. 2017. Meniny má Hilda.

Najnovšie príspevky

Foto dňa