Kapverdské ostrovy: Africká exotika, v ktorej sa nájde každý cestovateľ

2016-07-15 12:00:00 |   |    | 

Ďalšou zaujímavou exotikou, ktorú ponúkajú cestovné kancelárie ako alternatívu africkej dovolenky, sú Kapverdy. Tie sa nachádzajú neďaleko západného pobrežia čierneho kontinentu a skladajú sa z niekoľkých menších častí. V minulosti patrili pod správu Portugalska, ktoré zanechalo silnú pečať na niektorých odvetviach kultúry. Dnes sa šplhajú na rebríčku turistickej popularity a učia sa, ako prezentovať krásu svojej krajiny.



 

Od zásobovacej stanice k dovolenkovému raju

Ľudská noha vstúpila na územie Kapvérd v 15. storočí. Dovtedy to bola panenská nedotknutá príroda, ktorá vyrážala dych všetkých moreplavcom. Tí sa tam rozhodli urobiť aspoň zásobovaciu stanicu, aby nemali problém pri ich cestách smerom na juh. Keďže objaviteľmi ostrovov boli Portugalci, tie zostali pod správou tejto krajiny. Postupne sa tam zabývali a osídlili celú oblasť. Kapverdy sa skladajú z deviatich ostrovoch. Dva najznámejšie sa volajú Boavista a Sal, ktoré sú najčastejšie cieľom turistov. Na tomto území sa stále nachádzajú aj malé neobývané ostrovčeky.

 

Fogo

Ďalším väčším ostrovom je Fogo. Síce tam nenájdete veľké hotely, ale nachádza sa tam najväčšie turistické lákadlo Kapvérd. Ide o vulkán Fogo takmer v centre ostrova. Z jeho vrcholu je nádherný výhľad na celé súostrovie a oceán. Túra na vulkán trvá približne šesť hodín. Približne rovnaký čas počítajte aj na cestu dole, takže radšej vyrazte skoro, aby vás nezastihla tma. Preprava medzi ostrovmi funguje pomocou lodnej dopravy. Pripravte sa na prípadné meškanie, pretože lodné presuny ovplyvňuje niekedy nestále počasie a silné vetry. Taktiež počítajte s ležérnejším spôsobom života tunajších obyvateľov, ktorým presný čas toho veľa nehovorí.

 

Prvé kapverdské sídlo

Kapverdské ostrovy začali osídľovať popri pobreží. Tak vytvorili dobré podmienky pre moreplavcov, ktorí sa ľahko dostávali k novým zásobám. Už v tom období pribudli prvé formy hostincov, kde si námorníci oddýchli pred ďalšou cestou. Po malých osadách bolo prvým väčším sídlom Ribeira Grande na ostrove Santiago, ktoré koncom 18. storočia premenovali na súčasné Cidade Velha. To postupne prerástlo do väčšieho mesta, ktoré je výrazne poznačené portugalskou kultúrou. Keď vstúpite do jeho priestorov, dýchne na vás závan histórie a spoznáte najvzácnejšiu architektonickú časť na ostrovoch.

 

Do prírody aj na vlastnú päsť

Dovolenku na týchto ostrovoch si turisti volia najmä kvôli nádhernej prírode. Tunajšie pláže sú piesočné s vysokými palmami a priezračnou vodou. Vyzerajú presne tak, ako si predstavujete dovolenku v raji. K tejto idylke už stačí iba drink do ruky a človek, s ktorým sa môžete príjemne porozprávať. Takýchto iniciatívnych ľudí nájdete aj medzi domorodcami. Tí radi spoznávajú cudzie kultúry a živo sa zaujímajú o detaily z vašej rodnej krajiny. Kriminalita je tu na nízkej, takmer zanedbateľnej úrovni. Jediné, voči čomu sa musíte obrniť, je tradičné núkanie suvenírov a rôzneho tovaru. Nebojte sa po ostrovoch cestovať aj sami a pokojne si tak prezrieť zákutia, ktoré sa vám najviac páčia.

 

Tanec, na ktorý nikdy nezabudnete

Obyvatelia Kapvérd milujú tanec a hudbu, kde často využívajú strunový nástroj berimbau. Na ostrovoch je stále živo a aj rodiny sa stretávajú po večeroch, aby sa takto spoločne zabavili. Veľkú obľubu majú najmä v zábavách na pláži. S bosými nohami ponorenými do teplého piesku si užívajú krásne západy slnka a nechajú sa opantať tónmi tradičných piesní. Práve vtedy pochopíte, čo je v živote najdôležitejšie a ako si užiť tie nezabudnuteľné momenty.

 

Sýta kuchyňa s portugalskými koreňmi

Európske vplyvy je badať aj v domácej gastronómii. Na tanieri opäť kraľuje Portugalsko. I keď mnoho jedál obsahuje ryby a morské plody, väčšina tých tradičných je až prekvapivo poriadne sýtych. Najtypickejším jedlom je cachupa, prívarok z kukurice a fazule. K nemu sa podávajú rôzne druhy mäsa alebo klobása. Dezertom dominuje čerstvé ovocie. K tomu radi pripravujú aj tradičný tvarohový puding. Zabudnúť nemožno ani na tunajší rum, ktorý konkuruje svojou kvalitou karibskému.

 

Tipy a triky:

  • Dovolenku na Kapverdách ponúkajú aj slovenské cestovné kancelárie. Cestovanie s nimi je jednoduchšie, pretože tam idete priamo bez prestupov a v niektoré turnusy ponúkajú odlet z Bratislavy. V opačnom prípade sa letí z Prahy. Základná cena týždňových dovoleniek sa pohybuje od 600 eur vyššie. Dĺžka priameho letu je 6 a pol hodiny.
  • Ak sa rozhodnete ísť na ostrovy na vlastnú päsť, pripravte sa aspoň na jeden prestup. Priame lety z Európy sú momentálne len z Portugalska. Keď chcete absolvovať iba jeden prestup, choďte do Lisabonu z Viedne. Ak chcete letieť zo Slovenska, budú prestupy minimálne dva. Paradoxne, práve v tomto prípade sa znižuje cena leteniek.

  • Teplota v Kapverdách neklesá pod dvadsať stupňov. Najhorúcejším mesiacom je august. Počas jesene padne najviac zrážok, no nemusíte sa báť neustálych prehánok.
  • Pre vstup do krajiny potrebujete platný cestovný pas a víza. Tie sa kupujú na letisku a stoja 25 eur.

  • Domácou menou je eskudo, keď aktuálny kurz je približne 100 eskudo za jednou euro. V strediskách sa dá platiť aj eurom a väčšie hotely prijímajú platbu kartou.
  • Ceny sú oproti ostatným afrických krajinám vyššie, pretože na ostrovy je nutné dovážať množstvo tovaru, čo ovplyvňuje aj cenu v obchodoch.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, pixabay, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa